Edd magad stresszmentessé! Ételek a természetes stresszcsökkentésért

2020. 11. 23.

A stressz a mindennapi élet, profán módon kifejezve, az élet velejárója. Megszüntetni, elkerülni gyakorlatilag lehetetlen, azonban kordában tartani lehet! Sőt már csak azért is érdemes odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, mert míg bizonyos ételek negatív irányba befolyásolják lelki állapotunk, addig vannak, amelyek fogyasztásával csökkenthető a stressz és a szorongás. Ezekből mutatjuk az öt legkönnyebben beszerezhetőt.

A stresszmentesebb élethez vezető út nem gyógyszerekkel és különféle szintetikus anyagokkal van kikövezve, hanem a megfelelő étrenddel, a sporttal és a meditációt segítő mozgásformákkal. Ezek közül most az boltok polcain leggyakrabban előforduló stresszmentesítő ételeket vesszük górcső alá.

G9 stressz

Magvak, méghozzá az olajosak

Sokan nem is gondolnák, hogy az olajos magvak mennyire jó hatással vannak a szervezetünkre, pedig de!

A mandulában található E és B-vitamin fokozza az immunrendszer ellenállóképességét, illetve ásványi anyagokban gazdag. Megtalálható benne a kálium, a kalcium és a magnézium is. Nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink tartalma kiemelendő.

A mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezen kívül nyugtatóan hat a szervezetünkre. A dió és a pisztácia fogyasztása kiváló hatással van a vérnyomásproblémákra. Ezen felül az olajos magvaknak agyserkentő hatásuk is van.

Aszalt finomság: sárgabarack

Már egy marék aszalt sárgabarack is csodát művel a kimerült szervezett, hiszen a vízháztartásért, szívműködésért, és idegi ingerátvitelért felelős káliumot a friss és az aszalt sárgabarack is egyaránt tartalmazza. Az aszalt barack gyakori fogyasztása elősegíti a sebgyógyulást, könnyíti az emésztést, és csökkenti az ízületi fájdalmakat. Magas vastartalma miatt élénkíti a szervezetet, csökkenti a szorongást, elősegíti a vér oxigénszállítását ezáltal serkentve agyunk működését.

A menstruációs ciklus alatt az elveszített vas kiválóan pótolható az aszalt sárgabarack fogyasztásával.

Popey kedvence, a spenót

A stressz és szorongás következtében kialakuló fejfájást, migrént a szervezet magnéziumhiánya okozza, aminek kiváló ellenszere a spenót, ami a magas magnéziumtartalmú zöldségek közé tartozik.

Egy tálnyi spenót elfogyasztása a napi magnézium szükségletünk 40 százalékát biztosítja. Segít legyőzni a migrént, fejfájást valamint csökkenti a fáradtságérzetet. Ezen felül a spenót magas B-vitamin tartalma javítja a szervezet zsír, – fehérje, – szénhidrát anyagcseréjét.

A kismamák a nyers spenót fogyasztásával biztosíthatják a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges folsav bevitelt, de fontos megemlíteni, hogy a melegítés hatására a folsav teljes mértékben eltűnhet a spenótból.

Mindemellett a spenót fogyasztása elősegíti a szervezet aminosavszintéziséhez szükséges vörösvérsejtek képződését is. Valamint a nyers spenót fogyasztása látásjavító hatással is bír.

Örökzöld finomság: a narancs

Egyes tanulmányok szerint a C-vitaminban gazdag narancs visszaállítja a megfelelő értékekre a stressz által felvert vérnyomást és kortizolszintet. A kortizol legfontosabb feladata a specifikus fehérjeszabályozás a szervezetben, ezért nevezhetjük „túlélőhormonnak” is, ugyanis a bizonyos stresszhelyzetekhez való azonnali fizikai alkalmazkodásunkat segíti elő. Az állandó kortizoltöbblet viszont nyugtalanságot, krónikus fáradtságot és állandó szorongásérzetet generál, így nem árt, ha a feladata befejezése után visszaáll a normális értékre.

Egyébként a fentiek mellett a narancs jó hatással van immunrendszerünkre és erősíti a szervezet védekezőképességét a betegségek ellen.

Forrás: Pixabay.com