Barion Pixel 6+1 ok, amiért érdemes C-vitamin szérumot használni bőrápolási rutinunkban – Coloré

6+1 ok, amiért érdemes C-vitamin szérumot használni bőrápolási rutinunkban

2022. 10. 04.

A C-vitamin szérum értékes vegyület, amely hozzájárul a teljes szervezet egészségmegőrzéséhez. De vajon mennyit tud ebből a bőr hasznosítani?

Sokan egész évben szednek C-vitamint, mások inkább csak a járványos időszakban emelt dózisban, és van, aki úgy gondolja, elegendő aszkorbinsav jut a szervezetébe az elfogyasztott táplálék által. C-vitamin van a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt a növényevő állatok húsában is.

A szervezet számtalan dologra használja fel ezt az értékes szerves vegyületet, de ennek csak töredéke jut a tápcsatornából, majd a vérből kimondottan a hámszövetekhez, hogy az arcbőrbe épüljön. Ezért is fontosak a C-vitamin szérumos arcápolók, amelyek közvetlenül juttatják az antioxidánst a bőrbe.

A C-vitamin szérum előnyei:

  • A legtöbb bőrtípusnak biztonságos, tápláló, nincs mellékhatása.
  • Csökkenti a transzepidermális vízveszteséget (TEWL), így a bőr jobban megtartja a nedvességet vagyis hidratáltabb marad.
  • A C-vitamin segíthet elhalványítani a pigmentfoltokat, mert csökkenti a melanin termelést, és kisimítja, kiegyenlíti a bőrfelületet, csökkentheti a fakóságot. Ez fiatalos ragyogást kölcsönöz a bőrnek.
  • Gyulladáscsökkentő hatása segíthet semlegesíteni az oxidatív károsodást okozó szabadgyököket, az UV ártalmakat, az immunrendszert erősítve a bőr védelmi vonalát is támogatja.
  • A C-vitaminos szérum csökkentheti a bőrpírt és irritáltságot, mivel mérsékli a gyulladást és roboráló hatású.
  • A szérumokok segíthetnek kisimítani a finom ráncokat azáltal, hogy feltöltik és hidratálják a szem alatti területet. Sőt, a szem alatti karikákat is halványíthatják az említett pigment mérséklő hatás miatt.
  • És nem utolsósorban: valódi bőrfiatalítás. A kollagén egy természetesen előforduló fehérje, amely idővel kiürül a szervezetből, szintézise drasztikusan csökken. Az alacsonyabb kollagénszint eredményezi a finom vonalak és ráncok kialakulását. A C-vitamin nemcsak, hogy fokozza a kollagéntermelést, de a vegyület alapfeltétele a kollagén beépülésnek és utánpótlásnak.
C-vitamin szérum
Forrás: Northfoto

A C-vitamin szérum tehát sokoldalú, és a bőrnek kifejezetten jót tesz. Fokozza a sebgyógyulást is, ezt azonban nem kívülről, inkább belülről szükséges támogatni. Mindig vigyázzunk, hogy sérült vagy erősen irritált bőrre csak óvatosan vigyünk fel kozmetikumot!

Forrás: healthline.com

Borítókép forrása: Pexels