Barion Pixel Hol maradt az étvágyad? Ha eltűnt, hozd vissza étvágygerjesztő ételekkel! – Coloré

Hol maradt az étvágyad? Ha eltűnt, hozd vissza étvágygerjesztő ételekkel!

2023. 09. 27.

Az íncsiklandozó ételekre jelzőként az étvágygerjesztő kifejezést használjuk. Annyira jónak tűnik az étel és talán ezt az illata is megerősíti azt, hogy kedvünk támad megenni, enni. Olykor azonban étvágygerjesztőre lehet szükségünk, ha az étvágytalanság nem meg szokott formában tűnik fel az életünkben.

Az étvágytalanság legtöbbször átmeneti állapot, de aggodalmat válhat ki, ha olyan ételek sem hoznak lázba, amelyeket nagyon kedvelünk. Szinte biztos, hogy ezzel a problémával nem fordulunk azonnal orvoshoz, már csak azért sem, mert elsőre talán nem is tulajdonítunk neki akkora figyelmet és jelentőséget. Abban reménykedünk, hogy hamar elmúlik ez az étkezési válság, de míg várunk, bevethetünk különböző étvágygerjesztő ételeket.

Étvágytalanság
Sok oka lehet annak, ha egyszerűen nem kívánod az ételeket / Kép forrása: Suradech14 / Getty Images

Miért nem érezzük magunkat éhesnek?

Az étvágy változása több tényezőtől függ. Ingadozásának okai között szerepel:

Energiaigény: egyszerűen más a szervezet energiaigénye attól függően, hogy milyen fizikai aktivitást végzünk, de befolyásolja az életkor, a testsúly, a nem és az egészségi állapot is. Az étvágy tehát az igényeinkhez mérten változhat, és emiatt nem kell megijedni.

Betegség és gyógyszerek: egyes gyógyszerek és betegségek is hatással lehetnek arra, hogy mennyire kívánjuk az ételeket vagy mennyire nem.

Érzelmi állapot: ha feszültnek érezzük magunkat, azt tapasztalhatjuk, hogy egy falatot sem tudnánk lenyelni abban a helyzetben. Máskor akár egy lovat is felfalnánk hasonló állapotban. A stressz és más érzelmi faktorok fokozhatják és csökkenthetik is az étvágyat.

Hormonok: a nők akár havonta tapasztalhatják, hogy menstruáció előtt jóval nagyobb az étvágyuk, de a terhesség vagy a változó kor esetén is játszhatnak így velünk a hormonok.

Megváltozott étrend: a diéta elkezdése azt is jelenti, hogy nemcsak az élelmiszerekkel állunk át egy más étkezésre, hanem az agyunkat is ehhez igazítjuk. Mindez akár az étvágy csökkenéséhez is vezethet.

Fizikai megterhelés: a sport, a mozgás is hatással lehet az étvágyra, és még az is előfordulhat, hogy kevesebb étvágyunk lesz, mint több.

Felhozatal: az, hogy mennyire kívánunk meg valamit attól is függ, hogy milyen alapanyagok állnak rendelkezésedre otthon.

Elvárások: természetesen hatással lehetnek ránk a saját és társadalmi elvárásaink, és a szokásaink is.

Étvágytalanság
Csak egyes ételek nem hoznak lázba vagy mostanában általános ez az állapot? / Kép forrása: Paolo Cordoni / Getty Images

Hogy mennyire kívánunk meg egy ételt, az illatok is befolyásolják: erősítheti és meg is gátolhatja azt. Az ételek illatának hatására keresték a választ egy kutatásban is, vagyis arra, hogy az ételek szagának észlelése után mennyi idővel jelentkezik az étvágy.

A kutatásban 21 nő vett részt, akik 18-45 év közöttiek voltak. Különböző illatoknak tették ki őket húsz percen át. Ezek között szerepeltek különböző illatok, ám nemcsak ételeké. Az illatanyagokat egy tesztszobában érzékelhették a résztvevők, méghozzá küszöb feletti dózisban. Eközben figyelték az általános és a specifikus étvágyat, valamint a nyáltermelődést is. Azt találták, hogy minden étel illata hatással volt az általános étvágyra és a speciális étvágyra is. A más, nem élelmiszerhez köthető szagok azonban csökkentették az étvágyat. Sem az élelmiszerek, sem pedig a nem élelmiszerhez köthető illatok nem befolyásolták a nyálelválasztást. Azt a következtetést vonták le, hogy a finomnak titulált ételek étvágygerjesztőek voltak az illatok érzékelésekor és azután is. Az ételek szaga hatással volt a speciális étvágyra, de kevésbé az általános étvágyra. Az élelmiszerek illata növelte az egymáshoz passzoló ételek iránti vágyat, de amelyek nem illettek össze, azok esetében csökkent a vágy.

Étvágygerjesztő ételek
Meghozhatod a kedved étvágygerjesztő ételekkel / Kép forrása: YelenaYemchuk / Getty Images

Tedd magad éhessé étvágygerjesztővel!

Hogy mi hozhatja meg a kedvet az evéshez? Természetesen olyan étel, amely azt az érzést kelti, hogy azonnal megennénk. Az étvágygerjesztőknek különösen akkor van szerepük, ha betegség vagy stressz miatt tapasztalunk étvágytalanságot. Az a legideálisabb étvágycsináló, amelyik ránézésre is finom, megkóstolva is az, emellett pedig még egészséges is.

Kiváló étvágygerjesztők a gyümölcsök és a zöldségek is. Frissen fogyasztva vagy ételekhez felhasználva nemcsak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és energiával látnak el, hanem növelik az étvágyat is. A zöldségekből és gyümölcsökből készített italok is hasonló hatással bírnak.

A betegségből lábadozó vagy épp abban szenvedők számára is lelki és fizikai gyógyírt jelenthetnek a különböző a levesek, mert néhány kanál elfogyasztása is segíti a hidratálást, könnyen emészthető és kedvet csinál az evéshez. Az erőleves nem véletlenül az egyik legjobb „gyógyszer”.

Némelyik fűszer is visszahozhatja az étvágyat. Ha egy evőkanálnyi cukorhoz adunk fél mokkáskanálnyi őrölt feketeborsot, az helyre billentheti a rendet. Fél teáskanálnyi apróra szeletelt vagy reszelt gyömbérhez adjunk egy csipet sót és fogyasszuk el! Néhány napon át végezzük ezt az étvágycsináló kúrát étkezések előtt legalább fél órával.

A gyömbér vagy mentatea is meghozhatja a kedvet az evéshez.

Az olyan magas fehérjetartalmú ételek, mint például a hal, a hús, a hüvelyesek vagy a tojás is segítenek az étvágy fokozásában.

Az intenzív illatú és ízű fokhagyma is jó étvágygerjesztő. Néhány gerezdet tegyünk vízbe, forraljuk fel, majd a levet szűrjük le, és citrommal ízesítve fogyasszuk napi kétszer.

Nyitókép forrása: PhotoAttractive / Getty Images