Csehország bár a söréről ismert, a gasztronómia egyéb területein is van mit felmutatnia!
Csehország konyhája, akárcsak a magyar, a kiadós laktató ételeiről ismert. Az asztalon az egyik főszereplő jellemzően a hús, de a krumpli is gyakori vendég. Akárcsak mi, a csehek is szeretik a leveseket, és a gombócos ételek is népszerűek.
Csehország konyhája
A cseh gasztronómiára nagy hatással voltak a szomszédos országok konyhái, így nemcsak az osztrák és a német, hanem a magyar is, mely elsősorban az Osztrák-Magyar Monarchia időszakának köszönhető.
Svíčková na smetaně
Ez az egyik legikonikusabb cseh étel, ami krémes zöldségmártásban főtt marhaszegyből áll, amelyet kenyérgombóccal, áfonyaszósszal és egy szelet citrommal tálalnak. A húst általában több órán át pácolják fűszerek és ecet keverékében, hogy egyedi ízt adjanak neki. A krémes mártás gyökérzöldségek, tejszín és egy csipetnyi citromlé keverékéből készül, ami kiegyensúlyozza az étel gazdagságát.
Knedlíky
A knedlíky főtt kenyérgombóc, és nagyon hasonlít a mi knédlinkre. Ez lényegében a cseh konyha egyik megkerülhetetlen eleme. Lisztből, élesztőből, tejből és tojásból készül, és általában húsokhoz vagy mártással tálalják. A gombócok puhák és enyhén édesek, így tökéletes kísérői a gazdag és sós húsételeknek.
Bramboráky
Ezt a hagyományos cseh ételt a helyiek és a turisták egyaránt kedvelik. Az étel reszelt burgonyából, lisztből, tojásból és fűszerekből készül. A keveréket addig sütik, amíg kívül ropogós nem lesz, belül pedig puha. A bramboráky-t általában tejföllel és salátával tálalják, így tökéletes vegetáriánus választás azoknak, akik szeretnék megtapasztalni a cseh konyha autentikus ízét.
Kulajda
Ez egy krumpliból, gombából, kaporból és tejszínből készült krémleves. A levest általában buggyantott tojással és rozskenyérrel tálalják. Gazdag, ,,vigasztaló íze” van, amely tökéletes a hűvös napokon. A kapor frissítő és enyhén fanyar ízt ad, amely kiegyensúlyozza a leves krémességét.
Smažený sýr
A Smažený sýrt gyakran szolgálnak fel rágcsaként vagy előételként, ám lényegében egyfajta rántott sajt. Az étel sült sajtból, általában edami vagy gouda sajtból áll, tartármártással és salátával tálalva. A sajtot panírba forgatják, és addig sütik, amíg kívül ropogós és aranybarna, belül pedig ragacsos és olvadt nem lesz.
Ha valami finom itallal öblítenénk le az ételt, adja magát a sör, ám számos finom bor is van a cseheknél, így érdemes szétnézni! A legnépszerűbb borfajta a rizling, de ha erősebbet innánk, a helyi szilvapálinka, a Slivovice igazi cseh különlegesség.
Forrás: The Gastromagazine.
Nyitókép forrása: Getty Images