Barion Pixel Ezt a császárszalonnát hívta vissza a Nébih – Coloré

Ezt a császárszalonnát hívta vissza a Nébih

2023. 07. 07.

A Nébih mindig odafigyel arra, hogy csakis olyan termékeket lehessen forgalmazni, amiknek címékje megfelelően tájékoztat arról, hogy mit tartalmaz. Így történt ez most is, ezért egy császárszalonnát hívtak vissza.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-bizottsági Hivatal a Dárdás, főtt, füstölt, gyorspácolt 300 grammos császárszalonnát hívta vissza a boltok polcairól.

Ennek oka, hogy a címkén nem tüntették fel, hogy a termék szóját tartalmaz, ami allergia esetén komoly gondokat okozhat az arra érzékenyeknél. A 111723 tételszámú, 2023. augusztus 22-ig felhasználható termékeket a MITROS Fleischwaren doo gyártja, így a Nébih arra kéri a szójára érzékenyeket, hogy ne fogyasszák el a terméket! Amennyiben az érintettek visszaviszik a vásárlás helyére a császárszalonnát, a blokk nélkül is visszakaphatják az árát.

A császárszalonna visszavonásának oka

A Nemzeti Élelmiszerlánc-bizottsági Hivatalnak nyomós oka volt arra, hogy visszahívja a császárszalonnát, ugyanis az Európai Uniós jogszabályok szerint a címkén fel kell tüntetni azokat az összetevőket, melyek intoleranciát vagy allergiát okozhatnak. Ezek közé tartozik többek közt a tojás, a rák- és gabonafélék, az olajos magvak, a tej és a halfélék.

Allergia esetén olyan tüneteket érzékelhetünk magunkon, mint a bőrön látható különböző kiütések vagy piros foltok, de az orrfolyás, a fulladás és az asztma is jelezhet allergiát, éppúgy, ahogy a hasmenés és a puffadás.

Amennyiben gyakran tapasztalunk magunkon ilyen tüneteket, érdemes felkeresni orvosunkat, illetve részt venni egy allergiavizsgálaton, hiszen szervezetünk olyan dolgokra is érzékeny lehet, melynek tüneteit nem érzékeljük.

A császárszalonna gyártója nem tüntette fel, hogy a termék szóját tartalmaz / Kép forrása: Fudio / Getty Images
A császárszalonna gyártója nem tüntette fel, hogy a termék szóját tartalmaz / Kép forrása: Fudio / Getty Images

Ha azonban nem vagyunk érzékenyek a szójára, ne féljünk tőle, annál is inkább, mert a fogyasztása rendkívül hasznos lehet számunkra! Magas a B-vitamintartalma, ráadásul olyan ásványi anyagokban és mikro-tápanyagokban bővelkedik, mint a szelén, a folsav, vagy a kalcium és a magnézium.

Leginkább a tofuban található meg, de számos élelmiszer gyártása során használják, ezért azoknak, aki érzékeny rá, mindenképpen figyelniük kell arra, hogy egy-egy termék leírásában szerepel-e szója.

Forrás: Hír24, WebMD.

Nyitókép forrása: Getty Images