Barion Pixel Gasztrokisokos: így válassz bort a sajthoz – Coloré

Gasztrokisokos: így válassz bort a sajthoz

2024. 08. 18.

A bor és a sajt mindig jó páros, nem mindegy azonban, hogy milyen bort milyen sajttal társítunk!

A sajt és a bor régóta foglalnak helyet ugyanannál az asztalnál, hiszen remekül kihozzák egymás ízeit. Bár önmagában a sajtok és a borok is lehetnek ízletesek, egymásból csakis akkor hozzák ki a legjobbat, ha a megfelelőket párosítjuk össze.

Borok és sajtok párosa

Felmerülhet a kérdés, hogy a sajthoz válasszuk a bort, vagy a borhoz a sajtot. Ez csakis rajtunk áll, ám mi most a sajthoz választottuk a bort, hiszen sajttípus alapján könnyebb a választás.

Kemény sajtok

Az olyan, keményebb sajtok, mint a cheddar, a trappista vagy a parmezán szinte minden borral kiválóak, viszont a legjobb egy közepesen testes vörösbor, például a cabernet sauvignon vagy a rioja. A cheddart és a trappistát viszont érdemes kipróbálni a chardonnayval is, hiszen semlegesnek tetsző ízüket finomítja a bor.

Lágy sajtok

A lágy sajtok tárháza igen széles, hiszen ide sorolható a Camambert és a klasszikus Mackó sajt is, amikhez kiválóan mennek a gyümölcsös vörösborok, mint például a pinot noir vagy egy kellemes rozé.

Kéksajtok

A kéksajtok rendkívül karakteres ízűek. Legismertebb típusaik a stilton, a roquefort és a gorgonzola. Ezekhez kiváló kiegészítők az édes borok, mint például a portói, de ha borokon kívül is kipróbálnánk valamit, akkor az édes sherry is segít kiemelni az ízeket.

Kecskesajt

A sajtok közül nem felejthető ki a sajtok egyik királynője, a karakteres ízű kecskesajt. A sauvignon blanc klasszikus párja, de egy száraz province-i rozéval sem lőhetünk mellé, különösen nyáron!

A bor és a sajt együtteséből csak jó sülhet ki / Kép forrása: yagmradam / Getty Images
A bor és a sajt együtteséből csak jó sülhet ki / Kép forrása: yagmradam / Getty Images

Olvasztott sajt

A sajkrémleveshez vagy a fondühöz is ihatunk bort. Ezekhez legjobban egy aromás fehérbor illik, mint például az Irsai Olivér, ami gyümölcsösségével csodás elegyet alkot a sajttal.

Íme egy gyors összefoglaló a sajtok és borok párosáról:

  • Cabernet sauvignon, merlot és bordeaux-i keverékek – cheddar, gouda és egyéb kemény sajtok
  • Pinot noir – brie és camembert
  • Rhône-i és más dél-francia vörösborok – jó választás francia sajtok mellé
  • Rioja – különösen jó juhsajtokhoz, például Manchego sajtokhoz.
  • Chianti – parmigiano reggiano és pecorino
  • Portói – kék sajtok, mint a stilton
  • Sauvignon blanc – kecskesajt és feta, fokhagymás és fűszernövényes sajtok
  • Chardonnay – cheddar
  • Pinot Grigio – mozzarella és más enyhe olasz sajtok (jó antipasti-tálhoz is)

Forrás: Matching Food and Wine.

Nyitókép forrása: Getty Images