Szeretnél megszabadulni a pattanástól, de kinyomhatatlan? Tudj meg többet a cisztás aknéról!

2023. 09. 14.

Főleg esztétikai problémaként éljük meg a pattanásokat, de azon túl még fájdalmasok és akár kinyomhatatlanná is válhatnak, amely a megszabadulás esélyét veszélyezteti. Miért ragaszkodnak ennyire bőrünkhöz az ilyen aknék?

Ki hajlamosabb rá, ki kevésbé, de a kamaszkor velejárója a pattanások jelentkezése. A megfelelő ­– akár kozmetikus általi – kezeléssel hatásos eredmények érhetők el, de szinte biztos, hogy senki sem tudja megállni, neki ne álljon a nyomkodásának.

Mi a pattanás?

A pattanás vagy akné egy olyan bőrprobléma, amely során a bőrben található faggyúmirigyek valami miatt eltömődnek és akár be is gyulladnak. Nemcsak a napi rutinként alkalmazott arctisztítás hiánya okozhatja kellemetlen jelenlétüket. A tinédzserek egy része szenved aknés bőre miatt, mert abban a kritikus időszakban a hormonok nagyon dolgoznak és ez nemcsak a viselkedésükben nyilvánul meg, hanem a faggyútermelés is intenzívebbé válik. Ennek következtében pedig sokkal nagyobb esélyük van pattanásosodni is.

Akné típusai
Felismered, ha cisztác aknéval van dolgod? / Kép forrása: Ihor Melnyk / Getty Images

A tinikort maguk mögött hagyó felnőttek is tapasztalhatják az aknék jelenlétét, amelynek számos oka lehet:

  • lelki probléma, stressz,
  • egészségtelen táplálkozás,
  • hormonális probléma,
  • ásványi anyag vagy nyomelem hiánya,
  • keringési probléma.

Bármilyen kellemetlen, hogy ez a gond jelentkezik, általában elmondható, hogy nem veszélyeztetik az egészségünket. Az eltüntetésükhöz azonban nemcsak a külső megoldást kell keresni, hanem gondolkodjunk el azon, hogy a fent felsorolt okok közül melyik jellemző ránk. Ha odafigyelünk az étkezésre és a stresszkezelésre, lehetséges, hogy eltűnnek az esztétikumot romboló aknék is.

Súlyosabb esetben nem érdemes otthon kísérletezni. A kozmetikusok jelentik a következő megoldási szintet, akik módszeresen és szakszerűen megszabadíthatnak ezektől a csúnyaságoktól, de ha még rosszabb a bőr állapota, akkor a bőrgyógyász különböző kezelésekkel segíthet. Mindez időigényes és nem azonnal bekövetkező változást ad. Legyünk türelmesek magunkkal, a bőrünkkel, de adjuk meg magunknak azt a lehetőséget, hogy a szép bőrrel visszanyerjük önbizalmunkat.

Akné, ami maradni akar

A már „megérett” pattanástól könnyű megszabadulni. Akkor is, ha azt nem tanácsolják. Igazán rosszul tud esni, ha ez a manőver nem sikerül. Mi lehet annak az oka, ha nem tudjuk kinyomni?

A pattanások akkor válnak kinyomhatatlanná, ha túlságosan mélyen a bőr alatt helyezkednek el. Mivel a genny mélyebben húzódik, így kinyomni sem lehet könnyen. Akkor is ez lehet a probléma, ha az akné még éretlen vagy a pattanás körül keményebb bőrréteg alakult ki, esetleg egy pattanás hegesedést hagyott maga után, ami megnehezíti az azon a területen jelentkező továbbiak kinyomását. Az is lehet, hogy rossz technikát választunk ehhez a művelethez.

Kinyomhatatlan pattanás
Mélyen a bőrben lapuk, fáj és kinyomhatatlan a cisztás akné / Kép forrása: kckate16 / Getty Images

Akné, ami cisztás

Azt már tudjuk, hogy nem mindig olyan egyszerű megszabadulni a pattanástól. Van azonban olyan, hogy nem is érdemes, mert nem egyszerű aknéval van dolgunk, hanem annak cisztás formájával.

Könnyen összetéveszthető a „normális” pattanással, azonban tapintásra is mélyebben található. Igen ám, de sokakat éppen ez késztet arra, hogy nyomkodni kezdje. Pedig a cisztás akné az a bőrhiba, amely túlnő az esztétikai gondon, mert fájdalmas, kemény dudorról van szó. Felismerésében az segíthet, hogy ha megtapintjuk a pattanásnak vélt pöttyöt és az nagyobb, érezhetően mélyebben van és nincs közepe. Úgy tűnhet, hogy még nem érett meg, azért nem lehet kinyomni. Méretük miatt azonban jobban figyelünk rá és minél hamarabb szeretnénk azt eltávolítani. Ám ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, mert csak tetézzük a bajt. A nyomkodással csak a gyulladást fokozzuk, valamint a fertőzés esélyét növelhetjük.

A cisztás akné az a fajta bőrprobléma, amellyel érdemes felkeresni bőrgyógyász szakembert, mert annak kimetszésére, lézeres kezelésére is szükség lehet. A kezeletlen, elhanyagolt cisztás akné ugyanis maradandó nyomot hagyhat a bőrön.

Heges bőr
Örökre nyomot hagyhat kezeletlenül / Kép forrása: Artfully79 / Getty Images

A kinyomhatatlan (vagy fogalmazzunk úgy, hogy szigorúan tilos kinyomni) cisztás akné esetében nem a túlzott stressz és a helytelen táplálkozás okolható. Inkább arról árulkodik, hogy a hormonháztartással van gond (fogamzásgátló szedése, pajzsmirigy probléma, terhesség) és a genetika is közrejátszhat.

Nyitókép forrása: Dmytro Buianskyi / Getty Images