Barion Pixel Ki a szép neked? És másnak? – Coloré

Ki a szép neked? És másnak?

2021. 09. 12.

A szépség mindenkinek mást jelent. Vajon a makulátlan bőr, haj, izmok megléte tesz széppé?

Amint ránézel egy személyre, azonnal konstatálod magadban, hogy tetszik-e vagy sem. Önmagában nincs ebben semmi különleges. Ám, ha egy másik személy is nézi, lehetséges, hogy egészen más megítéléssel lesz. Mindenkinek más lehet a szép, de vajon miért?

A szépség fogalmát nehéz szavakba foglalni már csak azért is, mert azt nem lehet mindenkire általánosítani. Azt befolyásolja az aktuális közízlés, divat, a genetika, az egyéni megítélés, a szimmetria, az agyműködés, a hormonok és az evolúciós ösztön is. A szépség teljesen szubjektív élmény, amelyet befolyásolhat a jelenlegi korszellem, divat, társaság. Az ókori világban használták a szép jelzőt külső és belső tulajdonságokra, tárgyakra, de ugyanúgy a gondolatokra, sőt még a törvényekre is. A szépség meghatározása azért is bonyolult, mert lényegében bármit tarthatunk szépnek, amelyet mások nem. Mégis, ha azt mondjuk valamire, hogy szép, mindenki tudja, hogy az mit jelent.

Annyi bizonyos, hogy a különböző korokban más volt az általánosan megítélt szépség. Függött az a szokásoktól, a divattól, de magától az életkörülményektől is. Manapság, a jóléti világban sokkal könnyebb bármilyen élelmiszerhez hozzájutni, amelynek köszönhetően nagyobb gondot jelent az elhízás. Ennek ellenére a legtöbben szeretnének vékonyok lenni és maga a szépségideál is errefelé kacsingat. Azonban volt idő, amikor a kerek popsi, nagy mellek az egészséget és egyben a termékenységet sugallták.

Szépség
Kép forrása: Shutterstock

Ma már tudjuk, hogy a teltebb testalkat hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, amely ellentmond a testtudatos, önmagára igényes emberi létnek. Azaz hiába lehet tetszetős a ducibb testalkat, ha tudjuk, hogy az szemben áll az egészségessel. Egyfajta igénytelenségre vall(hat). Éppen ezért a mai világban sokkal szebbnek látjuk, aki kordában tudja tartani testét és ezáltal hosszan fenntartja egészségét is. A középkori hófehér bőrért való őrület helyett ma már kedveljük az egészséget is megtestesítő barnább bőrt.

A korral együtt a szépségideálok is sokat változtak, de még most sem ugyanazt jelenti mindenkinek.

Szépnek szeretnéd magad érezni?

Nem tartod magad különleges szépségnek? Elegendő ahhoz egyetlen egy személy is, hogy olyat lásson benned, amit senki más. Ez a tény megörvendezteti minden ember lelkét, amely önbizalmat ad. Ugyanakkor tehetsz is azért, hogy jobban érezd magad a saját bőrödben.

Ma már a szépségipari termékek és a szépészeti beavatkozások széles skálája segít abban, hogy megküzdjünk az öregedés látható jeleivel és szebbnek érezzük magunkat. Ezek közül te is igénybe vehetsz többfélét ahhoz, hogy szebbé tedd magad, és ha elhiszed magadról, hogy szép vagy, mások is nagyobb eséllyel látnak annak.

Szépség
Kép forrása: Shutterstock

Ha nem vagy a külsőségek embere és nem másnak szeretnél tetszeni, hanem saját magadnak, akkor érezhetted már magad egy öltözékben nagyon kényelmetlenül is, míg máskor a külvilág is ragyogónak és szépnek látott. Nem a ruha teszi az embert, de ha az alkatodhoz és a stílusodhoz megfelelő ruhát viselsz, az magabiztosságot ad.

Sportolással ugyan verejtékezel, a hajad összekócolódik, összeáll, zihálsz, de a mozgás utáni frissítő zuhany megadja azt az érzést, amelytől üdének, energikussá válsz, és ez bizony kívülről is látszik.

A személyes higiénia is felvértezhet oly plusszal, amelyet nem érzel akkor, ha épp leizzadtál, összekoszoltad a ruhádat.

Borítókép forrása: Shutterstock

/divat/szepseg/ki-a-szep-neked-es-masnak/