Barion Pixel Ezek az ételek okozhatnak a legkönnyebben ételmérgezést – jobb, ha vigyázunk! – Coloré

Ezek az ételek okozhatnak a legkönnyebben ételmérgezést – jobb, ha vigyázunk!

2024. 02. 17.

Szinte hihetetlen, hogy milyen élelmiszerektől kaphatunk ételmérgezést, ha nem a megfelelő minőségben kerülnek már be a szánkba.

Az ételmérgezés rendkívül kellemetlen, okozói olyan mikroorganizmusok, melyek kórokozók vagy esetleg vegyi anyagok, melyekkel szennyezett az élelmiszer. Káros baktériumok, paraziták, vírusok és méreganyagok hatására így leggyakrabban gyomorgörcsöt, hasmenést, émelygést, hányást és étvágytalanságot tapasztalhatunk. A várandós nők, a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők még nagyobb eséllyel kapnak ételmérgezést, mert érzékenyebbek.

Szárnyasok

A nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, esetleg romló baromfi húsok, például csirke, kacsa vagy pulyka nagy kockázatot jelenthetnek ételmérgezés szempontjából. A szárnyasok belében, tollain kétféle baktérium, a Campylobacter és a Salmonella törzsek is megtalálhatóak, melyek fertőzést okoznak.

ételmérgezés
Forrás: Getty Images

Leveles zöldségek

Nehéz elhinni, de a gyümölcsök és zöldségek számos esetben okozói az ételmérgezésnek. E. coli , a Salmonella és a Listeria baktériummal is szennyezettek lehetnek, amellyel akár a talajban, a szennyezett lemosó vízben vagy a csomagolás során érintkezhetnek. Különösen a saláták, a spenót, a káposzta, a zeller és a paradicsom vált ki tüneteket. Mindig figyeljünk oda a higiéniai előkészítésre!

Hal és kagyló

A nem megfelelő hőmérsékleten tárolt halaknál nagy a kockázata annak, hogy hisztamin termelődik bennük, ami méregként hat. A hisztamin nem bomlik le a normál főzési hőmérsékleten, és egyfajta ételmérgezést eredményez, amelyet scombroid-mérgezésnek neveznek.

Pasztörizálatlan tejtermékek

Az élelmiszeripar pasztörizálja a tejtermékeket, beleértve a tejet és a sajtot, hogy a káros mikroorganizmusok (Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria és Salmonella) elpusztuljanak. Ha valaki házi tejet vásárol, nagyon fontos a frissesség és a hidegen tárolás!

Csemegehúsok

Sonka, bacon, szalonna, virsli és társaik. A Listeria-fertőzött csemegehúsok okozta halálesetek 83%-át a csemegepultoknál felszeletelt és csomagolt csemegehús okozza, míg 17%-át az előrecsomagolt termékek. Rémisztő.

Forrás: Healthline

Borítókép forrása: Getty Images