Barion Pixel Mi az az INCI lista? – Coloré

Mi az az INCI lista?

2024. 02. 27.

Az INCI lista minden bőrápolással foglalkozó szakember szerint legalább olyan fontos, mint a szentírás! Ha nem is az életünk, de az arcbőrünk múlik rajta. Mutatjuk, hogy miért!

A bőrápolási termékek INCI listája olyan akár egy étel csomagolásán látható kalória és tápanyag táblázat. A skin care őrülteknek nem kell bemutatni, hogy mi is az az INCI lista, de talán vannak, akik csak most találkoztak először ezzel szakkifejezéssel. Ha így van, mindenképpen olvass tovább!

Mindenkivel előfordult már, hogy a túl jól sikerült marketing, vagy egy barátnő tuti tippje miatt megvett egy olyan arckrémet, szérumot, vagy bármi más arcápolási terméket, amiben aztán csalódnia kellett, mert vagy nem hozta el azt az átütő hatást amit ígért, vagy ne adja az ég, de még károkat is okozott. Egy-egy ilyen élmény után, teljesen normális, hogy tanácstalanul állunk a drogériában és fogalmunk sincs, hogy melyik plakátnak higgyük el, hogy bizony attól tűnünk majd tíz évvel fiatalabbnak, ha az ott látott terméket választjuk.

inci lista
kép forrása: Getty Images

Ahhoz, hogy elkerüljük a fenti jelenetet, időt és pénzt spóroljunk saját magunknak, elsősorban érdemes tisztában lenni a saját bőrtípusunkkal, és azzal, hogy éppen milyen célra keresünk arcápolási terméket. Mert egyálalán nem mindegy, hogy feszesíteni, hidratálni, ránctalanítani vagy bőrhibákat eltűntetni szeretnénk. Hiszen ez az úgynevezett INCI lista is ennek fényében változik, nekünk pedig mindenképpen ezt a listát kell segítségül hívnunk a számunkra aktuálisan tökéletes termék megtalálásához.

Az INCI lista:

A bőrápolási termékek INCI listája nem más, mint a benne található összetevők és hatóanyagok és azok arányainak felsorolása.

INCI azaz International Nomenclature of Cosmetic Ingredients – Kozmetikai Összetevők Nemzetközi Elnevezése.

A termékek összetevői között számtalan olyan idegen szót és kifejezést találunk, amivel nem tudunk mit kezdeni de a jó hír az, hogy nem is kell. Éppen elég ha a legfontosabb és az adott célt szolgáló összetevőkkel tisztában vagyunk.

Fontos tudni, hogy az összetevők sorrendje mindig annak alapján, van felsorolva, hogy mennyi található meg belőle az adott termékben. Tehát, ami a lista elején van, abból van a legtöbb, ami a végén abból pedig a legkevesebb. Teljesen normális, hogy otthoni felhasználóként nem vagyunk minden hatóanyaggal tisztában, de egyet kettőt érdemes észben tartani és amikor kozmetikai terméket választunk ennek tükrében tüzetesen átolvasni az INCI-t.

Nem csak azt érdemes tudni, hogy melyek azok a hatóanyagok, amik csodát tesznek a bőrünkkel hanem azt is, hogy melyek azok, amik meglehetősen károsak az arcbőrre. Tulajdonképpen ha már ezekkel tisztában vagyunk és semmiképpen sem veszünk meg olyan terméket, amik ezeket a hatóanyagokat valamely mértékben is tartalmazzák már nagyon tudatosak voltunk az arcbőrünk ápolását illetően.

inci lisa - skyn care
kép forrása: Getty Images

Na de mik ezek?

Szulfátok: Sajnos a legtöbb habzó lemosóban megtalálhatóak pedig extra bőrszárazságot okozhatnak.

Kőolaj származékok: Ezt senkinek sem kell bizonygatni hiszen a kőolaj származékok minden formája elképesztően nagy károkat tud okozni az egész szervezetben. Az arcbőr tekinttetében eltömíti a pórusokat és megakadályozza a bőr természetes lélegzését. Ha ezeket vagy ezek valamelyikét látod a tubus hátoldalán semmiképpen ne tedd a kosaradba: Mineral Oil, Paraffin Wax, Paraffin oil, Liquidum Paraffinum, Petrolatum (Vaseline), Petroleum, (Cera) Microcristallina Wax, Ozokerit / Cerezin (Petrol Wax).

Parabének: A parabének tulajdonképpen tartósítószerek, amikről köztudott, hogy nagyon nem lesz értük hálás a szervezetünk. Ezért a metil, etil, propil, butil, szavakkal kezdődő összetevőkkel bővelkedő kencéket jobb ha a polcon hagyod.

Phenoxyethanol: Ez a csodaszép névvel megáldott összetevő szintén egyfajta tartósítószer, amiből ugyan nagyon kevés mennyiség kerül a termékbe a legtöbb esetben, de erős hatása miatt még így is nagyon gyakori, hogy allergiás reakciót vált ki a bőrön.

Mielőtt új kozmetikai terméket próbálnánk ki, legyen az akár csak egy ártalmatlannak tűnő lemosó vagy hidratáló arckrém mindenképpen érdemes szakember – bőrgyógyász vagy kozmetikus  – segítségét kérni.

inci lista
kép forrása: Getty Images

Nyitókép forrása: Getty Images