Ezeket a veszélyeket rejti a maszkviselés az arcbőrre

2021. 02. 23.

A pandémia miatt a maszkviselés nagyon fontos.

mika baumeister uz T7h8ds04 unsplash
Borítókép forrása: Unsplash

Ám bizonyos praktikákat nem árt betartani, különben enyhébb vagy akár súlyos bőrbántalmaink lehetnek.

A maszkviselés nyomán kialakult irritációkat, elváltozásokat divatosan most „maszkné”-nak nevezik, ami a maszk és az akné szavak kombinációja. A maszkné manapság viszonylag gyakori jelenség, hiszen a túl sokat és nem megfelelően hordott maszk számos problémát okozhat.

A maszk alatt bepállhat a bőrünk, megnövekedhet a faggyúmirigyek termelése, megváltozhat a bőr természetes pH-ja, elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok, a bőr hőmérséklete emelkedik, és ki is dörzsölődhet, irritálódhat. Mindezek következtében a szájnál, állvonalon megjelenhetnek pattanások, aknék, kiütések, allergiás pöttyök, ekcémák. Ha valakinek rosaceás a bőre, vagy dermatitisze van – a már meglévő kellemetlen tüneteket – felerősítheti az állandó párás „környezet”.

Mivel a maszkok viselése kötelező és persze szükséges is a koronavírus elkerülése végett, amit tehetünk a bőrproblémák kialakulása ellen, az a bőrápolás és a bőrápolási rutinunk újragondolása. Csak a helyes lépések betartásával előzhetjük meg a kialakulásukat, amelyek leginkább a kombinált, a zsíros és az érzékeny (atópiás, irritált, szenzitív) bőrűeket terhelik.

A következő néhány – ám annál hasznosabb – tanács betartásával azonban sokat tehetünk az arcbőrünk egészségéért és gyors regenerálódásért, mivel kiszámíthatatlan, hogy még mennyi ideig marad az életünk szerves része az orrunkat eltakaró kiegészítő.

  • Ha hazaértünk, jó alaposan mossunk kezet. Kerüljük el, hogy az irritált arcbőrre egyéb kórokozókat vigyünk fel.
  • Ezután alaposan tisztítsuk meg az arcot! Óvakodjunk a szárító hatású termékektől, ezért a habzó arclemosók nem feltétlenül tesznek jót. Válasszunk inkább olajos bázisú dermokozmetikumot, amely garantáltan nem okoz további irritációt! De jó választás lehet a semleges micellás víz is, amely gyengéd, mégis alaposan tisztít.
  • Használhatunk gél állagú és gyógynövényes tisztítókat is. Fontos, hogy utána ezek se maradjanak nyomokban a bőrön. Egy puha, frottír kendővel alaposan, de gyengéden töröljük le a maradékot is.
  • A kiszáradt, irritált bőrt nem szabad radírozni, illetve erős hámlasztóknak kitenni! Vannak folyadék állagú, kémiai hámlasztók, melyek glikolsavat, AHA-t, BHA-t tartalmaznak, ezeket mindössze 2-3 percig hagyjuk a bőrön, majd mossuk le sima vízzel.
  • Hagyjuk, hogy szellőzzön, lélegezzen a bőr! Tartsunk olyan napokat, amikor sem sminket, sem krémet nem teszünk rá.
  • Az arctisztítás után az ápolás és a hidratálás a legfontosabb. A pattanásokat, ekcémákat kezeljük le, az arcbőrre pedig a bőrtípusunknak megfelelő dermokozmetikumot tegyünk, hogy elkerüljük a további irritációkat és megnyugtassuk a bőrt.
  • Természetesen ne kaparjuk, ne piszkáljuk a bőrön lévő bőrhibákat, elváltozásokat!
  • Maszkviselés közben ne tegyünk magunkra alapozót, púdert, korrektort vagy bármilyen más sminket! Egyrészt, mert még inkább eltömítik a pórusokat, amelyek eleve nehezen tudnak lélegezni a maszk alatt, másrészt, mert nagy részük a maszk belső részében marad, amely higiéniai szempontból sem tesz jót a bőrnek. Ha nem szeretünk teljesen smink nélkül lenni, akkor az arcbőrünk kihagyásával csak a szemünket fessük ki.

És még egy fontos szabály: tartsuk a maszkunkat is tisztán és higiénikusan! Ha eldobható, ne viseljük két alkalomnál többször. Ha mosható, akkor fertőtlenítsük naponta!