A hőség kikészíti a szervezetünket és a pihentető alvást is nagyban befolyásolhatja, ezért nem mindegy, hogy vacsoraként mivel töltjük meg a gyomrunkat.
Kapros tökfőzelék liszt nélkül
Megosztó, még a felnőttek között is, de a gyerekek többsége bizonyára fintorog, pedig igazán ízletes és egészséges vacsora készülhet belőle.
Hozzávalók
- 1 kg gyalult tök,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1db TV paprika,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 dl olívaolaj,
- 10 dkg vaj,
- 2 evőkanál tejföl,
- 1evőkanál ecet (lehet almaecet is),
- 1csokor kapor,
- 20 dkg grillkolbász,
- friss rozmaring (elhagyható),
- Ízlés szerinti bors, só.
Elkészítés
A tököt sós, forrásban lévő vízben főzzük néhány percig. Ezután a tököt szűrjük le, de a főzővizét tartsuk meg. A felszelt hagymát pirítsuk üvegesre egy serpenyőben, majd mehet mellé a zúzott fokhagyma és a paprika. Hagyjuk kicsit együtt sülni, majd adjuk hozzá a tököt és öntsük fel kis főzőlével és együtt főzzük legalább 10 percig. Ha kész van, akkor akár turmixolhatjuk, hogy krémes legyen és ezt szolgálja a hozzákevert vaj, valamint tejföl is. Sóval, borssal, rozmaringgal és ecettel ízesítsük. Virslivel, lecsókolbásszal, kolbásszal, tükörtojással remekül kombinálható, de önmagában is remek étel.