Barion Pixel Minden, amit tudni kell a bőr pigmentációjának okairól – Coloré

Minden, amit tudni kell a bőr pigmentációjának okairól

2023. 06. 30.

A bőr pigmentáció sokakat érintő probléma, ami komoly hatással lehet az önbecsülésre és az önképre. Összeszedtük, milyen tényezők befolyásolják és mit lehet tenni ellene.

A bőrpigmentáció a bőr színére utal, amelyet a melanin nevű pigment jelenléte és eloszlása határoz meg. A melanint a bőr legkülső rétegében, az epidermiszben található, melanocitáknak nevezett speciális sejtek termelik. A bőrben lévő melanin mennyisége és típusa egyénenként és etnikai csoportonként eltérő, ami a bőrszín különbségeit eredményezi.

A melanin elsődleges feladata, hogy megvédje a bőrt a napból érkező ultraibolya (UV) sugárzás káros hatásaitól. Amikor a bőr UV-sugárzásnak van kitéve, a melanociták több melanint termelnek, ami a bőr sötétedését vagy barnulását okozza. Ez a barnulási reakció egy természetes védelmi mechanizmus, amely megvédi a bőrt a túlzott UV-károsodástól.

A bőr pigmentációját számos tényező befolyásolhatja

Genetika

Több mint 125 génről ismert, hogy befolyásolja a bőr pigmentációját. A hormonokkal együtt a gének felelősek a melanin termelési folyamatának szabályozásáért. Ezek szabályozzák, hogy mennyi eumelanint vagy feomelanint termeljenek a bőrsejtek, és hogy mennyire maradjanak életben és működjenek. Ez okozza a bőrszín idővel történő változásait.

A bőr pigmentációjának változásai feltehetően evolúciós alkalmazkodást tükröznek, amely 300 000-1 millió évvel ezelőtt lehetővé tette őseink számára a túlélést. A sötétebb és a világosabb bőr egyaránt kulcsfontosságú előnyökkel járt:

 • A sötétebb bőr segített megvédeni az embereket a káros UV-sugaraktól a magas napsütéses területeken.
 • A világosabb bőr lehetővé tette, hogy mások hatékonyabban termeljenek D-vitamint olyan helyeken, ahol kevesebb napfény érte őket.
Pigmentáció
Kép forrása: andreonegin / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Etnikai hovatartozás

A különböző etnikai háttérrel rendelkező emberek különböző szintű melanintermeléssel rendelkeznek. Például az afrikai, dél-ázsiai vagy mediterrán ősökkel rendelkező egyének általában magasabb melaninszinttel, ezért sötétebb bőrrel rendelkeznek.

Napsugárzás

A nap UV-sugárzásának tartós kitettség serkenti a melanin termelést, ami barnuláshoz vezet. Ezzel szemben a korlátozott napsugárzás világosabb bőrt eredményezhet.

Hormonális változások

A terhesség alatt bekövetkező hormonális változások vagy bizonyos egészségügyi állapotok, például a melasma, egyenetlen pigmentációt vagy sötét foltok megjelenését okozhatják a bőrön.

Bőrbetegségek

Bizonyos bőrbetegségek, például a vitiligo vagy a hiperpigmentációs rendellenességek szabálytalan bőrszínt eredményezhetnek.

Kor

Az öregedéssel a melanin termelése csökkenhet, ami világosabb vagy egyenetlenebb bőrhöz vezethet.

Milyen típusai vannak?

Hiperpigmentáció

A hiperpigmentáció miatt a bőr sötétebb vagy eltérő színű lesz a bőrben lévő abnormálisan nagy mennyiségű melanin vagy más pigment miatt.

A következők okozhatják:

 • Anyajegyek
 • Életkori foltok
 • Akne hegek 
 • Terhesség
 • Addison-kór vagy egy ritka betegség, amely a mellékvese működésének csökkenését és sötét bőrfoltokat okoz
 • Bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok és fogamzásgátló tabletták
 • Napsugárzás
 • Krioterápia, lézerterápia vagy fényterápia

Hipopigmentáció

Ilyenkor a bőr világosabb színű a rendellenesen alacsony melanin mennyiség miatt.

Az okai a következők lehetnek:

 • Égési sérülések, hólyagok, fekélyek, vegyi anyagoknak való kitettség vagy fertőzés okozta korábbi bőrsérülések
 • Gyulladásos bőrbetegségek, például pikkelysömör vagy ekcéma
 • Ritka genetikai állapotok, mint például az albinizmus, amelyet a melanintermelő enzim hiánya okoz

Melasma

A melasma gyakori hiperpigmentációs állapot, amely barna vagy szürkésbarna foltokat okoz különösen az arcon, a homlokon, az orron és a felső ajakon. Gyakran hormonális változásokkal jár, például terhesség, menopauza vagy fogamzásgátló tabletták szedése miatt.

Depigmentáció

A festékanyag csökkenése akkor következik be, amikor a bőr teljesen elveszíti a pigmentet és fehérré válik. Egyik gyakori oka a vitiligo, egy autoimmun állapot, amely sima, fehér foltok megjelenését okozza a bőrön.

Pigmentáció
Kép forrása: Henadzi Pechan / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Hogyan kezelheted?

Napfényvédelem: A SPF 50+ fényvédő krémek rendszeres használata és a védőruházat megelőzheti a túlzott napsütés okozta bőrelváltozást, és megvédheti a bőrt az UV-károsodástól.

Helyi kezelések: A hiperpigmentáció kezelésére vagy a sötét foltok világosítására különböző krémek vagy szérumok írhatók fel, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint az Arbutin, a C-vitamin, a hidrokinon, a retinoidok, azelainsav, tejsav, glikolsav vagy kojisav.

Kémiai hámlasztás: Ennél az eljárásnál kémiai oldatot alkalmaznak a bőr külső rétegének hámlasztására, elősegítve az új, egyenletesen pigmentált bőr növekedését.

Lézerterápia: A különböző lézeres technikák, mint például az intenzív impulzusfény (IPL), a pigmentáció meghatározott területeit célozhatják meg, hogy csökkentsék azok megjelenését vagy kiegyenlítsék a bőr tónusát.

Mikrodermabrázió: Az eljárás során egy készülékkel kíméletesen hámlasztják a bőrt, eltávolítják az elhalt sejteket és serkentik a sejtek cseréjét a pigmentáció javítása érdekében.

Microneedling és dermális infúziós kezelések: Egyre népszerűbbek a hiperpigmentáció kezelésére, mivel ezekben bőrvilágosító összetevőket használnak, amelyeket közvetlenül a hámrétegbe juttatnak.

Fontos, hogy konzultálj bőrgyógyásszal vagy képzett egészségügyi szakemberrel, hogy meghatározhassa a pigmentációs problémák kiváltó okát, hogy megfelelő diagnózist és egyéni igényekre szabott kezelési ajánlásokat kapj.

Forrás: Femina.in, Verywell Health

Borítókép forrása: photographer / iStock / Getty Images Plus / Getty Images