Döbbenetes! Így hat a Q10 koenzim napi használata a bőrünkre

2023. 09. 12.

A Q10 egyre elterjedtebb összetevő, mivel képes késleltetni az öregedés vizuális jeleit, antioxidáns, csodatevő a ráncok elleni küzdelemben, valamint a bőr természetes színének és ragyogásának fokozásában.

Ha a megszokott bőrápolási rutinunkat szeretnénk kiegészíteni, hozzáadni a jól megszokott E-vitaminhoz és C-vitaminhoz valamit, vagy szeretnénk fokozni az öregedésgátló bőrápoló összetevőket, akkor a Q10 koenzim tökéletes választás lehet.

A koenzim Q10 vagy CoQ10 az egyik legerősebb antioxidáns vegyület, amely a szervezetben természetes módon megtalálható. Zsírban oldódó tápanyag, amit a sejtjeink mitokondriuma rejt.

A mitokondriumok a sejt erőművei, energiát termelnek és ATP-t biztosítanak, üzemanyagforrásként. A CoQ10 a mitokondriumok elsődleges antioxidánsa, amely energetizálja a sejteket. A CoQ10 segít eltávolítani a sejtekből szabad gyököket, melyek felhalmozódva károsítják és öregítik a sejteket.

q10
Forrás: Unsplash

A Q10 koenzim tehát a sejtek megújulását segíti, de döntő szerepet játszik a szisztémás gyulladás csökkentésében is az egész szervezetben. Éppen ezért a szív egészségével és a krónikus gyulladások csökkentésével kapcsolatos egészségügyi előnyei miatt is foglalkoznak vele a kutatások.

Ez a hatóanyag a bőrbe épülve valósággal újjáéleszti a fáradt és stresszes bőr megjelenését, csökkenti a ráncokat, üdévé teszi a tónust, segít fenntartani a bőr elasztin- és kollagéntartalmát. A csodás vegyület természetes szintje azonban a kor előrehaladtával csökkenni kezd, ezért szükséges a pótlása, bejuttatása kozmetikumokkal vagy étrend-kiegészítő formájában.

A Q10 a bőr általános regenerálásán és fiatalításán túl kiváló például a nap illetve UV okozta káros hatások kivédésére, kiegyenlíti a bőr tónusát és textúráját, csökkenti a sejtszintű gyulladást és elősegíti a méreganyagok távozását.

Forrás: 3Lab
Borítókép forrása: Unsplash