Barion Pixel Tetoválást szeretnél? Utánanéztünk, hogyan készül! – Coloré

Tetoválást szeretnél? Utánanéztünk, hogyan készül!

2021. 09. 01.

Egyre nagyobb körben hódít a tetoválás: kifejezhetjük vele vágyainkat, céljainkat, de egy-egy minta vagy szöveg utalhat múltunkra, jelenünkre, vagy akár a jövőnkre. Utánajártunk, hogyan varrják fel ezeket az emberi testre.

Az eljárás során különböző színek használatával változtatnak a bőr pigmentálásán, ezért van szükség arra, hogy a tinta a hám alatt található irharétegbe kerüljön. Ebben a mélységben nem újul meg a bőr, így a festék a helyén marad. Bőrünk ezen rétege biztosítja a rugalmasságot, illetve a nyomás- és hőérzékelő receptorok is itt találhatóak.

tetoválás, hogyan, készül
Forrás: Unsplash

Hogyan kerül a festék a bőr alá?

A tetoválás már időszámításunk előtt népszerű volt, ám akkoriban leginkább a társadalmi rang és az életkor határozta meg a mintákat. Természetesen ekkor még a higiénia teljes zárójelbe tételével alkottak a művészek, így szinte bármilyen éles tárgy alkalmas volt arra, hogy bejuttassa a festéket a bőr alá. Nem csoda, hogy akkoriban komoly kockázatot jelentett a tetováltatás, hiszen a nem steril eszközök ismételt használata könnyedén terjesztette az olyan betegségeket, mint a HIV vagy a Hepatitis C.

A folyamat során többfajta tűt is használhatnak attól függően, hogy milyen vastag vonalakból vagy pontokból áll egy-egy minta: egyes árnyalatok akár 15 vagy 27 tű használatát is megkövetelik egyszerre. Akárcsak a bőrnek, a technikának is megvannak a maga korlátai, éppen ezért van olyan minta, amit nem lehet tökéletesen felvinni.

A művészek a higiéniai szabályok betartásával dolgoznak, s ügyelnek arra, hogy a festék nagyjából 1,2-3 milliméter mélyen kerüljön az irharétegbe, így a gyógyulást követően a kész mű tökéletesen mutat a hámréteg alatt.

A tetoválás folyamata

A tetováló művész először leborotválja a területet, majd fertőtleníti. Ezután kerül rá az előre egyeztetett, és méretre igazított minta, amit egy indigó segítségével helyeznek rá a bőrre. Miután száradt egy kicsit, megkezdődik a dolog fájdalmasabb része.

tetoválás, hogyan, készül
Forrás: Unsplash

Először a rajz körvonala kerül fel, majd ezt követi a kitöltés, az árnyékolás, illetve a tónusozás. A művész akár többször is átmehet ugyanazon a vonalon egészen addig, amíg tökéletes nem lesz az alkotás. A munkafolyamat ideje sok mindentől függ: a tetoválás nagyságától, színeitől, árnyalataitól.

Egy másfél-két óráig tartó tetoválás felvitele sokat kivehet úgy a tetoválóból, mint alanyából. Egy biztos: egy jól átgondolt mintát egy életen át boldogan viselhet a tulajdonosa.

A tetoválás művészetéről korábban Franken Viviennel készítettünk interjút, amely ITT olvasható.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix