Barion Pixel Minden, amit tudni akartál a sminkecsetekről: természetes vagy szintetikus – Coloré

Minden, amit tudni akartál a sminkecsetekről: természetes vagy szintetikus

2023. 08. 26.

A smink elkészítésének egyik legfontosabb eszközei a sminkecsetek. Szeretnénk egy kicsit segíteni abban, hogy hogyan kell őket kiválasztani, használni, ezért nézzük, hogy milyen anyagból készülnek az ecsetek.

Ha hibátlan sminkről van szó, mindenki az alapozók formuláira és a fixáló púderekre gondol. Ezek természetesen fontosak, azonban van egy másik, gyakran figyelmen kívül hagyott összetevő, amely hatalmas szerepet játszik: a sminkecsetek. Nem mindegy milyen az ecseted, ha a makulátlan felvitelről van szó. Mivel azonban annyi lehetőség áll a rendelkezésedre, nehéz lehet eldönteni, hogy melyik eszköz a legjobb az alapozó felviteléhez. Az egyik leggyakoribb kérdés a sminkecsetekkel kapcsolatban, hogy természetes vagy szintetikus szálakat tartalmazót érdemes-e választani.

sminkecset
Kép forrása: Pexels / Mart Production

Természetes sminkecsetek

A természetes ecsetek állati szőrből (általában coboly, mókus vagy kecske) készülnek, és ezért drágábbak is, mint a szintetikus darabok. A valódi szőr puha tapintású, és a természetes ecsetek általában hatékonyabban veszik fel a púderpigmentet, és könnyebben viszik fel a bőrre. Ez a természetes szőrben jelenlévő kutikulának köszönhető. A természetes ecsetek a legjobbak a púderalapú sminktermékek, például a szemhéjfestékek, a fixáló púderek, valamint a púderalapú pirosítók és bronzosítók felvitelére.

Bár hosszabb élettartamúak is, azért vannak hátrányaik. Krémes termékekkel gyakran nehezen használhatók, könnyebben megmaradnak rajtuk a baktériumok, valamint az állatszőr allergiát is okozhat. Illetve igazán sosem lehet tudni, hogy a természetes sminkecset szálait hogyan szerezték be, meg kellett-e halnia érte valamilyen állatnak, milyen körülmények között tartják őket.

sminkecset
Kép forrása: Pexels / Evg Kowalievska

Szintetikus ecsetek

A szintetikus sminkecsetek általában mesterséges anyagokból, például nylon-, taklon- vagy poliészterszálakból készülnek. Bár nem olyan puhák, mint a természetes társaik, a szintetikus ecsetek általában megfizethetőbbek, mivel könnyebben hozzáférhető anyagokat használnak. A sörték sokkal sűrűbben állnak egymás mellett, nehezebben „nyílnak szét”, így pontosabb, simább és csíkmentesebb felvitelt tesznek lehetővé.

https://colore.hu/divat/smink/2023-sminktrendek-3/

A műszőr ecsetek a folyékony termékekhez nagyszerűek, mint az alapozó, a krémes pirosító vagy a gél szemceruza. A szintetikus szálak nem olyan porózusak, mint a természetes szőrszálak, így nem szívnak fel túl sok sminket, ezért nem lesznek csomósak. Könnyebben tisztíthatók, mivel nincs rajtuk kutikula, általában gyorsabban is szárad tisztítás után, mint az állati szőr.

A hátrányuk, hogy mesterséges anyagból készülnek, így környezetszennyezőbbek. Előfordulhat, hogy a kívánt hatás eléréséhez több púderes terméket kell használnod, mint általában a természetes ecsettel. Gyakran kevésbé rugalmasak, valamint sokkal könnyebb gyengébb minőségű termékbe belefutni.

Forrás: Makeup.com, Hair & Makeup Artist Handbook, Get The Gloss

Borítókép forrása: Pexels / Lucas Pezeta