Nem, egyáltalán nem nehéz vegánként sminkelni

2021. 02. 25.

Nem olyan nehéz, mint gondolnád.

vegán sminkelés

Aki teljesen környezettudatosan szeretne élni, annak nem csak az étkezésre, hanem a ruha vásárlásra, a háztartásra, sőt, még a sminktermékek használatára is érdemes odafigyelnie, hiszen épp annyira tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket, mint az ételek. Az állatkísérletekről már nem is beszélve. De vajon nagy kihívás a vegán sminkrutin bevezetése?

A válasz egyszerű és rövid: nem.

A titka mindössze annyi, hogy el kell olvasni a termékek hátoldalán lévő címkét, ilyen egyszerű. Két elemet érdemes figyelni: a cruelty free feliratot, ami azt jelzi, hogy állatkísérlet mentes (szerencsére manapság a legtöbb kozmetikum ilyen), és azt, hogy milyen összetevők vannak benne.

A következő anyagokat kerüld el a smink- és szépségápolási termékek vadászatakor, ha nem speciálisan vegán márkák közül szemezgetsz:

Kármin

A rúzsok, pirosítók, szemhéjpúderek gyakori összetevője, igen népszerű anyag, mert nagyon pigmentált és jó színező, viszont a bíborpajzstetű nevű rovarból készül, egészen konkrétan megölik, majd kiszárítják őket, a kiszáradt port pedig belekerül a sminkekbe. Kerüld el!

Hialuronsav

Egyre több primerbe, krémbe kerül bele a jótékony hialuronsav, azonban kevesen tudják, hogy az is állati eredetű. A hialuronsavat állati szövetekből szokták kinyerni, de ritkábban növényi hialuront is alkalmaznak, bár egyelőre nem annyira népszerű a szépségápolásban. Napjainkban a kozmetikai iparág az állatit használja, de hosszas nézelődés után találhatsz egy-egy növényi alapút is. Remélhetőleg hamarosan elterjedtebb lesz.

Selyemkivonat

Többen tudják a selyemről, mint a kárminról vagy a hialuronsavról, hogy a selyem is teljes mértékben állati eredetű, hiszen a selyemhernyók munkájának terméke. Ráadásul a hernyókat elpusztítják a selyemért, így szintén nem igazán éri meg selyemmel felturbózott termékeket vásárolni.

Ha ezeket az alapanyagokat nem látod a sminktermékeken, és állatokon sem kísérletezték, akkor nyert ügyed van, szuper vegán termékre bukkantál. Ha még tudatosabb szeretnél lenni, akkor keress “pucér” sminkeket, azaz csomagolásmenteseket, és a műanyag hulladék sem okoz majd gondot.

Borítókép forrása: Pexels