Barion Pixel Szexjelenet forgatása a MeToo-mozgalom előtt és után – mi változott Hollywoodban? – Coloré

Szexjelenet forgatása a MeToo-mozgalom előtt és után – mi változott Hollywoodban?

2022. 12. 10.

A szexjelenet forgatás nagyon fordult a MeToo-korszak után. Ma már intimitás-koordinátor koreografálja a cselekményt, gondoskodik a meztelenség szabályainak betartásáról, és segít a színészeknek megállapodni abban, hogy meddig mehetnek el.

Hollywoodban egészen új világ köszöntött be a MeToo mozgalom elsöprő fellépése után. Sok, leginkább színésznők által vitatott szituációt gondoltak újra, köztük a szexjelenet forgatást. Mi is írtunk már róla, hogy a színészek, rendezők hogyan fogadták az intimitás-koordinátorok megjelenését, most viszont megnézzük a másik oldalt: hogyan is látják a munkájukat a szakemberek?

Hogyan kezdődött?

Az intim jeleneteket koreografáló, a színészek magánszféráját megóvó és a filmkészítőkkel a beleegyezésről, konszenzusról beszélő szakemberekből álló iparág még nagyon fiatal, a létrejöttét Harvey Weinsteinnel kapcsolatos 2017-es nyomozás és persorozat kényszerítette ki. Majd jött James Franco ügye. 2018 januárjában a színész Golden Globe-díjat kapott A katasztrófaművész című filmben nyújtott alakításáért, győzelme elképesztő reakciót váltott ki a Twitteren, de valószínűleg nem olyat, amilyenre számított.

Öt nő vádolta meg szexuálisan nem megfelelő viselkedés vádjával: kiderült, hogy Franco nők kizsákmányolására használta hatalmát a szexjelenetek forgatásának álcája alatt. Két színésznő perli őt és az általa alapított színésziskolát, mert kihasználta a fiatal női előadókat. Azt mondják, hogy Franco arra kényszerítette a tanítványait, hogy egyre naturálisabb szexjelenetekben szerepeljenek a kamerák előtt. A színész ügyvédje tagadta a vádak igazságtartalmát.

szexjelenet forgatás
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ezért egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy valami nagyon nem működik jól Hollywoodban a szexjelenet forgatások közben. Az előkerült zaklatással kapcsolatos ügyek miatt a filmkészítők lépni kényszerültek, megjelent egy új munkakör: az intimitás-koordinátor.

Amikor először bemutatták a szerepkört, nagy volt az ellenállás az iparág, a rendezők, egyes színészek, producerek részéről

– mondta Claire Warden, New York-i intimitás-koordinátor.

Szexjelenet forgatás régen és ma

Warden becslései szerint jelenleg körülbelül 60-80 szakértő lehet már a díszletekben, ő pedig az intimitási igazgatókkal és koordinátorokkal dolgozik azon, hogy minél gyorsabban többen is képzést kapjanak. Az új iparág gyorsan növekszik, nem hiába, hiszen régóta szükség volt rá.

A színésznők nem 2017-ben kezdtek el beszélni. Régóta mondtuk, és senki sem hallgatott ránk. Az iparág megpróbálta elfojtani ezeket a hangokat

– mondta a korábbi helyzetre utalva.

2017 előtt az intimitás-koordinátor elsősorban a színházakban létezett, feltűnően hiányoztak a filmek és a televízió világából, ahol a színészek gyakran magukra maradtak, csupán a jelmeztervezőkre támaszkodtak, hogy meztelen jelenetekben egyszerű, szerény ruhadarabokat készítsenek nemi szerveik eltakarására. Az egyik első jelentős változás az HBO-tól származott, amely egy intimitás-koordinátort vont be a Fülledt utcák szexjelenet forgatásába.

Hogyan dolgoznak?

Ita O’Brien – aki olyan filmek és sorozatok pikáns jelenetein dolgozott, mint a Nagy Katalin – A kezdetek, Szexoktatás, Watchmen: Az őrzők – úgy érzi, hogy az intimitás-koordinátoroknak ugyanúgy mindenütt jelen lévőknek és normálisnak kellene lenniük, mint a kaszkadőröknek, koreográfusoknak. Elmondta, hogy már 2008 óta tanította, hogy miként is kellene viselkedni a szexjelenetek forgatása közben, de 2017-ben kérdezték meg először, hogy mit kellene tenni a biztonság érdekében.

A Szexoktatás volt az első olyan projekt, amikor tisztán intimitás-koordinátorként alkalmaztak, azt mondták: Szükségünk van rád a tartalom és a fiatal szereplőgárda miatt.

– emlékezett vissza.

Elmesélte, hogy eleinte nehezen fogadták a filmkészítők, hogy úgy gondolták, próbálni kell, mert sok időt vett igénybe.

Van némi irónia abban, hogy az intimitás-koordinátorokat a kaszkadőr-koordinátorokkal hasonlítják össze. Azt mondom: >>Időre van szükségem a próbához<<, majd a próbatáblán látok egy megjegyzést egy kaszkadőrpróbáról. Ilyenkor arra gondolok, hogy >>ez az, amire nekem is szükségem van.<< Soha nem mondanák egy kaszkadőr mutatvány előtt: >>Adunk a kezedbe kardokat, állj a kamera elé, és boldogulj vele.<< Mindenki tudja, hogy ez nevetséges, de ez megegyezik azzal, ami az intim tartalommal történik. 2018 áprilisa óta hatalmas tanulás és fejlődés történt.

O’Brien hozzátette, hogy a legjobb, ha már a forgatás megkezdése előtt el tudnak kezdeni próbálni a színészekkel, mindig figyelembe véve az írott anyagot és a rendező elképzeléseit. Emiatt sokszor arra is kell edukálni készítőket, hogy a forgatókönyvben egyértelműen fogalmazzanak, milyen jeleneteket akarnak látni a képernyőn. Az intimitás-koordinátor szerint a lényeg, hogy minden részletet tudjanak, így lesznek képesek a tökéletes szexjelenet forgatás létrehozására.

Egy jelenetnél az a fontos, hogy milyen pozíciók lesznek. Hogy megismerjük a színészeket, megegyezzünk az érintésekben. Hol érinthetnek meg? Meddig tart az igen? A legfontosabb, hogy hol ér véget? Mi nem megengedett a színészi munka során? Miután megtudom, mely testrészek játszanak, végigjárjuk a jelenetet, megbeszéljük a megállapodást és a beleegyezést a pozíciókkal és az érintésekkel kapcsolatban. Biztonsági párnákat is használunk – ha a nemi szerveik érintkeznek a felvétel során, akkor párnákat helyezünk közéjük, hogy a próbafolyamat során kényelmesebben érezzék magukat.

Hozzáteszi, hogy próbák általában hónapokkal a forgatás előtt zajlanak, így előző este ismét átbeszél mindent a rendezővel, a színészekkel és a jelmeztervezőkkel is. A forgatás napján pedig ugyanez történik, majd figyel, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen végbe. Az intimitás-koordinátorok arról gondoskodnak, hogy minden úgy történjen, ahogy azt előre megbeszélték, és tiszteletben tartsák a részt vevők érzéseit.

Forrás: Esquire, The Brussels Times

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix