Barion Pixel Enni vagy nem enni: az itt a kérdés, avagy mikor kell vacsorázni? – Coloré

Enni vagy nem enni: az itt a kérdés, avagy mikor kell vacsorázni?

2020. 11. 23.

Egy finom vacsorához sosincs elég késő az ízlelőbimbók szerint, a szervezet azonban ellentétes véleménnyel van erről. A túlsúly elkerülése érdekében és a fogyás reményében utána jártunk annak, hogy mi az az utolsó időszak a napban, amikor még lelkiismertet furdalás nélkül el lehet költeni a napi utolsó fogást. Illetve egy kímélő ételtippet is tartogatunk a végére.

A lefekvés előtti időszak a szervezet szempontjából kulcsfontosságú az alvásminőség, a regenerációs képesség és a testsúlynövekedés vagy csökkenés szempontjából. A táplálkozás a téli időszakban még hangsúlyosabb, mert ilyekor a test több szénhidrátot igényel, hiszen a hideg megjelenését követően, az átállási időszakban elsődlegesen szénhidrátot éget, hogy fenntartsa az optimális testhőt.

G5 vacsora

Az ebből fakadó megnövekedett étvágy természetesen a vacsoraidőt sem kerüli el, az akaratlan túlevéssel, ami 100-200 kalória többletet takar naponta, pont fél-egy kilogramm súlygyarapodást eredményezhet egy hónap alatt. Így az őszi időszakban még aktuálisabbá válik a kérdés, hogy mit és mikor szabad utoljára enni lefekvés előtt?

Mikor és mit?

Megoszlanak a vélemények az alvás előtt táplálkozást illetően. Vannak, akik arra esküsznek, hogy este hat óra után egy falatot sem fogyasztanak, még akkor sem, ha az ágyba kerülés valós ideje tizenegy, éjfél környékére tehető. Aztán ott vannak azok, akik nem foglalkoznak azzal, hogy mikor eszik meg az utolsó adag ételt és vannak azok, akik a két-három órás intervallumra esküsznek.

Nehéz igazságot tenni a vacsora tökéletes időpontját illetően, a legfrissebb kutatások azonban az este hat, hét órában limitálják annak befejezését. Az sem mindegy, hogy ilyenkor mit fogyasztunk.

A megterhelő, zsíros, nehéz ételek egyálalán nem javallottak, mert így hiába telik el két-három óra a vacsora és a lefekvés előtt, bizonyos zsírok, fehérjék lebontási ideje jóval tovább tart a fent említett időszaknál, így a szervezet ahelyett, hogy ténylegesen pihenne az emésztésre fog koncentrálni.

Ideális vacsora a könnyen emészthető, teljes kiőrlésű kenyér, zsírszegény felvágottal, zöldségekkel. De a pulykából készült fogások is megfelelőek, mert ezutóbbiak pozitív hatással bírnak az agyra.

Megspórolt kalóriák és egy tökéletes vacsora receptje

Egyébként az este hat vagy hét órára időzített vacsorával több mint kétszáz kalória is megspórolható, persze csak akkor, ha nem pacalt vagy főtt ételt fogyasztunk és a kenyérfogyasztást is két szeletben maximalizáljuk. A megmaradt két-háromszáz kalória egy hónap alatt hozzávetőlegesen fél-egy kilogramm súlycsökkenést eredményez, amihez, ha esetleg testedzést is hozzáteszünk, máris sokat tettünk a szép, egészséges alkatért.

Ha azonban a kenyér és felvágott gondolata nem annyira vonzó, mint vacsora, alább egy könnyen elkészíthető, ám mégis gyorsan felszívódó, sokáig laktató étel elkészítésének módját mutatjuk meg.

Ez nem más, mint a brokkolikrémleves, aminek az elkészítési ideje összesen 15 perc. Az elkészítéséhez meg kell főzni zöldségleves alaplében 200-300 gramm brokkolit, amit aztán össze kell turmixolni. Ezt kaukázusi kefírrel, sóval és borssal ízesíthetjük, egy csipetnyi light sajttal pedig megbolondíthatjuk. Kész is a finom és egészséges vacsora!

Forrás: Pixabay.com

/egeszseg/gasztro/enni-vagy-nem-enni-az-itt-a-kerdes-avagy-mikor-kell-vacsorazni/