Manapság az emberek egyre inkább odafigyelnek az egészséges életmódra. Sokan azonban diéta ide vagy oda, nem akarnak lemondani az édes ízekről. Ma azonban már a cukor és a fehér liszt nélkül is lehetséges az, hogy isteni süteményeket fogyasszunk. Both Józseffel, a Vagamary Cukrászda vezetőjével beszélgettünk arról, milyen mentes sütemények vannak jelenleg a piacon. A szakember cukormentes édességeket, süteményeket és fagylaltokat kínál a vendégeinek cukrászdáiban az ország több pontján is.
Coloré: Hogyan kezdtél bele a cukrászkodásba, és mi volt az inspirációd a szakma választásában?
Both József: Már a családom is cukrászattal foglalkozott, gyerek voltam még amikor elindult az első üzletünk Tolnán, ami hagyományos cukrász termékekkel foglalkozik a mai napig. Fiatalként nem akartam ebben dolgozni, így egyetemre mentem, viszont amikor végeztem az iskolákkal pont esedékessé vált a generációváltás, mert a szüleim már nyugdíjasok, így nővéremmel ketten folytattuk a cukrászdát. A hagyományos cukrászatban úgy éreztem nem tudok kibontakozni, valami saját ötletre vágytam, így született meg a Vagamary.
Coloré: Hogyan inspirálódsz a receptek és kreatív ötletek megalkotásához a mindennapok során?
Both József: A mentes világban sokszor egy új alapanyag megjelenésével tudunk új süteményeket kitalálni. Követjük a trendeket, mint például most sokan keresik a pisztáciával készült termékeket. De sokszor nyúlunk a régi idők süteményeihez, amiket a saját ötleteink szerint átformálunk, mondhatjuk úgy is hogy „mentesítjük” őket.
Coloré: Milyen típusú liszteket használsz, és miért választottad ezeket a liszteket a receptjeidben?
Both József: A legtöbb süteményhez gluténmentes zabpehelylisztet használunk, illetve mandulalisztet. Ezekkel tudjuk a legjobb piskótákat sütni. De sokszor használunk kókuszlisztet, illetve különféle lisztkeverékeket is amiket kombinálva még jobb lesz a sütemény.
A cikk a következő oldalon folytatódik, lapozz: