Barion Pixel Extrém éttermek a világ körül – íme a négy kedvencünk – Coloré

Extrém éttermek a világ körül – íme a négy kedvencünk

2021. 07. 24.

Az étel és az étkezés központi szerepet foglal el az ember életében. Van, amikor ragaszkodunk a jól bevált ízekhez, máskor pedig kísérletezésre, valami újra vágyunk – utóbbiak esetén szoktuk felkeresni városunk neves éttermeit, bisztróit, esetleg megkóstolni más ország konyháját. A „valami új”-at azonban számos hely igencsak tágan értelmezi, például a Taipei-ben található Modern Toilet, ahol bizony vécécsésze alakú tálakból fogyaszthatjuk el a rendelt fogást. Ha érdekelnek a nem mindennapi éttermek, maradj velünk és szörnyülködjünk, vagy inkább csodálkozzunk együtt!

Fortezza Medicea Restaurant – Volterra, Olaszország

Fortezza
Forrás: thegrandvoyageitaly.com

Az olaszok híresek a tésztaételeikről, azonban aki a Fortezzába látogat, nem biztos, hogy a pizza miatt teszi. Ez a hely ugyanis egy 13. századi erődben található, ma pedig börtönként és étteremként funkcionál. Az elítéltek készítik el a fogásokat, ők szolgálják ki a vendégeket, és ez a rendszer oda-vissza működik: nemcsak egyedi élményt nyújt a betévedőnek, hanem a börtönbüntetésüket töltő férfiaknak is esély az önfejlesztésre, önreflexióra.

Disaster Café – Lloret de Mar, Spanyolország

Nincs is jobb annál, mint estebédünket egy földrengés közepette elkölteni, ugye? A spanyolországi Disaster Café – ahogyan a neve is sejteti – egy természeti katasztrófával ajándékozza meg vendégeit, az ott szimulált földrengés pedig a Richter skálán 7.8-as erősségű. Egy ekkora rengésnél – persze ha nem mesterségesen, szórakozásként okozottról van szó – házak és hidak omolhatnak össze, eldeformálódhatnak a vasúti sínek és az utak is. A Disaster Café olyan népszerű, hogy érdemes hónapokkal előre asztalt foglalni, ha valaki szeretne egy katasztrófától kísértve vacsorázni, ugyanis a rengés véletlenszerűen csap le a vendégekre. Az ott dolgozók munkavédelmi sisakot kell, hogy viseljenek, mert a tálak, amikben felszolgálják az ételeket, sokkal nehezebbek a normális konyhafelszereléseknél.

Cabbages and Condoms – Bangkok, Thaiföld

Cabbages
Forrás: theculturetrip.com

Nos, Bangkokban nagyon sok különleges vagy épp furcsa dolgot találunk, és még nem döntöttem el, hogy a magyarul „Káposzták és óvszerek”-nek fordítható étterem melyik kategóriába tartozik. Mr. Mechai, a tulajdonos azt nyilatkozta a szokatlan névről, hogy ha Thaiföldön bármilyen boltban megfordulunk, mindig találunk fejeskáposztát, és szerinte az óvszernek is pont ilyen elterjedtnek kellene lennie. Az étterem fő célja a HIV-fertőzésre és az AIDS-re való figyelem felhívása és a tudatos családtervezés támogatása országszerte, ezért is a nem mindennapi név. A befolyó összeg egy részéből pedig önkénteseik falujáró körútjait finanszírozzák, akik felvilágosító és nevelő célzattal érkeznek a településekre. A hely dekorációja is hű az elnevezéshez, elég csak egy pillantást vetni a fenti fotóra, de akármilyen abszurd is az enteriőr, az étel állítólag fenséges. Ma már nem csak Thaiföldön, hanem Japánban és az Egyesült Királyságban is találni C&C-t.

Heart Attack Grill – Las Vegas, Egyesült Államok

Heart Attack
Forrás: heartattackgrill.com

Bár a „szívroham” nem igazán vendégcsalogató név egy étteremnek, a Heart Attack Grill legalább nem köntörfalaz, hiszen az ételeik cseppet sem mondhatóak szívbarátnak – ők pedig pont ezzel reklámozzák magukat. Koleszterinben, zsírban és cukorban gazdag menüik mégis sokakat vonzanak a helyre, melyhez a kórházakat másoló berendezés is hozzájárul. A felszolgálók és pultosok nővéreknek és orvosoknak vannak beöltözve, a rendeléseket receptekként veszik fel, a fogyasztás mellé pedig kórházi karszalag és hálóing is jár. Az ételek elnevezései is extrémek, hiszen szerepel az étlapon a „Dupla Bypass” (bizony, mint a műtét) és „Flatliner Fries” is (ez a kiegyenesedett EKG-görbére utal, cseppet sem ízléses módon). A 2005-ben alapított étterem eredetileg Arizonában, Tempe-ben nyílt meg, 2011-től pedig Las Vegasban találjuk meg.