Barion Pixel Neked a fogyókúra a para? A hízókúra sem gyaloggalopp – Coloré

Neked a fogyókúra a para? A hízókúra sem gyaloggalopp

2023. 11. 24.

Amíg a legtöbben azért küzdünk, hogy az aljas módon ránk kúszó plusz kilóktól megszabaduljunk, addig az emberiség egy kis százaléka azt szeretné elérni, hogy némi zsírréteg alakuljon ki testükön. Ők azok, akik hízókúrát tartanak. Tudd meg, hogy ez mit is jelent!

Mindenki érti azt, hogy sokan fogyni szeretnének, addig akadnak olyanok, akik számára a vékonyság már egészségügyi problémákat okoz és ideje lenne plusz kilókhoz jutni. Ahogyan a fogyást fogyókúrának nevezzük, úgy válik egyértelművé, hogy a hízásra való szándékot pedig hízókúra névvel illessük.

Álljon meg a hízókúra!

A fogyókúra az súlyvesztést eredményez (remélhetőleg), amely a már kialakult betegségek enyhítésében is fontos szerepet játhat, de a túlsúly által kialakul problémák megszűnhetnek ezáltal. Vagyis a fogyás egy pozitív folyamat, ezzel szembe a hízókúra. Vagyis nem igazán helyénvaló a hízókúra kifejezés, mert a zsírszövet szaporításáról van szó ez esetben. Az pedig nem egészséges, ezért találóbb elnevezés lenne a tápláló diéta. A diétát ugyan a legtöbb esetben a súlycsökkentés során használjuk, pedig aki súlygyarapodást szeretne elérni, az is diétázhat. A diéta ugyanis különleges étrendet jelent, amelyet a hízás érdekében is össze lehet állítani.

Mindegy, hogyan nevezzük, de a hízókúra nem azt jelenti, hogy ész nélküli, egészségtelen ételeket fogyaszt, aki súlygyarapodást remél.

Hízókúra
Túl soványként ugyanúgy célszerú elérni a normál testsúlyt az egészség érdekében / Kép forrása: vadimguzhva / Getty Images

Kinek mit dob a gép

Az embereknek három típusa van:

  • az egyik akkor is hízik, ha csak az evésre vagy az ételre gondol,
  • a másik bármit fogyaszt, az meg sem látszik rajta,
  • és a harmadik, aki már kórosan vékony és egyszerűen nem tud hízni.

A hízásra hajlamosabbak el sem tudják képzelni azt, hogy van, aki számára a súlygyarapodás jelenthet kihívást. Túl alacsony testsúly és testzsírszázalék esetén is legalább olyan fontos az egészséges súly elérése. Ha pedig ez önmagunktól nem megy, akkor tudatos diétával kell ezen segíteni. Azaz jöhet a hízókúra vagy tápláló diéta.

Vannak olyan szerencsének vélt személyek, akik genetikailag vékonyabbak, mindezt nem az életmódjukkal érik el, hanem egyszerűen túl jól működik az anyagcseréjük. Sokan ugyan ezért irigykedhetnek, ám a vékonyság lehet annyira frusztráló, mint a túlsúly. A túlzott vékonyság betegségek velejárója is lehet.

A genetikailag vagy betegség következtében vékony személyek esetében általában alacsonyabb a vérnyomás és a pulzus is. Általában elmondható, hogy nem szeretik a hideget, mert fáznak, ugyanis kevesebb rajtuk a zsírréteg, ami a testüket védi, ellenben az anyagcseréjük gyorsabb. Testük nemcsak a zsírtól, de az izmoktól is megfoszthatja őket.

Miért van szükség hízásra?

A túl sok felesleggel rendelkezők a túlsúlyosak és a túl soványak az alulsúlyosak. Ez számokban azt jelenti, hogy a vékony személy testtömegindexe 18,5% alatt van és az optimális egészség fenntartása szempontjából már nem elegendő.

Számos egészségügyi állapot eredményezhet fogyást:

  • étkezési zavarok: anorexia nervosa,
  • pajzsmirigyproblémák,
  • cökilália,
  • cukorbetegség,
  • daganatos megbetegedés,
  • fertőzések.
Hízókúra
Fogyás esetében is a fokozatosság érvényesül, ez a lényeg a hízókúra esetében is / Kép forrása: ronstik / Getty Images

Hízókúra helyett tápláló diéta

Ha hízást tűzi ki valaki célul, azt nem az ételek mennyiségében kell mérni, hanem a minőség és az étkezések gyakorisága a fő szempont.

Ahhoz, hogy a súlycsökkenés leálljon, arra kell a szervezet motiválni, hogy lelassuljon az anyagcsere. Ehhez természetesen enni kell: méghozzá napi legalább 5 alkalommal, nem túl nagy adagokban gondolkodva, de felejtős a néhány falatka is. Akárcsak a fogyókúrás diéták esetében, ilyenkor is szükséges az egészséges alapanyagok fogyasztása és fokozatosság elve, valamint a mozgás. A hízáshoz naponta minimum 2500 kalória bevitele szükséges, de aktív sport mellett ez a szám még magasabb.

A napi öt étkezésbe olyan ételeket kell belevinni, amelyek szénhidrátban és fehérjékben gazdag. Ez azt jelenti, hogy a tápanyag felét a szénhidrátok tegyék ki, majd a fehérjék és a zsírok. Ez persze nem azzal jár, hogy a szalonnát kell a porcukorral vastagon megszórt ízes fánkkal és fehér kenyérrel fogyasztani mind az 5 étkezés alatt. Kezdetben ez ugyan elősegítheti a súlygyarapodást, de növelheti a szívbetegség, a diabétesz vagy a daganatok kialakulásának kockázatát. Nem a hasi zsírt kell növelésére kell „gyúrni”, hanem az izomtömeget és a bőr alatti zsír kell felgyarapítani. Egy kutatásban ugyanis összefüggést találtak a hasi zsír és a megnövekedett rák kockázata között. Egy másik tanulmány viszont arra mutatott rá, hogy a klinikailag alulsúlyos állapot kétszer nagyobb halálozási esélyű, mint a túlsúly. Az alulsúlyos állapot nők esetében gyakoribb.

A változatosságra kell törkedni, mert az meghozza az étvágyat is, és ha tápláló diétát tart valaki, bátran gondolkodhat teljes kiőrlésű vagy rozsos kenyérben, rizsben, tésztafélékben, sajtokban, húsokban (marha, csirke, pulyka, borjú), gyümölcsökben (füge, banán, datolya, szőlő) és zöldségekben, magvakban.

Nyitókép forrása: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images