Barion Pixel Egyre népszerűbbek a gurulós iskolatáskák (x) – Coloré

Egyre népszerűbbek a gurulós iskolatáskák (x)

2022. 08. 22.

Az iskolatáskák frontján hosszú évtizedek óta egyeduralkodónak számító hátizsákok divatját megtörni látszanak a gurulós iskolatáskák, melyek az utóbbi egy-két évben egyre népszerűbbé váltak. Nézzük, miért is tudnak méltán riválisává válni a jól bejáratott hátitáskáknak, és mire figyeljünk oda vásárláskor.

Milyen egy jó gurulós iskolatáska?

A gurulós iskolatáska ránézésre nagyjából olyan, mint a szokásos iskolai hátizsákok, még vállpántja is van a háton való hordozáshoz. Amiben lényegesen eltér tőle, hogy egyesíti egy gurulós bőrönd és a hátizsák előnyeit:

 • alul két keréke van a hátsó részen,
 • alul két kis letámasztója van a külső részen,
 • két vállpántja van a háton hordozáshoz,
 • kézi fogantyúval is rendelkezik,
 • teleszkópos húzókarja van T vagy U kialakítású fogantyúval
 • legalább egy tágas főrekesszel és további mellékrekeszekkel rendelkezik.
Gurulos Iskolataska Batyu Colore.hu2
Forrás: batyu.hu

Extra jellemzők

Az alapfelszereltségen kívül érdemes azonban a további részletekre is odafigyelni a gurulós iskolatáska tekintetében, és lehetőleg olyan praktikus, minőségi kivitelt választani belőle, ami maximálisan szolgálja a gyermek kényelmét és a táska ideális kihasználhatóságát.

Így például nagyon hasznos, ha a gurulós iskolatáskának:

 • a fenék része merevített,
 • tágas mellékrekesze van, mely akár laptop tárolására is alkalmas,
 • külső zsebekkel rendelkezik elöl és/vagy az oldalsó részen,
 • van oldalsó palacktartó zseb rajta,
 • vízlepergető, strapabíró anyagból készül,
 • cipzárja erős, jó minőségű.

Miért praktikus a gurulós iskolatáska?

Előnyei
 • kézben, háton és húzva egyaránt hordozható,
 • stabilan leállítható,
 • merev fenekének köszönhetően jól pakolható, könnyen meg lehet benne találni a dolgokat,
 • tágas mellékrekeszének köszönhetően praktikusan el lehet különíteni a füzeteket, könyveket és egyéb iskolaszereket,
 • a teleszkópra rögzíthető az uzsonnatáska, a tornazsák és/vagy a cipőtartó táska, így azokat nem kell külön, kézben cipelni.

Ezeknek a jellemzőknek köszönhetően a gurulós hátizsákot a gyermek rendkívül sokrétűen tudja használni, attól függően leginkább, hogy a közlekedési helyzet mit kíván meg. A gyalogúton kényelmesen húzhatja maga után, aminek egyik legfőbb előnye, hogy minimális súlyt kell cipelnie, hiszen a teher jórészt a talajra terhelődik. Szülőként pontosan tudjuk, hogy ennek mekkora jelentősége van akár a kisgyermekek, akár a kamaszok gerincének és testtartásának védelme, a gerincferdülés megelőzése érdekében.

Amikor azonban arra van szükség, például egy hosszabb lépcsősoron, a gurulós táskát minden gond nélkül a hátára veheti gyermekünk ugyanúgy, mint bármely hátizsákot, míg a buszmegállóban vagy akár a tömegközlekedési eszközön ácsorogva stabilan maga mellé tudja állítani anélkül, hogy a táska folyton eldőlne. Ha pedig csak hirtelen felkapná a pad mellől, elég a kézi fogantyúval felemelni, nem kell a teleszkópos karral bíbelődni.

Gurulos Iskolataska Batyu Colore.hu
Forrás: batyu.hu

Amire mindenképpen figyeljünk

A gurulós hátizsákokat elsősorban alapvetően arra tervezték, hogy a gyermek a húzókarral maga után húzza. Ez azt is jelenti, hogy amellett, hogy bármikor szabadon hordhatja háton is, hátizsákként való rendszeres viselésre a legtöbb ilyen táska nem igazán ideális, mert a hátrész kialakítása általában nem erre van optimalizálva.

A másik szempont, amit vásárláskor mindenképpen vegyünk figyelembe, az a méret kérdése. Mint minden használati eszköznél, amely az ember vázrendszerét terheli, fontos tényező, hogy jól illeszkedjen az anatómiai felépítésünkhöz, úgy egy kis vagy nagyobb gyermek esetében különösen nagy jelentősége van annak, hogy a nap mint nap sajnos túlzóan nagy súly cipelésére szolgáló iskolatáska ergonómiailag megfelelő legyen, hiszen nagyon nagy a gerincferdülés kockázata.

Azaz egyrészt kicsi gyermeknek kis méretű gurulós táskát válasszunk, és ne a legnagyobbat vegyük meg, bármilyen előrelátónak is tűnik 4-5 évre előre megoldani a táskakérdést. Másrészt nagyon fontos szempont, hogy a táska húzókarja a gyermek magasságához illeszkedjen, hiszen így tud csak optimálisan eloszlani a súly, hogy kellően tehermentesítse a gyermeket, könnyűvé és akadálymentessé téve a közlekedését. Erre legideálisabb a több fokozatban vagy esetleg fokozatmentesen állítható teleszkópos kar, de pici gyermekek esetében itt is külön ellenőrizzük, hogy a legrövidebb állás nem túl hosszú-e neki.

Gurulos Iskolataska Batyu Colore.hu3
Forrás: batyu.hu

Emellett érdemes kipróbálni a különböző (T vagy U) kialakítású fogantyúkat is: szintén életkortól és kézmérettől is függően változhat, hogy kinek melyik lesz kényelmes. Bár a T forma most nagyon divatos, egy kicsi tenyérnek várhatóan sem stabilan megfogni, sem hosszasan markolni nem kényelmes ezt a fajta tömzsi, rövid fogantyút: sokkal kényelmesebb és biztonságosabb fogást jelent számára egy vékonyabb, U alakú húzókar, amin keze szabadabban vándorolhat.

Ne feledjük: gyermekünk számára csak akkor lesz valóban kényelmes és az egészségét támogató az iskolatáska, ha az egyéb praktikus szempontok mellett a testi adottságainak megfelelően választjuk azt ki.

/divat/oltozkodes/egyre-nepszerubbek-a-gurulos-iskolataskak-x/