Az olasz konyha világszerte híres gazdag ízeiről és autentikus ételeiről, amelyeket generációkon keresztül tökéletesítettek. Az olasz desszertek különleges helyet foglalnak el a szívekben, és ha valami igazán különleges édességre vágyunk, ezek a finomságok biztosan nem okoznak csalódást. Íme a top 5 olasz desszert receptje, amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetünk.
1. Tiramisu
A tiramisu egy népszerű olasz desszert, amely szó szerint azt jelenti: „dobj fel” vagy „vidíts fel”. Az 1960-as években Észak-Olaszországban, valószínűleg Treviso városában készült először. A desszert rétegekből áll, melyekben kávéba áztatott babapiskóták és mascarpone sajtos krém váltakoznak. A krémet tojás, cukor és néha likőr (általában rum vagy amaretto) alkotja. A tetejét kakaóporral szórják meg. A tiramisu tökéletes egyensúlyt teremt az édes és keserű ízek között.
Hozzávalók:
- 300 g babapiskóta
- 500 g mascarpone sajt
- 4 tojás
- 100 g kristálycukor
- 300 ml erős kávé
- 2 evőkanál rum vagy amaretto (opcionális)
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
- Főzzük meg a kávét, majd hagyjuk kihűlni. Ha szeretnénk, adjunk hozzá rumot vagy amarettót.
- Válasszuk szét a tojásokat. A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a mascarpone sajtot, és keverjük simára.
- A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk a mascarponés keverékbe.
- Mártogassuk a babapiskótákat a kihűlt kávéba, és rétegezzük egy tál aljára. Terítsük rá a mascarponés krém felét, majd ismételjük meg a rétegezést.
- A tetejére szórjunk kakaóport, majd hűtsük legalább 4 órán át, hogy az ízek összeérjenek.