Barion Pixel Igazi csodaszer! A C-vitamin lenyűgöző hatása a bőrre – Coloré

Igazi csodaszer! A C-vitamin lenyűgöző hatása a bőrre

2024. 05. 12.

A C-vitamin számtalan zöldségben és gyümölcsben előfordul, a legtöbben csak immunerősítőként gondolnak rá, pedig annál jóval többet tud.

A C-vitamin, azaz aszkorbinsav egy nélkülözhetetlen szerves vegyület, amelyet a szervezetbe külső forrásból kell bevinnünk. Ez a vízben oldódó anyag számos élettani folyamatért felel, nélküle például nem termelődik és épül be elég kollagén a szövetekbe. A C-vitamin amellett, hogy erősíti az immunrendszerünket, a bőr és a szépség nélkülözhetetlen alapanyaga. A legtöbb citrusféle, bogyósgyümölcs, de a paprika és a brokkoli is sok C-vitamint tartalmaz.

Napvédelem

Bár az UVA és UVB sugarakat nem szűri ki, tehát nem helyettesíthető mondjuk a napvédő krém a C-vitaminos szérummal, de a C-vitaminban található antioxidánsok segíthetnek kompenzálni az UV-fény okozta károkat, amelyek elősegítik a ráncosodást, a bőröregedést és a szabadgyök képződést.

C-vitamin
Forrás: Getty Images

Ránctalanítás

A vegyületet rendszeresen alkalmazva (pl.szérum) simább arcbőrre, kevesebb ráncra számíthatunk.

Rugalmas, üde arcbőr

Mivel a C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén szintézishez, így ha eleget viszünk be, akkor könnyebben képződik a fiatalító fehérje a testünkben. A kollagén 30 éves kortól sokkal nehezebben szintetizálódik, ezért is kell külső forrásból megtámogatni – de C-vitamin kíséretében.

Pigmentfolt mérséklés

A kutatások szerint a C-vitamin alapú bőrápoló termékek halványíthatják a bőr többi részénél sötétebb foltokat, azaz a hiperpigmentációt.

Regeneráló hatás

Ha elegendő C-vitamin van a szervezet számára, akkor könnyebben gyógyulnak a sebek és hamarabb múlnak el a gyulladások is. Továbbá tompítja a hegeket is. Minden szövet regenerálódásához hozzájárul.

Forrás: WEBMD

Borítókép forrása: Getty Images