Barion Pixel Valóban jót tesz a melatonin a bőrünknek? Íme a válasz – Coloré

Valóban jót tesz a melatonin a bőrünknek? Íme a válasz

2022. 02. 17.

A melatonint elsősorban azok ismerik, akik alvási problémákkal küzdenek, pedig a hormonszerű vegyületnek fiatalító hatása is van.

A melatonin az az anyag, amely elalváskor termelődik a szervezetünkben, a sötétség hatására, és az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza. Időseknél hiányos a termelődése, általában ezért alszanak kevesebbet.

Melatonin bőrvédő hatású
Forrás: Unsplash

A melatonin segít, ha időzónák átrepülése után jetlagünk van, vagy bármi egyéb miatt nem alszunk jól és egyenletesen. 1-3 mg az ajánlott adagja, ám a tablettaként beszerezhető melatonin nem csak az alvásunkra hat kedvezően.

A melatonin bőrvédő

A szennyezésnek és az UV-sugárzásnak köszönhetően egész káros szabadgyökökbe ütközik a bőrünk. A bőrgyógyászok szerint ezek megváltoztathatják a bőr DNS-ét, ami fotókárosodást és akár rákot is okozhat. A szabadgyökök semlegesítésére a szervezet antioxidánsokat termel, enzimek segítségével. A melatonin serkenti a szervezetben ezen enzimek természetes termelődését.

Melatonin
Forrás: Unsplash

Öregedésgátló

A melatonin olyan általános öregedésgátló összetevőkkel működik együtt szinergiában, mint a retinol és a C-vitamin. Ezenkívül kiegészíti a hialuronsav hatását is a bőr rugalmasságának javításában. Mivel éjszakára szedjük általában, kiválóan hasznosul a regenerációs folyamatokban. Nappali szedése is lehetséges, de akkor csak fél-1 mg javasolt.

Fiatalító hatással bír

A melatonin általánosan is mentesíti a sejteket a szabadgyököktől, így meggátolja azok öregedési folyamatait, tehát általános fiatalító szerként is emlegetik.

Forrás: healthline.com