Barion Pixel Mi köze a sminknek az énképünkhöz? – Coloré

Mi köze a sminknek az énképünkhöz?

2022. 12. 15.

Az énképünk számos módon alakítható, és ezek közül az egyik befolyásoló tényező a külsőnk formálása is – a legjobb és legszebb önmagunkká.

Nemrég olvastam egy posztban – amivel tökéletesen egyetértettem -, hogy kutya kötelességünk kihozni a testünkből a legjobbat, vagyis a testünkkel jól bánni, jó formában lenni és az egészségünkre odafigyelni. A testünk állapota is befolyásolja az énképünket. A poszt nem arról szólt, hogy mindannyiunknak atlétáknak kell lennünk; jó formáról, egyfajta “gondozott” testről írt a szerző, amire a legtöbb ember egyetértően bólogat -még ha egyébként a tettek mezején teljesen másképp cselekszik is. Mindannyian tudjuk, hogy ennek mikor teszünk eleget és mikor nem.

Ugyanez igaz a fejlődésünkre, lelki és mentális értelemben egyaránt. Önfejlesztünk, olvasunk, terápiára vagy rendezvényekre járunk, vagyis mindegy, hogy milyen módon, de igyekszünk többé és jobbá válni, fejlődni.

smink
Az első benyomást nem a lehengerlő személyiségünk határozza meg, hanem a külsőnk. / Kép forrása: Pexels.com

És mi a helyzet az énkép és az arcunk vonatkozásában?

Az én álláspontom az, hogy a fejlődés nemcsak abban áll, hogy a testedet faragod, az elmédet csiszolod, és a lelkedet szépíted. Hol marad a többi? A külsőd megélése és viselése, és a megjelenésben rejlő lehetőségek kibontakoztatása ugyanúgy kutya kötelességünk, mint a lelki békénk, a belső egyensúlyunk megtalálása, vagy a kompetenciáink állandó fejlesztése. Fontos, hogy a megjelenésünkben is jóra, jobbra, még jobbra törekedjünk, mint életünk összes többi területén.

Miért van az, hogy gyakran mégsem tesszük meg a megfelelő lépéseket?

Azért, mert számtalan esetben nem tudjuk, hogy mit kéne tennünk. Hogyan kéne hozzákezdeni? Mi az első lépés? Csak érezzük, hogy valami hiányzik, valami nem kerek, valami nem teljes. Belenézünk a tükörbe és azt látjuk, hogy nem, ez nem az, amit a tükör másik oldalán tapasztalni szeretnék, mégsem tudjuk melyek azok a konkrét lépések, amiket az érzés megszüntetése érdekében tenni szükséges.

Ismered azt az érzést, amikor látsz másokat valahogy, de magadat úgy sosem?

Mi hiányzik, miért nem tudod megvalósítani magadon mindazt, amit látsz másokon? Az egész az énképünkből fakad. Az énképünk korlátokat szabhat a teljesítményünknek, ha maga is korlátok közé szorul. Vagyis, ha kiterjesztjük az énképünket, azzal kiterjesztjük a lehetőségeinket is. A megváltozott énkép hatására könnyen lehet olyan megélésünk, mintha új képességekkel is rendelkeznénk.

Az énképet számtalan tényező befolyásolja, felsorolni is lehetetlen. Bárhol is tartasz most a saját énképed formálásában és kialakításában, két dolog biztos: az egyik, hogy már máshol jársz, mint 1-5-10 évvel ezelőtt, a másik ami biztos, hogy máshol fogsz járni 1-5-10 év múlva. A veled történt események, a benned zajló folyamatok mind ennek szolgálatában állnak.

Az első és legfontosabb az, hogy az énképünket pozitívan befolyásolja, hogyha a tükörbe nézve tetszik nekünk, amit látunk. Mosolyra fakaszt, önbizalommal tölt el, hosszú távon növeli az önbecsülésünket, és ezt nemcsak tapasztalhatjuk (magunkon és másokat látva is), tudományos magyarázatot is kaptunk már rá.

Másrészt – és ez a külső nézőpont – a legelső benyomást sem azzal teremtjük, hogy lehengerlő a humorunk vagy a lexikális tudásunk, hanem azzal, ahogy kinézünk. És nem, nem álarcot kell húznunk, vagy saját magunkat másnak mutatnunk, csak a legszebb, legtermészetesebb önmagunkat adnunk. Ha másért nem, akkor azért mert egyszerűen jó érzés. Mondhatnám azt is, hogy mindez voltaképpen az ápoltságunk része.

Hogyan tehetjük meg az első lépést?

Ha nem tudod, hogy mit kell tenned, ne félj segítséget kérni. Nem lehetünk minden területen profik, nem lehetünk minden tudás birtokában. Egészségesen élni, megfelelő mozgásformát választani, figyelni a belső egyensúlyra, túllendülni a gyermekkori traumákon, megoldani mindazt, ami a jelenben szorongást okoz, és mindezeken felül képben lenni a legtutibb haj-, smink-, és öltözködési irányzatokkal egészen egyszerűen lehetetlen egy működő és szervezést igénylő élet „üzemeltetése” mellett.

Fordulhatsz az interneten fellelhető videókhoz, fordulhatsz szakértőhöz, de abban biztos lehetsz, hogy nemcsak az odavezető utad rövidíted le ezzel a lépéssel, hanem a sikerélményed is hamarabb meglesz.

enkep
Fontos, hogyha belenézel a tükörbe, akkor jóleső érzés járjon át. Ez nem történik meg magától. / Kép forrása: Pexels.com

És mit tapasztalhatsz, ha elindulsz ezen az úton, és megpróbálsz tettekben – és nemcsak reményekben – törekedni arra, hogy elérd azt a megjelenést, amit a tükörben látni szeretnél? Magabiztosabb megjelenést, több mosolyt az arcodon, az utcán közlekedéskor a földre szegezett tekintet helyett emelt fővel fogsz tudni végigmenni, akár még szemkontaktust is keresve másokkal.

Megoldódik-e ettől bármely egyéb, a múltból, vagy a jelen nehézségeiből fakadó nehézséged? Természetesen nem. A smink nem mindenható, de fantasztikus mankó. Használd ki, és iktass be minden nap 5-10 percet, hogy megadd magadnak azt a jó érzést, amit megérdemelsz.

Borítókép forrása: Pexels.com