A változatos, teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát, és csökkentheti a már kialakult rák terjedését.
Ide tartoznak a halak, a zöldségek, bizonyos fűszerek, illetve a gyümölcsök. Az, amit eszünk nagyban befolyásolhatja egészségünk számos aspektusát, beleértve a krónikus betegségek, például a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Sok étel tartalmaz olyan hasznos vegyületeket, amelyek segíthetnek csökkenteni ezek kialakulásának esélyét.
Sőt, rengeteg tanulmány támasztja alá, hogy bizonyos élelmiszerek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a gyilkos kór szervezetben való kialakulásának alacsonyabb kockázatával is.
Brokkoli
A brokkoli szulforafánt tartalmaz, amely erős rákellenes hatással bír. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a szulforafán akár 75%-kal képes csökkenteni az emlőrák kockázatát. Egyes tanulmányok azt is megállapították, hogy a keresztes virágú zöldségek, mint például a brokkoli rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a vastagbélrákból való kigyógyulással is.
Sárgarépa
Egy elemzés öt tanulmány eredményeit vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a sárgarépa fogyasztása akár 26%-kal csökkentheti a gyomorrák kockázatát, 18%-kal pedig a prosztatarákét. Egy másik tanulmány 1266 tüdőrákos és tüdőrákos résztvevő étrendjét elemezte. Az eredmény igen döbbenetes lett, ugyanis azok a dohányosok, akik nem ettek sárgarépát, nagyobb valószínűséggel lettek tüdőrákosok.
Citrusfélék
Azok, akik nagyobb mennyiségű citrusféléket esznek, azoknál alacsonyabb az emésztőrendszeri és a felső légúti rák kialakulásának kockázata. Egy kilenc tanulmányt vizsgáló áttekintés azt is megállapította, hogy a citrusfélék rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárul a hasnyálmirigyrák kialakulásának csökkenésével is.
Forrás: Healthline
Borítókép forrása: Unsplash