3 kihagyhatatlan fine dining étterem Budapesten

Ha óriási gasztrofan vagy, megéri benevezned egy-egy menüsorra ezeken a bombasztikus helyeken.

Azoknak, akik nem a mennyiségre, hanem a lenyűgöző minőségre utaznak, ha étteremválasztásról van szó, és szeretik kényeztetni magukat különleges falatokkal, írtunk egy listát három olyan fővárosi helyről, amiket kár lenne kihagyni.

Rumour by Rácz Jenő

Akár “étteremszínházként” is nevezhetnénk a Rumour by Rácz Jenőt, Budapest legújabb étteremkülönlegességét. A klasszikus séfasztal koncepciós étterembe egy delikátesz kisbolton keresztül, egy hűtőajtón át vezet az út, majd mikor megérkezünk, teljesen megszűnik a külvilág, és egy pompás és izgalmas, beszélgetésekre, baráti összejövetelekre, randikra is tökéletes helyszínen találjuk magunkat. Nem merész gondolat az sem, hogy az ember egyedül menjen el végigkóstolni a külföldön Michelin-csillagot szerzett Jenő 6 vagy 11 fogásos menüsorát, hiszen a hosszú pulton akár még a mellettünk ülővel is kedvünk támad beszélgetni, de az is szórakoztató és interaktív, mikor a kényelmes székből nézve figyelhetjük meg, hogy is készülnek a különleges fogások a konyhában.

Raczjeno
Ez itt például az egyik fogás egy olyan tányéron, amit a séf kezéről mintáztak.
Kép forrása: Coloré

Nem lesz nehéz tartania magát a nemrég megnyílt étteremnek a nevéhez (Rumour = pletyka), hiszen gyakran beszélni fognak a vendégek a menüsorról vagy épp az alkotásokról, amik dekorációként kerültek az étterembe. A folyamatosan változó menüsorhoz tökéletesen passzoló, nem hétköznapi borokat is fogyaszthatsz, és az emeleti bárban a kedvenc klasszikus koktélodat is megihatod. Kő Gergely sommelier borválogatásai nem fognak csalódást okozni senkinek.

Ha pedig már amúgy is a gasztroszínház kifejezést használtuk az imént, a színház nem csak a látványkonyha miatt asszociálható a bordó függönyös Rumour kapcsán: két menüsorból válogathatsz, a korai, pre-theatre, azaz színházi előadás előtti menü, ami 17:30-kor kezdődik, vagy a 19:30-as nagy menüsor. Jenő ígérete szerint minden este a helyszínen fogadja a vendégeket.

Salt

A Salt már második éve a gourmandok egyik kedvence lett. Tóth Szilárd séf, Lefkovits György, étterem mogul és Boldizsár Máté sommelier ízlését tükrözi a belvárosi gasztofellegvár.

A szintén nyitott konyhás koncepció hatalmas sikert aratott, és egyre többen kíváncsiak a 17 fogásos degusztációs menüre. Sokszor maga a séf, Tóth Szilárd szolgálja fel a vendégeknek a fogásokat, és séfpultnál is beszélgethetünk a különlegességek megalkotójával a letisztult dizájnú, mégis nagyon extra étteremben.

A konyha alapvetően magyaros ízvilágú, de az ételek megjelenése teljesen más stílusjegyeket mutat. Többen is inkább a skandináv tálaláshoz és megjelenéshez hasonlították.

Salt2
Kép forrása: Facebook/Salt

Az ételek nagy különlegessége, hogy a séf és csapata maguk gyűjtögetik az ezernyi fűszert, gyógynövényt és más növényt az országban, amit aztán a fogásokhoz használnak. Tóth Szilárd szabolcs-szatmári ízvilágot alkot meg az ételekben, a húsokat a séf húsfeldolgozójából szállítják a Saltba.

Az organikus és bio boraik kiválóan párosíthatók a magyaros fűszerezésű finomságokhoz, és az impozáns borkínálat mellett muszáj megemlíteni a Salt saját kenyerét is, amit a tulajdonosok mindenképp hangsúlyosnak éreznek.

Salt
Kép forrása: Facebook/Salt

Textúra

Az RTL másik sztárséfje, Sárközi Ákos is egy kulináris mesterművel dicsekedhet, a belvárosi Textúra étteremmel. A Borkonyhával Michelin-csillagot szerző séf 2018-ban nyitotta meg a Textúrát, ahol rendszeresen találkozhatnak is vele a menüsort kóstolók.

Az, hogy milyen fogások kerülnek a tányérra, rendszeresen változik, szezononként más és más kreációkat ehetünk a varázslatos interiort nézve. Nem csak az ételek textúrája izgalmas, de a falaknak, tányéroknak, dekorációknak is.

Textura
Kép forrása: Facebook/Textúra

A konyhafőnök zseniális fogásait nem csak degusztációs menüsorról eheted végig, hanem ha rendszeresen betérnél, á la carte is rendelhetsz, sőt, néhány ikonikussá vált signature fogás folyamatosan fent marad az étlapon, annak ellenére, hogy az ételek rendszeresen cserélődnek.

Az egészen hihetetlennek hangzó kreációk mellett egészen ismert, érthető és népszerű fogásokat is újragondoltak, a desszertekre pedig elég csak ránézni fotón, és máris egyből megkívánja őket az ember.

Az tuti, hogy minden fogásban számos textúra van, és nem lehet betelni a mesteri séf által megalkotott ízvilággal.

Borítókép forrása: rumour.restaurant

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Muse, Sum 41 és The Killers – világsztárok a VOLT Fesztivál első fellépői között