Barion Pixel Április 2-a az autizmus világnapja – rajzokkal ellátott konyhai kiegészítőket dobott piacra a háztartásigép-gyártó – Coloré

Április 2-a az autizmus világnapja – rajzokkal ellátott konyhai kiegészítőket dobott piacra a háztartásigép-gyártó

2024. 04. 02.

Április 2-a az autizmus világnapja, amely Magyarországon több tízezer családot érint.

Az autizmussal élő fiatalok életlehetőségei 16 éves koruk után radikálisan beszűkülnek, mivel a tankötelezettség megszűnésével csökken azon intézmények száma, ahol a fiatalok tanulhatnak, dolgozhatnak, ha súlyosabb autizmussal élnek.

Ezt a problémát felismerve fogott össze a Gorenje Magyarország és az Autistic Art Alapítvány: autista művészek álmodtak különleges grafikákat konyhai kiegészítőkre, amelyek limitált számban beszerezhetőek az alapítvány webshopjában. A befolyt összegből a magyarországi civil fenntartású autista lakóotthonokat támogatják, melyekben az érintettek méltó körülmények között élhetnek, akár életük végéig.  

autizmus
Kalocsai Nóra rajza

Az autizmus spektrumzavarnak számos különböző formája van, és minden egyes autista egyén egyedi jellemzőkkel rendelkezik. Az alapvető különbséget abban kell keresni, hogy az autizmus tartományába tartozó tünetek mennyire súlyosak. Hiszen létezik olyan autizmussal élő, aki jól kommunikál, tud tanulni és társas kapcsolatok kialakítására is képes.  De létezik olyan érintett is, aki autizmusa mellett egyéb értelmi fogyatékossággal él együtt.

Az autizmus spektrumon belüli elhelyezkedése az oktatásban és nevelésben is döntő fontosságú. Akit integráltan lehet oktatni, ő elméletileg többségi iskolákban is tanulhat akkor, ha az adott óvodai- és vagy iskolai intézmény rendelkezik autizmusban jártas szakemberrel. Azoknak az egyéneknek, akiknek értelmi állapota nem teszi lehetővé az integrált oktatást, sajátos nevelési igényű intézmények biztosítanak lehetőséget a fejlődésre és tanulásra.

Ugyanakkor miután betöltik a 16. életévüket – a tankötelezettség korhatárát -, életlehetőségeik radikálisan beszűkülnek, mivel ezután csökken az intézményes keretek között működő rendszerek száma, ahol a súlyosabb autizmussal elő fiatalok tanulhatnak és dolgozhatnak. Ilyen esetekben segít az Autistic Art Alapítvány, amely tizenegy autista-barát, civil fenntartású lakóotthon működését támogatja.

A család és a lakóotthon együttesen segítik az autistákat

Az oktatási rendszerből kikerülő, autizmussal élő fiatalok közül sokan nem, vagy csak korlátozottan képesek önálló életvitelre. Helyzetük nagyon sok esetben egyáltalán nem megoldott, ezért ott maradnak ,,örök gyermekként” idősödő szüleik mellett egy háztartásban.

Erre a problémára nyújt megoldást a lakóotthon, ami személyre szabott terápiát, kortársakkal való együttlétet, hobbi tevékenységet, privát életteret és segítséget biztosít az érintetteknek. Az itt tartózkodás nem jelenti a családtól való elszakadást. Család és lakóotthon együttesen segítik az érintett fiatalt vagy felnőttet. A lakóotthonok kialakítása az autizmussal élők igényeire lett szabva, a lakók mindennapjait pedig képzett szakemberek teszik könnyebbé.

Sokan színekben és képekben gondolkodnak

Az autizmussal élők közül sokan komoly nehézségekkel küzdenek a gondolkodás, a szociális kapcsolatok és a kommunikáció terén.  Az érintett fiatalok mintegy 40%-a egyáltalán nem beszél. Sokan közülük színekben és képekben gondolkodnak. Emiatt gyakoriak az otthonokban a különböző kézműves tevékenységek, melyek fejlesztik a fiatalok finommotorikus képességét.”

– mondta Kovács Henrietta az Autistic Art ügyvezetője.

Kiss Péter Eredeti Rajz
Kiss Péter rajza

A 2006 óta működő Autistic Art Alapítvány, mely több mint 350 fiatal autista fiatallal működik együtt, úgy véli, hogy a művészet kiváló eszköz lehet a társadalmi szegmensek közötti kapcsolatok kiépítésére. Ezért dolgozta ki a művészetterápia alkalmazásának módszertanát, mely segít az érintett fiataloknak kifejezni magukat és kapcsolódni másokhoz, valamint segít az autizmus megismertetésében és megértésében a szélesebb közönség körében.

Emellett a foglalkozások gazdasági jelentősége sem elhanyagolható, hiszen az alkotás során az otthonok lakói olyan termékeket állítanak elő, melyek eladásából bevételre tesznek szert. Az általuk létrehozott alkotások különböző termékekre – például sálakra, pólókra, füzetekre – kerülnek, ezeket az alapítvány a saját webshopjában értékesíti, majd a teljes bevételt a lakóotthonok fenntartására fordítják.

Nagy szükség van a lakóotthonokra, de költséges a fenntartásuk

A lakóotthonok fenntartása igen költséges, lakónként átlagosan havi 400 ezer forint kiadással kell számolni. Bár a legtöbb lakó önrészt is fizet, ez az összeg még az állami támogatással együtt sem fedezi a teljes költséget. Idén tavasszal a Gorenje Magyarország a társadalmi felelősségvállalás jegyében összefogott az alapítvánnyal, és autista alkotók bevonásával, egyedi rajzokkal ellátott konyhai kiegészítőket – konyharuhát, és konyhai kötényt – készített, hogy felhívja a figyelmet az autizmus jelenségére.  ​

A termékek megvásárlása a magyarországi civil fenntartású autista lakóotthonokat és a művészetterápiás foglalkozásokat támogatja, azon túl, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élők értékteremtő képességére.

Cégvezetőként rendkívül fontosnak tartom, hogy tevékenységünk ne csak gazdasági sikereket hozzon, hanem társadalmi értéket is teremtsen. Ennek mentén fogalmazódott meg bennünk az együttműködés gondolata az Autistic Art Alapítvánnyal, ahol a művészetterápia segítségével nemcsak az autizmussal élő fiataloknak nyújtunk lehetőséget az önkifejezésre és fejlődésre, hanem egyúttal olyan termékekkel is elősegítjük a közösségi támogatást, melyeknek értékesítésével hozzájárulunk az autista lakóotthonok fenntartásához és a művészetterápiás programokhoz

– emelte ki Füle Norbert, a Gorenje Magyarország ügyvezetője.