A chia mag gazdag rostokban, antioxidánsokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, nem véletlen, hogy a szuperélelmiszerek közé sorolják. Számos jótékony hatása ismert: magas vérnyomás, cukorbetegség és emésztési problémák esetén mindenképpen érdemes beépítenünk az étrendünkbe, de jó választás lehet a fogyókúrázók számára is.
A chia maggal életemben először mindössze néhány hete, egy szálloda büféreggelijénél találkoztam. Csinos csatos üvegben figyelt, látványát teljesen feldobta a tetején pirosló málnaszósz egy szem mentalevéllel, s bár akkor még fogalmam sem volt, hogy eszik-e vagy isszák, éreztem, hogy ez csak valami jó dolog lehet. Szerelem volt első kóstolásra: a kókusztejben fürdőző chia magok megszívták magukat az édeskés folyadékkal, az eredmény pedig egy puding állagú finomság lett. De lássuk, mi is ez a chia?
A chia vagy azték zsálya a mentafélék nemzetségébe, ezen belül is az árvacsalánfélék családjába tartozik. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény elnevezése arra utal, hogy a Kolumbusz előtti időkben az aztékok fontos élelmiszere volt, gazdaságtörténészek szerint legalább annyira fontos, mint a kukorica.
Legértékesebb része a magja, ezek egyik előnyös tulajdonsága az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak kiegyensúlyozott (1:3) aránya. Ezek mellett gazdag antioxidánsokban, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, nem véletlen, hogy a szuperélelmiszerek közé sorolják.
A chia mag jótékony hatásai
Akár ódát is írhatnánk a chia maghoz, annyi jótékony hatása van: ha cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy magas vérnyomás probléma áll fenn, éppen úgy érdemes beépíteni az étrendünkbe, mint depresszió, emésztési gondok vagy fogyókúra esetén.
Jót tesz a cukorbetegeknek
Magas rosttartalmának köszönhetően kiegyensúlyozottabbá teszi az emésztést, ezáltal lassítva a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, vagyis gátolja a vércukorszint hirtelen megugrását. A chia mag ezért fontos szerepet kaphat a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők étrendjében.
Támogatja a szív egészségét
A chia mag jó hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre: a vér triglicerid- és LDL-szintjének csökkentésével, valamint a HDL-szint növelésével kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet, azaz csökkenti a „rossz” és növeli a „jó” koleszterin szintjét. Emellett segít az optimális vérnyomás megőrzésében.
Immunerősítő hatású
A benne található nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönhetően a chia mag felveszi a harcot a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásaival szemben: hozzájárul a szervezeten belüli gyulladásos folyamatok csökkenéséhez, erősíti az immunrendszer általános állóképességét és fokozza a fizikai teljesítményt.
Segíti az emésztést
Magas rosttartalmának köszönhetően (100 g chia magban körülbelül 30 g élelmi rost található) kiváló emésztéssegítő és béltisztító hatású. Alacsony kalóriatartalma jelentős tápanyagtartalommal párosul, ezért ideális eledel reggelire.
A mennyiséggel azonban vigyázni kell, mert a túl magas rosttartalom fogyasztása fordítva is elsülhet, ami azt jelenti, hogy emésztőrendszeri problémákat is okozhat. Nem véletlen, hogy a chia mag csomagolásán minden esetben feltüntetik: napi 15 grammnál nem szabad belőle többet fogyasztani.
Hadat üzen a túlsúlynak
Mivel a chia mag saját tömegének másfél-kétszeresét tudja felszívni folyadék formájában, hamar telítettségérzést okoz, ezért jó választás lehet fogyókúrázók számára is. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében, így kiváló összetevője lehet bármilyen diétás étrendnek.
Jó a csontoknak, fogaknak
Kalcium-, vas-, foszfor-, magnézium- és réztartalmának köszönhetően a chia mag hozzájárul az erős csontok és fogak megtartásához. Az ásványi anyagok szerepet játszanak a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, valamint az izmok és az idegek egészséges működésében.
A szépségápolásban is bevethető
A chia mag nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is használható. Arcpakolásnak mézzel, hajpakolásnak aloe verával szokták elkészíteni. Olaja nagyszerűen hidratál és feszesíti a bőrt, ezért a házilag készített szappanok, kozmetikumok egyik értékes összetevője lehet.
Ha megjött a kedved a chia maghoz, de nem tudod, milyen formában fogyaszthatnád, akkor azt javasoljuk, kezdd a kókusztejes chiapudinggal.
A 2 perces chiapuding receptje
Valószínűleg ez a világ leggyorsabb desszertreceptje – megenni több időbe telik, mint elkészíteni –, ráadásul nagyon egészséges is.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 200 ml kókusztej (vagy más növényi tej)
- 4 csapott evőkanál chia (ez kb. 15 gramm, azaz a napi ajánlott mennyiségnek felel meg)
- pár csepp méz vagy édesítő, pl. stevia
- idénygyümölcs
Elkészítés
Egy tálban alaposan keverd össze a chia magot a kókusztejjel, add hozzá a mézet vagy édesítőt, majd rakd ki poharakba, és mehet a hűtőbe 6-8 órára. Ha este készíted el, reggel már fogyaszthatod is a pudingot! Szórj a tetejére pár szemet kedvenc idénygyümölcsödből, vagy gyümölcsszósszal is fantasztikus.