Erzsébet királynő kedvenc keksztortája – így készítheted el az ünnepekre (videóval)

Van pár étel, aminek a királynő nem tud ellenállni: ezek egyike a keksztorta. Elkészítése rendkívül egyszerű, ugyanis még sütni sem kell!

Hozzávalók:

  • 320 gramm keksz (háztartási, zabkeksz, vagy akár Albert keksz – ami egyébként Erzsébet királynő édesapjáról kapta a nevét)
  • 5 evőkanál vaj
  • 120 gramm porcukor
  • 160 gramm tejcsokoládé
  • 1 tojás
  • 400 gramm étcsokoládé (vagy 120 gramm kókuszzsír és 120 gramm Holland kakaópor)
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kikenek egy kevés vajjal. A kekszet kézzel összetördelem, de nem porszerűre, hanem úgy, hogy kisebb darabkák maradjanak benne.

Az öt evőkanál szobahőmérsékletű vajat kikeverem a porcukorral, majd félreteszem és felolvasztom a csokoládét: egy nagyobb lábasba vizet engedek és ráteszek egy kisebb lábast úgy, hogy ne essen bele a nagyobb lábasba, és ne is érintkezzen az alja a vízzel.

Ha felforr a víz, a csokoládét kisebb darabokra tördelem, a felső lábasba teszem, és addig kevergetem a forró víz felett, míg fel nem olvad. Ha teljesen felolvadt, hozzákeverem a vajas-porcukrot, és egy egész tojást. Nem az a cél, hogy rántotta legyen a tojás, úgyhogy nem kell sokáig kevergetni, csak annyira, hogy kellemesen folyós masszát kapjak. Ezután mehet bele az összetördelt keksz. Jól elkeverem, és beleegyengetem a kivajazott tortaformába.

Három hűtőben töltött óra után óvatosan kiveszem a formából.

Az étcsokoládét gőz felett felolvasztom egy lábasban, és ha folyékony végigöntöm a torta tetején hagyva, hogy a felesleg szépen lecsurogjon róla.

Még egy órára hűtőbe teszem, és fogyasztom is!

Tipp:

Ezt a tortát Vilmos és Katalin esküvői tortája néven is ,,eladhatjuk”, a nagy napon ugyanis a Nagyi kedvenc tortáját szolgálták fel a násznépnek.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

100 km/h-t meghaladó széllökésekre készülhetünk