Barion Pixel A 3 legnagyobb bőrápolás baki – ezeket a hibákat ne kövesd el! – Coloré

A 3 legnagyobb bőrápolás baki – ezeket a hibákat ne kövesd el!

2022. 12. 11.

Mit tehetünk azért, hogy a bőrünket megfelelő kondícióban tartsuk, ahelyett, hogy öregítenénk? Mit ne tegyünk a bőrápolásban, amiről eddig azt hittük, hogy jót teszünk vele?

A bőrápolási termékek tonnaszámra ömlenek ránk a polcokról, az arcukra különböző szérumokat csepegtető lányok videóinak sokasága pedig a telefonunk képernyőjéről árad felénk szüntelenül.

De mit tegyünk, ha nem tartjuk magunkat bőrápolási szakértőnek? Mi van akkor, ha a bőrápolás intézménye távol áll tőlünk, és nemcsak a drogériák ezen termékeket árusító polcait, hanem az ezzel kapcsolatos információs anyagokat is elkerüljük?

Rengeteg vendégemnél tapasztaltam, hogy a napi bőrápolásuk az arcmosás, ami a tisztálkodási rutinjuk része, tehát ahogy a testüket is megtisztítják, értelemszerűen ugyanezt teszik az arcukkal is. Nincs gondjuk vele, érzik, hogy néha száraz, húzódik, de ezt a lépést leszámítva nem övezi külön figyelem ezt a területet. Ez teljesen általános és normális. Ha te magad is azonosulsz ezekkel a sorokkal, akkor kérlek mindenképp olvass tovább, ám fontos, hogy a cikk azoknak is szól, akiknek van bőrápolási rutinjuk, de a következő 3 dolog közül bármelyik kapcsán magukra ismernek.

#1 Bőrápolás baki: Arclemosó helyett szappan

A szappan (legyen az kímélő, hipoallergén, bio, glicerines, vagy akármilyen azok közül, amiket a testünkre használhatunk) a testünké. Az arclemosó az arcunké. Nemcsak amiatt fontos, hogy utóbbit használjuk reggel és este szappan helyett, hogy több termékünk legyen feleslegesen, hanem azért, mert a szappan szárítja a bőrt. A testünk különböző részei különböző pH-értékeken érzik jól magukat. Az arcunknak nem megfelelő az a pH-érték, amire egy szappanos lemosás után kárhoztatjuk. Szárítja, és ha szárítja, akkor öregíti is.

A bőr öregedésének és a bőrünk korunktól jóval idősebb megjelenésének egyik legfőbb oka a kiszáradt bőr.

Használjunk olyan lemosót, ami szárító hatás nélkül tisztít, és ezáltal nem tereli a száraz bőrt még rosszabb és érzékenyebb kondícióba, a zsíros bőrt pedig – a bőr védekező mechanizmusának beindulása miatt – még több bőrfelszíni faggyú termelődésére.

Nem kell messzebb mennünk a drogériák polcainál, hogy találjunk ilyen termékeket: választhatunk akár minden bőrtípusra való, vagy akár a konkrét bőrtípusunknak megfelelő készítményeket is, a lényeg, hogy törekedjünk a parabén-és alkoholmentes termékek kiválasztására.

borapolas
Felejtsd el a szappant, ha az arcbőrödről van szó! / Kép forrása: Pexels.com

#2 Bőrápolás baki: Hidratálókrém mellőzése

A hidratálókrém olyan alap építőköve a bőrápolásunknak, amit merem állítani, hogy tilos mellőznünk, ha nemcsak a jó szerencsére és az esetleges jó genetikára szeretnénk alapozni a bőrünk megjelenését. Ahogy ma már senki számára nem kérdés, hogy miért fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, úgy az sem az, hogy mitől válik dehidratálttá az arcbőr: a környezeti ártalmak, a napsugárzás, a stressz, az alváshiány, a hormonok mind befolyásolják, hogy mitől olyan állapotú a bőrünk, amilyen.

Az előbbi tényezők nem kisimult arcbőrt, hanem épp ellenkezőleg, egyre növekvő mértékű dehidratált állapotot, és a száraz bőr látványát és érzetét eredményezik. A száraz bőr hamarabb ráncosodik, sőt sajnos minden apró ránc egyre csak mélyülni látszik, ez pedig azt is eredményezheti, hogy a bőr sokkal idősebbnek tűnhet a valódi koránál.

Érdemes ezért az arclemosó alkalmazása után egy bőrtípusunknak megfelelő hidratálókrémet használni, ám ha nincs lehetőségünk kideríteni, hogy mégis mi kéne nekünk, azzal sosem tévedünk, ha olyan készítményt használunk, ami kifejezetten a vízhiányos bőr állapotát javított segíteni. Kulcsszó lehet az összetevők között a hialuronsav, ami egy olyan jolly joker hatóanyag, ami képes növelni a bőr vízmegkötő képességét, és ezáltal feszesebbé, fiatalosabbá és egészségesebbé varázsolni az arcbőrt.

Döbbenetes pozitív változások érhetők el már néhány hét után az első két baki kiiktatása esetén is, de nézzük, mi a harmadik!

borapolas
Száraz, dehidratált bőr = gyorsabban öregedő bőr. Ne hagyd neki! / Kép forrása: Pexels.com

#3 Bőrápolás baki: Fényvédelem csak a strandon

A fényvédő nemcsak a strandtáska kelléke. A fényvédelem arcra az év minden egyes napján fontos, hiszen nyaktól felfelé télen-nyáron éri minket a nap, aminek káros sugarai szintén jelentős szerepet játszanak a bőr dehidratáltságában, öregedésében, és a pigment-és májfoltok kialakulásában. A fényvédő használatát nem lehet túlhangsúlyozni, és sok más bőrápolási tippel ellentétben, nem túlmisztifikált dologról van szó.

A nap akár évekkel később is benyújthatja a számlát az évekkel ezelőtti, mindenki által csodált bronzbarna bőrért, akár napágyon, akár a szoláriumban, akár csak az utcán közlekedve értük el azt. Egyszercsak megjelennek a foltok, a ráncok, és nem értjük, hogy mi ez a hirtelen változás, mi történt eddig. Ezért fontos, hogy minden egyes nap, a lemosás és a hidratálókrém után egy fényvédővel zárjuk a bőrápolást reggelente. A fényvédelem arcra kiemelt fontosságú, mert az az mindig látszik, így folyamatosan ki van téve a napsugarak káros hatásainak, ezért kell beépítenünk ezt a lépést szokás szinten a reggeli rutinunkba.

Természetesen nem a zsíros hatású, kellemetlen, fehéres napkrémünket kell az arcunkra erőltetnünk, hiszen vannak olyan arcra való készítmények, amik nem hagynak fehér foltot, könnyűek, nem zsírosak, és észrevehetetlenek maradnak nemcsak felvitelkor, hanem az egész nap folyamán.

fenyvedo
A fényvédő nemcsak strandkellék, tegyük a mindennapi arcápolás részévé! / Kép forrása: Pexels.com

Ha ezt a 3 lépést követjük, már rengeteget tettünk: arclemosás, hidratálókrém használata, fényvédelem. Ha azonban nyitott vagy arra, hogy a bőrápolást egy következő szintre emeld, és megtudj többet arról, hogy mit tehetsz még a bőröd egészségének megőrzése céljából, akkor fordulj hozzám bátran, és örömmel segítek!

Borítókép forrása: Pexels.com