Barion Pixel „Központban a letisztult, egészségesen ragyogó bőrkép” – Csalava Eszter, Makeup artist-tal 2024 sminktrendjéről beszélgettünk – Coloré

„Központban a letisztult, egészségesen ragyogó bőrkép” – Csalava Eszter, Makeup artist-tal 2024 sminktrendjéről beszélgettünk

2024. 02. 15.

A sminktrendek akárcsak a divat és a öltözködés folyamatosan változnak. Míg egyik évben a vékony a másikban a kócos szemöldök, a matt csók álló rúzs majd a természetességet kölcsönző ajakfény a divat. Mutatjuk, hogy idén milyen makeup hódítja meg a világot. Csalava Eszter Makeup Artist azt is elmondja, hogy az év színét, hogyan érdemes becsempészni a mindennapi sminkünkbe.

A 2024-es sminktrend nagymértékben szakít az eddigi irányzatokkal ugyanis idén sokkal inkább az arcbőr egészségén és ápoltságán van a hangsúly, (a 2024-es skin care-ről majd egy következő cikkben részletesen írunk). A ragyogó, tiszta arcbőr a természetesség és a minimalizmus kerül fókuszba.

Az eddig hódító erős kontúrozást felváltják a lágy vonalak és a selyem fedésű BB és CC krémek, színezett hidratálók, lágy szérumok. A mattító erősen fedő alapozók helyett, a bőr természetes fényének a kiemelésére kerül a fókusz. Valamint a bőr előkészítése is fontos szerepet kap, hiszen még a legvékonyabb fedésű alapozó is sokkal szebben illeszkedik az arcbőrre ha alatta egy vékony réteg kiegyenlíti és tökéletesíti a bőrképet.

smink
kép forrása: Hello PR

A Bobbi Brown enriched Smoothing serum 2 az 1-ben hatása például remek választás ha tökéletesen előkészített arcbőrrel szeretnénk ébredni. A termék 10 hatékony bőrápoló összetevővel rendelkezik, és a többféle előnnyel bíró formula kisimítja az arcbőrt, világosítja a sötét foltokat, hidratálja a bőrt és fokozza a ragyogását, így tökéletes alapot teremtve a a sminkeléshez. A szérumot érdemes beépíteni a reggeli és az esti arcápoló rutinba is, így a nap elején duplán élvezhetjük az arcbőrre gyakorolt hatását, hiszen a szérum éjszaka is maradéktalanul beépül a bőrbe így reggel már szinte tökéletesen előkészített arcbőrrel ébredhetünk.

A már említett 10 összetevő: a  HydroGlow gyümölcskomplex, amely görögdinnye- és almakivonatot, valamint Kaktuszvirágot tartalmaz, segít a hosszú távú hidratálásban és az egészségesnek tűnő ragyogásban. A Niacinamid (B3-vitamin) hosszú távú hidratálást és hosszú távú barrier-védelmet biztosít, miközben idővel világosít, kiegyenlíti a bőr tónusát és javítja az aknés foltok megjelenését. C-vitamin: segít felvenni a harcot a fakóság ellen, és idővel bőrszín világosító előnyöket biztosít.

Az Acetil-glükozamin gyengéd hámlasztás révén idővel kisimítja és kiegyenlíti a bőr textúráját. A Hialuronsav könnyű hidratálást biztosít a bőrnek, segít feltölteni a finom, száraz vonalakat. A Shea vaj segít a bőrpuhításban és a bőr kondicionálásában. A Passiógyümölcs olaj táplál, feltölti, puhítja a bőrt, miközben omega zsírsavakban gazdag, a Lactobacillus és a Koffein segít megnyugtatni a bőrt és csökkenti a bőrpírt.

smink
kép forrása: Getty Images

Az arcbőr előkészítése után nagyon fontos, hogy megfelelő árnyalatú színezett hidratálót, BB vagy CC krémet esetleg egy fényes vékony fedésű alapozót válasszunk. Fontos, hogy semmiképpen se legyen az alapozónak maszk hatása. De a témában megkérdeztünk egy profi szakembert is. Csalava Eszter Makeup Artist mondja el, hogy idén mik a tuti sminktippek és, hogy az ő kezei között hogyan szépülnek a lányok.

Népszerű a „clean girl” megjelenés, amiben 100%-ban a természetességen van a fókusz.

Egy profi sminkes véleménye

Központban a letisztult egészségesen ragyogó bőrkép van, ehhez légies szemfestés és szemöldök társul.

Csalava Eszter: Napjainkban ahogyan a divat-, úgy a sminkipar is egy rendkívül gyorsan változó ágazat. Jelenleg az egyik legnépszerűbb platform ahol értesülhetünk az újdonságokról az a TikTok. Nap, mint nap töltenek fel olyan videókat, amik felforgatják a sminktrendeket. Mint sminkes szakember nekem is folyamatosan figyelnem kell az oldalt, hogy mik éppen a legnépszerűbb sminkstílusok. Nem csak könnyen elérhetőek ezek a tartalmak bárki számára, de az elkészítés sem nehéz. Ezek általában egyszerű sminkelési trükkök, valószínűleg ezért is tud trenddé duzzadni – amikhez minden terméket meg is mutatnak a videóban.

A sminkipar az utóbbi években szívesen nyúlt vissza a 90-es évek sminkelési stílusához.

Ha, mint sminkes a jelenleg népszerű sminktrendekre gondolok, akkor több dolog is eszembe jut. Van néhány trend, ami évek óta nagyon meghatározó, ilyen például az úgynevezett „clean girl” megjelenés ahol 100%-ban a természetességen van a fókusz. Központban a letisztult egészségesen ragyogó bőrkép van, ehhez légies szemfestés és szemöldök társul. Az ajkak visszafogott színt kapnak, szájfénnyel meglocsolva. Ez a sminkelési stílus néhány éve már a köztudatban van, emiatt a munkáim során nagyon sok sminkemnek ez az alapja.

smink
kép forrása: Getty Images

Nem csak az alkalmi sminkeknél figyelhető meg ez a trend, a nagy márkák kampányaiban is sokszor ez a letisztult stílus köszön vissza ha sminkről van szó.

A sminkipar az utóbbi években szívesen nyúlt vissza a 90-es évek sminkelési stílusához is. Egyik klasszikus eleme a sötét szájkontúr és világos rúzs kombinációja. Úgy gondolom ennek még idén is érezhetjük majd a hatását nem csak sminkben, hanem a divatiparban is, hiszen egyre erőteljesebben jelenik meg a 90-es évek ikonikus öltözködése.

A feltűnőbb ajakfestések most szintén virágkorukat élik. Számtalan variációban elkészíthetőek de a legnépszerűbb változatai jelenleg:

  • „Bold lipstick”: Általában egy bordó, vörös feltűnő szájfestést jelent.
  • Ombre ajkak: Rengeteg variációban elkészíthető, a teljesen natúr hétköznapitól a
    feltűnő editorial stílusig.
smink
kép forrása: Getty Images

Folyamatosan figyelem a külföldi divatbemutatókat, gálákat és egyre több monokróm stílusú sminket is látok. A smink színei nagyon gyakran teljesen megegyezőek a hajszínnel, és a ruha színével. Ezeknél a sminkeknél megfigyelhető, hogy 1-1 terméket több dologra is használnak a teljes harmónia érdekében. A folyékony rúzst például szájra, pirosítónak vagy szemhéjalapnak is használják. Egyébként szerintem ezt érdemes kipróbálni a hétköznapi sminkünkben is, mert nagyon fel tudja gyorsítani a reggeli készülődést.

Számomra meglepő volt, amikor tavaly év végén megjelentek az első cikkek a 2024-es sminktrend „előrejelzésekről”, és az egyik legnagyobb hangsúlyt a kék szín kapta. Bevallom nem gyakran nyúlok kék szemhéjpúderhez a munkám során, de izgalmas ötlet! Múltkor teljesen spontán ötlettől vezérelve felkentem magamnak egy kék tusvonalat és kék szempilla spirált és meg kell mondjam nagyon tetszett a végeredmény. Úgy tűnik tudat alatt összhangban vagyok ezzel a trenddel!

smink
kép forrása: Getty Images

Ha már az idei trendekről beszélünk, akkor azt hiszem nem elhanyagolható az év színe ami a Pantone meghatározása alapján a „Peach Fuzz”. Igazi tavaszias, kellemes barack szín, amit a mindennapi sminkünkbe is könnyen beleépíthetünk. Akár a szemen, ajkakon is megjeleníthetjük de én pirosítóként is imádom.

Nyitókép forrása: Csalava Eszter