Barion Pixel Légy merész és mutass meg mindent! Hódít a meztelen ruha a sztároknál – Coloré

Légy merész és mutass meg mindent! Hódít a meztelen ruha a sztároknál

2024. 06. 02.

Tetőfokára hágott az új őrület a sztárok körében, a meztelen ruha. Úgy tűnik, hogy idén is kitart, sőt, egyre inkább teret hódít magának.

A meztelen ruha lehet, hogy oximoronnak hangzik, de találó leírása az olyan ruhadaraboknak, amelyek éppannyit felfednek, mint amennyit elrejtenek, mert áttetszőek, bőrtónusúak, feszesek vagy a fentiek mindegyike. Bár gyakran figyelemfelkeltők és szexik, valójában a női szexualitás mögött rejlő tabukat igyekszenek megdönteni.

Mi az a meztelen ruha?

A visszafogottabb időkben a kifejezés a pánt nélküli ruhákat jelentette, nem pedig átlátszó darabokat. Amikor Mainbocher divattervező 1934-ben bemutatta az előbbieket, az újságírók csodálkozva állapították meg, hogy ,,olyan mintha csak a csoda folytán maradnának a helyükön”.

Hasonló szabászati trükkel készültek az ,,illuzionista ruhák”, amelyek nagyon hasonlítanak az általunk ismert meztelen ruhára. Először a burleszk művészek és a showgirlök viselték, majd a filmstúdiókban is használni kezdték őket. A stílus akkor vált általánossá, amikor Marilyn Monroe egy ilyen darabot viselt 1962-ben a Madison Square Gardenben tartott demokrata párti adománygyűjtésen, és elénekelte John F. Kennedy elnöknek a Happy Birthday-t. A Monroe bőrszínéhez igazodóan festett, strasszkövekkel kirakott selyemszoknya szinte eltűnt a színpadi fények hatására; a közönség számára olyan volt a látszat, mintha csak strasszkövekbe öltözött volna.

A majdnem áttetsző ruhák az 1960-as, 70-es és 80-as évek során a kifutókon és a vörös szőnyegeken is fel-felbukkantak. Meztelen ruháknak egészen 1998-ig nem nevezték őket, csupán a Szex és New York egyik korai epizódjában használták a kifejezést. Carrie Bradshaw egy Mr. Biggel való randevún viselt egy olyan ruhát, amit a barátnője, Charlotte rosszallóan meztelen ruhának hívott. Carrie ruhája azonban nem egy showgirl-stílusú estélyi ruha volt, és még csak nem is az, amit ma meztelen ruhának neveznénk. Ehelyett egy hát nélküli, rövid, de nem átlátszó darab.

meztelen ruha
Kép forrása: Northfoto

A meztelen ruhák igazi trendje Jennifer Lopeznek köszönhető, aki 2000-ben egy mélyen dekoltált, áttetsző selyem Versace ruhában jelent meg a Grammy-díjátadón, azóta pedig egyre többen viselték. Például Rihanna, aki nyíltan kiállt amellett, hogy a legkülönbözőbb méreteket és bőrszíneket is el kell fogadni, így a vörös szőnyegen többször is megmutatta, hogy jól érzi magát a bőrében. Winnie Harlow kanadai modellnek vitiligo nevű bőrbetegsége van, ami foltos pigmentációt okoz. Amikor meztelen ruhát visel, nemcsak az alakját mutatja meg, hanem az egyedi bőrét is. Igazán gyakori jelenség azonban a vörös szőnyegen 2022-ben lett, és úgy tűnik, hogy a trend idén is folytatódik.

Salma Hayek áttetsző meztelen ruhája 

/divat/oltozkodes/meresz-meztelen-ruha-sztar-divat/