Barion Pixel Tavaszi gardróbfrissítés férfiasan (x) – Coloré

Tavaszi gardróbfrissítés férfiasan (x)

2022. 05. 21.

Már évek óta szinte egyik napról a másikra tör ránk a nyár, a téli kabátról egyenesen rövidnadrágra válthatunk. Érdemes hát időben átnézni a ruhatárunkat, nehogy kellemetlen meglepetésekkel találjuk szembe magunkat.

A legtöbb férfi azonban nehezen viseli a ruhavásárlással járó olyan megpróbáltatásokat, mint a tömeg, a megfelelő ruhadarabok kiválasztása, a sorban állás a próbafülkénél vagy a pénztárnál. Minimalizálhatjuk azonban a kihívásokat, ha már eleve célirányosan indulunk neki a beszerzésnek. Mi kell ehhez? Egy jó terv.

Ferfi Gardrob
Forrás: Freepik

Kezdjük a szelektálással

Érdemes egy gyors szemlét tartani a szekrényben: mi az amit, már nem akarunk, esetleg nem tudunk felvenni? Marie Kondo, a rendszerezés japán nagyasszonya szerint amit az előző szezonban sem hordtunk, többet már nem is fogjuk. Tehát feleslegesen foglalja a helyet a szekrényben, ráadásul még frusztráló is lehet.

Méretproblémák

Aktív életmód mellett is változhat annyit a ruhaméretünk, hogy szükséges néhány darabot időnként lecserélni. Sőt, ha nem prémium minőségű ruhákat vásárolunk, a mosás is hamar tönkreteszi kedvenceinket: kinyúlik, elvékonyodik, apró lyukak keletkeznek rajta, elveszíti a tartását – hiába a méregdrága szín és szövet megóvó mosószerek garmadája.

Tehát ha szűk, bevág, rövid ne sajnáljuk, váljunk meg tőle. Ha viszont kicsit bővebb, érdemes lehet szabóhoz vagy varrónőhöz vinni, hátha tud segíteni a problémán. Már amennyiben van erre időnk és energiánk.

Frissítés, javítás

Nézzük át olyan szemmel is ruháinkat, mi az, ami egy kis javításra szorul?

Foltok

Alapvető, hogy ruháinkat rendszeresen tisztítsuk, koszosan, foltosan semmiképp ne vegyük fel, ha nem szeretnénk igénytelennek tűnni.

  • A zakót, öltönyt rendszeresen vigyük el tisztítóba. Szezon végén mindenképp érdemes kitisztíttatni és úgy elpakolni, tárolni.
  •  Ingek esetében a hónalj rész lehet kritikus pont. A dezodorok gyakran megkeményítik, besárgítják az anyagot ezeken a területeken. Különösen feltűnő lehet fehér ingek esetén. Kedvenc színeinkből mindenképpen tartsunk két, akár három darabot.
Ferfi Pamut Ing
Forrás: Freepik
Szakadás
  • Kezeket a zsebekbe! Nincs is annál idegesítőbb, mint a kiszakadt zsebekből elhagyni a kocsi kulcsot vagy a pénzt.
  • Ellenőrizzük a gombokat is. Ha laza vagy hiányzik, mindenképpen varrjuk meg, vagy pótoljuk.
  • A cipzárak működését is ellenőrizzük.
  • Általánosságban is érdemes átfutni a pólókon, nadrágokon, hogy nincs-e rajtuk lyuk, szakadás, kibomlott felvarrás.
Fakó színek

Bár erre kevesen fordítanak figyelmet, igenis feltűnő, ha a fekete már nem fekete. Ne rontsuk el az összképet kifakult, széthordott ingekkel és nadrágokkal. 

Gardróbfrissítés, de okosan – minden az alapoknál kezdődik

Akár alap ruhatár kialakításáról, akár a meglévő frissítéséről van szó, gondoljuk végig mire lehet szükségünk. Koncentráljunk azokra a ruhadarabokra, amelyeket a legnagyobb valószínűséggel hordanánk, legalább hetente három alkalommal.

Azt is vegyük figyelembe, mennyire tér el munkahelyi öltözködésünk a lazább hétköznapoktól vagy a hétvégén hordott ruháinktól.

Mindenképp legyen otthon kettő-három azokból a darabokból, amiket a munkába hordunk, így bármikor tudjuk őket cserélni, egyik napról a másikra is. Nem kell például azon drukkolni, hogy mosás után időben megszáradjon.

Zoknik, alsónadrágok

Ez nem is kérdés, mégis sokan hordanak elnyűtt darabokat, lyukas alsónadrágot, elvékonyodott talpú zoknit. Néhány havonta nem árt ezekből egy-egy szettet beújítani. Valószínűleg nem az alsónemű fogja romba dönteni a költségvetésünket.

Pólók és ingek

Ezekből akkor is érdemes néha egy újat beszerezni, ha mennyiségre elegendő a már meglévő készletünk. Még ha nem is vagyunk trend követőek, de a gardrób frissítésnek az is része, hogy modernizáljuk kicsit a meglévő szetteket. Az ingek esetében különösen érdemes odafigyelni az anyag összetételére. A legkedveltebb a 100% pamut ingek, hiszen jól szellőzik, könnyű vasalni és nehezebben gyűrődik mint például a vászon.

Nadrágok

Hosszúnadrágból érdemes minimum egy farmert és egy vászonnadrágot beválogatni. A rövid nadrágokat viszont jól gondoljuk át. Bár a munkahelyeken sokat lazultak az öltözködési szabályok, különösen nyáron, azért a legtöbb helyen továbbra is a hosszú nadrágot preferálják.

Ferfi Hosszunadrag
Forrás: Freepik

Stílusunktól függően az átmeneti kabát vagy egy sportzakó kiváló megoldás lehet a hűvösebb reggeli és esti időszakokra.

Ha már tudjuk, hogy melyek azok az alap ruhadarabok, amelyekre hosszú távon is számítunk, érdemes ezekből prémium minőséget választani.

Mihez kezdhetünk a megunt ruhákkal?

Számtalan szervezet foglalkozik ruhák gyűjtésével és adományozásával. Megunt, de jó állapotban lévő ruháinkat örömmel veszik át és adják tovább a rászorulóknak.

Ha viszont már tényleg nem érdemes jobb sorsa, leadhatjuk akár egyes bolthálózatokban is, ahelyett, hogy a kukában landolnának. Természetesen tisztán, frissen mosott állapotban. A bolt pedig gondoskodik arról, hogy az anyag újra hasznosuljon ruhagyártás során.