A Bocuse d’Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyagával, a burgonyával kell majd elkészíteniük tányértémájukat – közölték a nemzetközi szakácsverseny szervezői csütörtökön az MTI-vel.
A Bocuse d’Or szervezői az MTI-nek eljuttatott közleményükben kiemelték, hogy a versenyzők három magyar burgonyafajtából válogathatnak majd: a magas minőségéről és alacsony szénhidráttartalmáról ismert Coronadából, a salátákhoz használt Anuschkából és a chipsek alapanyagaként használatos Madisonból: mindhárom fajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával – tették hozzá.
A rendezők emellett hangsúlyozták, hogy a termékeknek felismerhetőnek kell lenniük mind látványban, mind ízvilágukban. A résztvevő séfeknek tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük a szezonális hozzávalókat, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell majd tálalni a tizennégy fős zsűrinek.
A közleményben arra is emlékeztetnek, hogy a hústál témáját már tavaly közzétették: eszerint az őzhús lesz a tányér másik főszereplője, így mindkét alapanyag reflektál Magyarország gasztronómiai kultúrájára. Budapest legutóbb 2016-ban adott otthont a Bocuse d’Or európai kontinensdöntőjének, amelyet akkor Széll Tamás és csapata nyertek meg. Hazánkat idén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik képviselik majd a megmérettetésen.
Tavaly Veres István képviselte hazánkat a nemzetközi megmérettetésen, a vele készült interjúnk ITT olvasható.