Barion Pixel Tudod a viszketés okát? – Coloré

Tudod a viszketés okát?

2020. 11. 23.

Életünkben vannak olyan alaptevékenységek, amelyekre különösebben nem is figyelünk egészen addig, amíg nem találjuk azt szokatlan mértékűnek.

A viszketés is ilyen. Vannak olyan helyzetek, amikor zavarunkat igyekszünk úgy leplezni, hogy a kellemetlen pillanatot megtörjük azzal, hogy az arcunkhoz, testünk más ponjához nyúlunk. Tekinthetjük ezt akár időhúzásnak vagy a kényelmetlen szituáció pillanatnyi megtörésének, azonban viszketünk, ha valamilyen vérszívó rovar csíp meg, esetleg olyan anyaggal, növénnyel érintkezik bőrünk, amely irritációt okoz. A viszketést általában valamilyen kiütés megjelenésével társítjuk össze, azonban ez nincs mindig feltétlenül így. Ha a viszketés időről időre visszatér, azzal érdemes háziorvost felkeresni, hogy megkeressük annak okát. A viszketős terület érintheti a test egy kis részét, de akár az egész testre is kiterjedhet és fokozatában lehet enyhe, valamint erősebb.

 

Szárazság

A bőr viszketését olykor olyan banális ok váltja ki, mint a bőr szárazsága. Amikor az időjárás hidegre fordul, több réteg ruhával védjük testünket. Az anyaggal való érintkezés kiszárítja a bőrt. Ha nem biztosítunk külső és belső táplálást, hidratálást a testnek, az a bőr száradásában is megmutatkozhat.  A száradás következtében hámlani kezd a felső réteg és ez viszketéssel jár.

 

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is tapasztalhatjuk a bőr viszketését. Ha arra gondolunk, hogy ez a gyógyszer szedése eredményezi, mindenképp szükséges orvossal megbeszélni, mert egy másik készítménnyel lehetséges, hogy ez a kellemetlen tünet megszüntethető.

 

Vérszívók

Nemcsak nyáron jelenthetnek gondot a vérszívók. A szúnyogok ideje lejár akkor, ahogy beköszönt a hűvösebb idő. Ez azonban nem gátolja a pókok, bolhák, ágyi poloskák falánkságát. A rovarok csípése járhat fájdalommal és viszketéssel. Rendszerint néhány nap alatt megszűnnek ezek a csípésnyomok és vele együtt a viszketés is, de ha mégsem, a seb elfertőződik, akkor érdemes orvosnak megmutatni.

Viszketes 3

A bőr elváltozása

Habár a bőrdaganatot mindenki úgy képzeli el, hogy az nagyon látványos és gyanús elváltozás, sokszor a viszketés lehet egy tünet. Ha a viszketés minden bőrelváltozás jelentkezése nélkül fennáll, érdemes elmondani egy bőrgyógyásznak. A rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat az esetleges probléma korai felismerésének és kezelésének záloga lehet, amely akár életet is menthet.

 

Vese vagy máj

Nem biztos, hogy kiütéssel társul a viszketés. Egyes betegségek esetében a bőr felületén semmi sem indokolja a viszketést, mégis vakaródzunk. A vesebetegség egyik tünete is lehet. A máj betegségei, úgymint hepatitisz vagy májzsugorodás is okozhatja ezt a kellemetlen vakarási kényszert.

 

Idegrendszeri probléma

Ugyancsak nem jár bőrpírral és kiütéssel, ha a viszketést az idegrendszer nem megfelelő működése okozza.

/divat/szepseg/tudod-a-viszketes-okat/