Barion Pixel Emelem kalapom! A Royal Ascot legemlékezetesebb összeállításai – Coloré

Emelem kalapom! A Royal Ascot legemlékezetesebb összeállításai

2021. 07. 03.

Egy év kihagyás után, idén ismét megrendezték a brit Royal Ascot lóversenyt. A küzdelem persze nem csak a pályán zajlik: a hölgyek között a lelátón csendes csata dúl a legtökéletesebb szett díjáért.

Az ötnapos rendezvény II. Erzsébet királynő kedvenc társasági eseménye. Ha valamennyire követjük az angol királyi család sorsát, tudjuk, hogy a részvétel ugyanúgy kötelező, mint követni az előírt dresscode-ot. 

Utóbbi nem is olyan egyszerű: a meghívottaknak egy 36 oldalas útmutatón kell átrágniuk magukat annak érdekében, hogy megfelelő öltözékben jelenjenek meg az eseményen. A dresscode esetenként annyira bonyolult, hogy a szervezők képes ajánlókkal igyekeznek megkönnyíteni a meghívottak dolgát. 

Emellett a javaslat évről évre változhat. 2019-ben például belefoglalták, hogy mindenki – a kitételekhez képest persze – komfortos öltözékben jelenjen meg. Érdekesség, hogy a történelem során először ugyanebben az évben viselhettek a nők férfi öltözéket (például nadrágot) és fordítva. Ezt a regulát a nemi identitás megfelelő kifejezése miatt hozták meg a szervezők, mára pedig aktuálisabbá vált a téma, mint valaha. 

A dresscode leírásban  az ún. Királyi Záradék a legszigorúbb. Ez előírja, hogy a férfi résztvevőknek fekete, szürke, vagy sötétkék öltözéket (összességében cilindert, fekete cipőt, öltönyt és nyakkendőt) kell viselniük. Nőknél sarkalatos pont, hogy a ruha vagy szoknya megfelelő hosszúságú legyen, azaz térdfeletti vagy annál hosszabb. A hölgyek esetében szintén kötelező kiegészítő a kalap, ami a Royal Ascottal kapcsolatosan a divatlapok egyik kedvenc témája. 

Az idei rendezvény viszont egyvalamiben más volt, mint a korábbiak: az esemény nagyrészt a királynő jelenléte nélkül telt el. A lapok azóta is találgatják, mi volt a kihagyás oka (II. Erzsébet eddig ezen kívül csak egyetlen alkalommal hagyta ki a Derbyt), bár az uralkodó az utolsó versenynapon végül tiszteletét tette a lóversenyen. 

Royal Ascot Day Five
II. Erzsébet a Royal Ascot Derby utolsó napján Kép forrása: Northfoto

A királynő egy menta színű összeállításban jelent meg az idei versenyen. Kis méretű, színben egyező kalapját több szálból álló pink rózsacsokor díszítette, ezzel megtörve a domináns árnyalatot. 

Anna hercegnő, az uralkodó sorban második gyermeke, mind az öt nap megjelent eseményen. Az egykori lovastusa bajnok a második napon egy méregzöld összeállításban érkezett a programra. Szettjét krémszínű kiegészítőkkel tette nyáriassá.

Royal Ascot Day Two
Anna hercegnő a Royal Ascot Derby második napján Kép forrása: Northfoto

Csepp alakot formázó kalapja tetején tüllből készült virág díszelgett. 

A Derbyről persze nem hiányozhatott a trónörökös Károly herceg és felesége, Camilla sem, aki az első napon egy kék-rózsaszín hosszanti csíkos összeállításban érkezett az eseményre. 

Royal Ascot
Camilla a Royal Ascot Derby első napján Kép forrása: Northfoto

Camilla egyszínű, világoskék kalapja kiemelte szőke haját; az előírásoknak megfelelően igyekezett nem túl díszes fejfedőt választani szettjéhez, egyszínű kalapját mindössze egy masni dobta fel. 

A fiatalabb generáció is képviseltette magát az eseményen: Anna hercegnő lánya, Zara Tindall a harmadik napon egy fekete alapon virágos összeállításban jelent meg. 

Ladies Day At Royal Ascot 2021
Zara Tindall a Royal Ascot Derby harmadik napján Kép forrása: Northfoto

A szőke hajú Tindall púderszínű kiegészítőket választott szettjéhez. Oldalt viselt, csúcsos kalapjának színvilága tökéletesen passzolt a sötét ruhához, sőt, fel is dobta azt. 

Újra tiszteletét tette a Derbyn Khadijah Mellah is. 

Royal Ascot Derby Instagram Oltozkodes 1
Kép forrása: Instagram / @khadijah_mellah

A mindössze húszéves zsoké volt az első olyan sportoló, aki hidzsábot viselt egy brit lóversenyen, 2019-ben. Szokását idén is megtartotta: piros szettjét egy piros-lila színű fejkendővel tette egységessé. 

A részletes útmutató ellenére sem volt az extrémitásoktól mentes az idei esemény. Az értelmezhetetlen formájú kalapok árulkodnak leginkább arról, hogy tulajdonosuk nem igazán az adott közösségbe való. 

Royal Ascot Derby Oltozkodes Instagram 1
Kép forrása: Instagram / @thehatmagazine

Látható, hogy a Royal Ascot a kötelező elemek ellenére a divat szempontjából idén sem volt mentes a változatos megoldásoktól. 

Borítókép forrása: Northfoto