Hogyan használjuk a napraforgóolajat a bőrápolásban?

2022. 01. 26.

A hazánkban is előállított aranyszínű napraforgóolaj nem csak gasztronómiai jelentőségű, hiszen kiválóan táplálja a bőrt.

A napraforgóolajat elsősorban sütéshez és főzéshez használjuk a hazai gasztronómiában, pedig a mutatós növény magjai olyan hatóanyagokkal vannak tele, mint az olajsav, az E-vitamin és linolsav. Ezek az értékes vegyületek jót tesznek a bőrnek és a hajnak egyaránt.

Napraforgoolaj
Forrás: Unsplash

A napraforgóolaj egy nem komedogén hordozóolaj, amely erősen nedvszívó, és nem tömíti el a pórusokat. A legtöbb ember számára nem irritáló, és minden típusú bőrön használható, beleértve a száraz, normál, zsíros és pattanásos bőrt is.

Az E-vitamin egy antioxidáns, amely megvédheti a bőrt a szabadgyököktől és a nap káros hatásaitól, mint például a korai öregedés és a ráncok keletkezése. Ezért szépségvitaminnak is hívják, de kiválóan támogatja a szervezetet a terhesség alatt is. A napraforgóolajjal dúsított bőrápoló termékek használata jó módszer az E-vitamin bőrre gyakorolt ​​​​jótékony hatásának elősegítésére.

Napraforgoolaj Hatasa
Forrás: Unsplash

A linolsav segít megőrizni a bőr természetes védőrétegét (bőrbarrier), támogatja annak nedvességmegtartó képességét. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatású is, az ekcémák ellen is hat és meggátolja a kórokozók megtapadását a bőrön.

A napraforgóolajat ki lehet próbálni sebek környékén is, mert sebgyógyító hatása van, felgyorsítja a bőr regenerálódását.

Az olajat használhatjuk tiszta formában, közvetlenül a bőrre, de ügyeljünk rá, hogy a szembe ne kerüljön! Mivel jó hordozóolaj, pár csepp illóolajat is tehetünk bele, a hatás növelésére.

Belekeverhetjük natúr testápoló készítményekbe is. Ha tehetjük, érdemes lehet bio, hidegen sajtolt fajtát választani.

Mielőtt alkalmazzuk, végezzünk bőrpróbát, főként, akik növényi allergiákban szenvednek (pl. dióallergia, parlagfű allergia stb.).

Forrás: healthline.com