A legalapvetőbb borivási hibák

2021. 04. 30.

Nem vagy még profi a borokban? Semmi gond, segítünk, hogy ne kerülj ciki helyzetbe, ha olyan társaságban kóstolod az italokat, akik értenek hozzá.

Nem mindenki született sommeliernek, de ezzel semmi gond nincs is, hiszen a borkultúra villámgyorsan tanulható. Szükségtelen ismerned a borok összes fajtáját, de azért jó, ha tudsz egyet s mást, pláne, ha egy étterembe indulsz vacsorázni, és bort is fogyasztanál. De akkor is örülni fogsz, hogy magadba öntöttél némi borismeretet, mikor eszedbe jut, korábban mennyire feszengtél társaságban, ha talpas pohár került a kezedbe.

Az amatőr borszakértőknek az alábbi néhány szabályt érdemes betartaniuk.

Borba nem való jég!

Akármennyire is meleg az idő, sose tegyél jeget bele. Borhűtőben vagy sima hűtőben hűtsd le, de semmiképp se jéggel, hiszen hamar felvizesedik tőle, ettől pedig az íze teljesen más lesz.

A vörösbor pince hőmérsékletű!

Amikor hazaviszed a vörösbort, ne a hűtő felé indulj vele, hanem a kamra felé, vagy tedd egy sötétebb szekrénybe. Száraz, hűvös helyen várakozzon a bor a felbontásra.

Bor
Kép forrása: Unsplash

Fehéret a kisebb pohárból, vöröset az öblösből!

Nem csak úgy sznobságból kell ám a vörösborokat öblösebb, nagyobb poharakból inni, mint a fehéret, hanem azért, hogy az aromák ne szökjenek ki belőle, jobban kijönnek a finom ízek a tipikus vörös poharakban. A fehéreket a kisebb, fehérboros pohárban illik felszolgálni, a habzóborokat pedig szűkebb poharakban, hogy a szénsav ne menjen ki belőle.

Halhoz csak fehéret!

Sose kérj halhoz vörösbort, de nem csak, mert nem illik, de az ízük sem passzol össze. A vörös, testesebb borokat inkább marha- és sertéshúshoz, a fehéret halhoz, csirkéhez ajánlják a profik.

Ne kezdj a legtestesebbel!

Ha több bort is megkóstolnál, fehéret is, vöröset is, akkor mindig a lazábbaktól a nehezebbek felé haladj. Megfájdulhat a fejed, sőt, nem is tudod az ízeket kellően értékelni, ha nem jó sorrendben haladsz.

Nem kell meginnod, ha nem ízlik!

Felesleges legyűrnöd, ha nem jön be az íze, a bort élvezetből érdemes fogyasztani, nem kényszerből.

Borítókép forrása: Unsplash