3. Cannoli
A cannoli egy híres szicíliai desszert, amely ropogós, sült tésztacsőből áll, amelyet édes ricotta sajtos krémmel töltenek meg. Eredetileg a Carnevale (farsang) ünnepségeire készítették, de mára egész évben népszerű édesség lett. A tésztát lisztből, cukorból, vajból, tojásból és borból készítik, majd forró olajban sütik aranybarnára. A krém gyakran tartalmaz csokoládéforgácsot, kandírozott gyümölcsöket vagy pisztáciát. A cannoli ikonikus olasz desszert, amely gazdag ízeivel és változatos textúráival hódít.
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 evőkanál ecet
- 50 ml fehérbor
- Olaj a sütéshez
Töltelék:
- 500 g ricotta sajt
- 150 g porcukor
- 100 g csokoládéforgács
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Narancshéj vagy kandírozott gyümölcs (opcionális)
Elkészítés:
- A lisztet, cukrot, vajat, tojást, sót, ecetet és bort gyúrjuk össze tésztává. Pihentessük a hűtőben egy órát.
- Nyújtsuk vékonyra, és vágjunk belőle 10 cm átmérőjű köröket. Csavarjuk őket cannoli formákra, és forró olajban süssük aranybarnára. Hagyjuk kihűlni.
- A ricottát keverjük össze a porcukorral, vaníliával és csokoládéforgáccsal. Töltsük meg a kihűlt cannoli csöveket a krémmel.
- Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.