Barion Pixel Miből mennyit használjunk a hatékony bőrápoláshoz? – Coloré

Miből mennyit használjunk a hatékony bőrápoláshoz?

2022. 06. 25.

A hatékony bőrápolási rutin kialakítása kicsit olyan, mint megtalálni a fiatalság forrását: ha egyszer sikerül, az ember végre fellélegezhet. De vajon miből mennyit használjunk a megfelelő eredményhez?

Bizonyára mindenkinek megvannak a bevált szépségtermékei, mint például arctisztítók, tonikok, hidratálók és fényvédők, nem beszélve a különféle szérumokról, szemránckrémekről, arcolajokról és -pakolásokról. Csakhogy a hatékony bőrápolás kapcsán felmerül a kérdés, miszerint tényleg a megfelelő mennyiséget alkalmazzuk egy-egy alkalommal az egyes kozmetikumokból? Ennek eldöntését segíti Corey L. Hartman, Michele Green és Hadley King, okleveles bőrgyógyász.

Miből mennyit használjunk a hatékony bőrápoláshoz?

Arctisztítók

Az arc a test többi részéhez képest sokkal kisebb bőrfelület, ezért nincs értelme túltelíteni a termékkel – egyrészt pazarlás, másrészt nem növeli a tisztítóképesség hatékonyságát. Ezt szem előtt tartva Hartman azt tanácsolja, hogy egy pumpára való (ha pumpás arctisztítót használunk) vagy körülbelül egy pénzérme nagyságának megfelelő mennyiség több mint elegendő az arc teljes megtisztításához. Ennek oka, hogy vízzel keverve az arctisztítók általában felhabosodnak, így könnyebben eloszlanak a homloktól az állig, valamint a nyaktól a mellkasig.

Hatékony Bőrápolás Arclemosóval
Az arclemosó a hatékony bőrápolás fontos része, amit körkörös mozdulatokkal kell eloszlatnunk az arcbőrön (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Hartman szerint az arctisztító használatának legjobb módja az, ha tisztítás előtt bevizezzük az arcunkat, vagy kevés vízzel felhabosítjuk a kozmetikumot a tenyerünkben. Ezt követően felfelé ívelő mozdulatokkal finoman masszírozzuk a bőrbe, kerülve a szemkörnyéket (kivéve, ha a termék erre a területre is alkalmazható). Az arctisztító leöblítése pedig hideg vízzel történjen, lefelé irányuló mozdulatokkal, ezáltal összehúzódnak a pórusok, az arc vérellátása pedig felpezsdül. Végül gyengéden töröljük szárazra az arcbőrt, de semmiképp se dörzsöljük, mert ez elősegíti a finom vonalak és ráncok kialakulását.

Tonikok és egyéb folyadékok

Ha tonikról és a micellás vízről van szó, sokan a vattakorongra hagyatkoznak, csakhogy Hartman szerint nem ez a legköltséghatékonyabb megoldás. Ezért azt javasolja, hogy nyomjuk inkább a folyadékot közvetlenül a tenyerünkbe. (Akkora mennyiségben, hogy annak a negyedét ellepje.) Ezután a másik kezünkkel finoman oszlassuk el az arcon, elkerülve az orrlyukakat és a száj területét, nehogy irritációt okozzon a kozmetikum.

Amennyiben túlzásnak érezzük ezt a mennyiséget, Green szerint elegendő, ha csak a problémás területeken, például a T-vonalban alkalmazunk többet. Ám ha száraz vagy kombinált a bőrünk, akkor valóban kevesebb mennyiség is elég lehet, mert a tonik még jobban kiszáríthatja a bőrt. Ami pedig a micellás vizet illeti – és ami arra szolgál, hogy eltávolítsa a bőrről a szennyeződéseket –, a legjobb módszer valóban az átitatott vattakorong.

Bőrszépítő szérumok

A különféle szérumokból már 2-3 csepp elegendő a komplett arc, a nyak és mellkas ápolására – mondja King. A legjobb (és a legegyenletesebb) szérumfelvitel érdekében csepegtessünk egyet-egyet a homlokunkon, az orrunkon és az állon, illetve az orcákon. Ezután finoman dörzsöljük be a kencét a bőrbe, amíg teljesen fel nem szívódik.

Szemránckrém

Hartman szerint szemránckrém esetén egy borsónyi mennyiség bőven elegendő mindkét szem körül. A közhiedelemmel ellentétben a kozmetikum ugyanis nemcsak a szem alatti, hanem az az feletti, valamint a szemkörnyéki területekre is ajánlják. A mennyiség mellett Hartman továbbá arra figyelmeztet, hogy a szemránckrém felvitele során figyeljünk a megfelelő nyomásra, amihez használjuk a gyűrűsujjunkat. „A gyűrűsujj kisebb nyomást fejt ki az érzékeny szemkörnyékre, mint a mutatóujj. Ez segíthet csökkenteni a bőr húzódását, ami finom vonalak és ráncok kialakulásához vezethet” – magyarázza a bőrgyógyász.

Hatékony Bőrápolás
A hatékony bőrápoláshoz már egy-két milligramm hidratálókrém elegendő (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Hidratálókrém

King szerint általánosságban elmondható, hogy négyzetcentiméterenként egy-két milligramm hidratálókrém elegendő a hatékony bőrápoláshoz. Ennek ellenére a bőrtípusunk is szerepet játszik – és növelheti a szükséges mennyiséget. Ahogy fogalmaz, az imént említett krémadag normál vagy kombinált bőr esetén működik jól, száraz bőrnél azonban minimálisan növelhető az adag.

A mennyiségnél ugyanakkor ezúttal sokkal fontosabb, hogy hogyan alkalmazzuk a kencét. Hartman szerint a hidratálókrém felvitelével mindenképp várjuk meg, amíg az arcápoló szérum teljesen felszívódik, máskülönben nem érvényesül a szérum hatóereje. Száradás után gyengéd, felfelé irányuló körkörös mozdulatokkal vigyük fel a hidratálót a bőrünkre – ez fokozza a vérkeringést, ezáltal egészségesebb, ragyogóbb arcbőrt eredményez.

Fényvédő

King tapasztalatai alapján az emberek többsége az ajánlott fényvédő mennyiség mindössze 25-50 százalékát alkalmazza. „Az irányelvek szerint körülbelül két milligramm terméket kell felvinni egy négyzetcentiméternyi bőrfelületre. Ez azt jelenti, hogy összesen körülbelül 29,5 ml fényvédőt kellene eloszlatnunk az arcunkon és a testünkön” – magyarázza a bőrgyógyász.

Arcápoló olajok

Hartman szerint az esetek többségében már két-három csepp arcápoló olaj is elég az bőrre, ugyanakkor azt tanácsolja, hogy elsősorban éjszaka használjunk ilyen terméket, és mindig a hidratáló krém vagy gél felvitele után alkalmazzuk, különben utóbbi nem tudja kifejteni jótékony hatását.

Arcpakolás

Az arcpakolások esetén valamivel nagyobb mennyiséget kell alkalmaznunk a hatékony bőrápolás eléréséhez. Green azt javasolja, hogy érdemes a kencéket a csomagoláson feltüntetett utasításnak megfelelően használni – mind mennyiség, mind gyakoriság tekintetében. Általános szabályként Hartman hozzáteszi, hogy az arcpakolás mennyisége akkor ideális, ha vékony réteget képez a bőr teljes felületén.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix