Barion Pixel Vigyázz! Ezek az ételek okozhatnak a legkönnyebben ételmérgezést! – Coloré

Vigyázz! Ezek az ételek okozhatnak a legkönnyebben ételmérgezést!

2024. 07. 20.

Szinte hihetetlen, hogy milyen élelmiszerektől kaphatunk ételmérgezést, ha nem a megfelelő minőségben kerülnek már be a szánkba.

Az ételmérgezés rendkívül kellemetlen, okozói olyan mikroorganizmusok, melyek kórokozók vagy esetleg vegyi anyagok, melyekkel szennyezett az élelmiszer. Káros baktériumok, paraziták, vírusok és méreganyagok hatására így leggyakrabban gyomorgörcsöt, hasmenést, émelygést, hányást és étvágytalanságot tapasztalhatunk. A várandós nők, a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők még nagyobb eséllyel kapnak ételmérgezést, mert érzékenyebbek.

Szárnyasok

A nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, esetleg romló baromfi húsok, például csirke, kacsa vagy pulyka nagy kockázatot jelenthetnek ételmérgezés szempontjából. A szárnyasok belében, tollain kétféle baktérium, a Campylobacter és a Salmonella törzsek is megtalálhatóak, melyek fertőzést okoznak.

ételmérgezés
Forrás: Getty Images

Leveles zöldségek

Nehéz elhinni, de a gyümölcsök és zöldségek számos esetben okozói az ételmérgezésnek. E. coli , a Salmonella és a Listeria baktériummal is szennyezettek lehetnek, amellyel akár a talajban, a szennyezett lemosó vízben vagy a csomagolás során érintkezhetnek. Különösen a saláták, a spenót, a káposzta, a zeller és a paradicsom vált ki tüneteket. Mindig figyeljünk oda a higiéniai előkészítésre!

/egeszseg/gasztro/etelmergezes-taplalkozas-gasztro/