Barion Pixel Lekerülnek a maszkok, mi lesz most a bőröddel? – Coloré

Lekerülnek a maszkok, mi lesz most a bőröddel?

2021. 06. 05.

Újabb lépést tettünk afelé, hogy visszatérjünk a megszokott hétköznapokhoz: az utcán végre lekerülhetnek a maszkok, így a szó szoros értelmében fellélegezhetünk. Ám tévedés lenne azt gondolni, hogy a bőrünk nem érezte meg az elmúlt hosszú hónapokat.

Több mint egy éven át folyamatosan maszkban éltük az életünket, és még most is viselnünk kell, de nem minden helyzetben, egyre kevesebbszer. A maszkviselés első hónapjaiban bárki találkozhatott a bosszantó „maszkné” jelenséggel, azaz a maszk hatására kialakult vörösödéssel, foltokkal, viszketéssel vagy pattanásokkal. Ennek az időszaknak most vége, azonban a bőröd már megszokta, hogy folyton fedve van a textillel, így meglepheti, ha már maszk nélkül jársz…

Nem véletlen mutatkozott meg a bőrön a maszk viselése, hiszen a kilégzés következtében befülled a bőr, lezárt, párás meleget generáltunk, így el tudtak szaporodni a baktériumok az arcbőrünkön. A helyzetet tovább rontotta, ha az arcunk vastagon be volt krémezve, esetleg ki volt sminkelve, ráadásul a maszkot sem cseréltük naponta, ahogyan kellene. A bőr ehhez egy idő után sajnos hozzászokott.

„Sokan bele sem gondolunk, hogy a maszk nem csak a kórokozók, de a szél és a hideg ellen is véd. A bőr ezt az állapotot a pandémia alatt már megszokta, ezért most túlérzékenyen reagálhat az időjárás viszontagságaira: ha leveszik az emberek a maszkot, a bőrük éghet, húzódhat, kipirosodhat” – kezdi Csom Barbara kozmetikus mester.

Csom Barbara
Csom Barbara kozmetikus mester Kép forrása: Body-Face Academy & Spa


A szakember elmondta, hogy a maszkok által megviselt bőrnek extrán, de minden egyes embernek nyáron elengedhetetlen az 50 faktoros fényvédő használata is, hiszen az UV-sugárzás nagyban befolyásolja többek között az öregedést, illetve a foltosodás és a ráncok kialakulását. A bőröd szépségét emellett belülről is támogathatod kollagénnel – mely fokozatosan feltölti a ráncokat és teltebbé varázsolja a bőrt –, illetve „belső” fényvédő kapszula segítségével, ami nem csak védi a sejteket a káros napsugárzástól, de segíti a barnulást és annak megtartását is. Ami pedig semmibe nem kerül, de ugyancsak nagyon fontos, a friss levegő és az, hogy elegendő vizet igyunk!

Bőrápolás
Kép forrása: Freepik

A maszkhordás nem csak azok bőrét viselte meg, akik hajlamosak a pattanásokra: a stressz, a kimerültség is nyomot hagyott az arcunkon, így a maszkviselés kora után ezekre is fókuszálni érdemes.

A bőr mindig jelez valamit, én szeretem öt lépésben kielemezni az arcot. A bőr sokszor a belsőszervek állapotáról is jelez, megmutatja, mely területeken lehetnek elváltozások, túl- vagy alulműködés. Fontos: kozmetikusként NEM diagnosztizálunk betegséget, nem vagyunk orvosok, de tanácsot adhatunk a vendégnek, hogy mire figyeljen egy kicsit jobban oda, vagy milyen szakembert ajánlanánk egy esetleges kivizsgálás szempontjából. Kitérünk a lelki tényezőkre is, hiszen a stressz, a kialvatlanság, a szorongás is óriási hatással van a szervezetünkre, a bőrünkre. Ráncdiagnosztikát is végzünk, ami pontos képet ad az öregedési folyamatokról, végül géppel felmérjük a bőr hidratáltságát. Ezt megismételjük a kezelés után is, és sokan meglepődnek, amikor akár 50 százalékkal is jobb eredményt kapunk” – mondta Barbara, és elárulta, a maszk hordás után egészen másmilyenné alakulhatott a bőrünk, mint amilyen az azelőtti időszakban volt.

Épp ezért érdemes lesz megnézetned szakemberrel, átváltozott-e a bőröd, illetve egy helyes rutint is fontos összeállíttatnod, hogy mostantól aszerint tudd kezelni az elmúlt évben igénybevett bőrödet. Ha ezt kihagyod, lehet, hogy az arcod megsínyli a nagy változást, és nehezebben tud teljes mértékben helyreállni.

Borítókép forrása: Freepik
/divat/szepseg/lekerulnek-a-maszkok-mi-lesz-most-a-boroddel/