Barion Pixel 5 tipp, ami segít átláthatóbbá tenni a ruhásszekrényt – Coloré

5 tipp, ami segít átláthatóbbá tenni a ruhásszekrényt

2021. 10. 07.

Évről évre számtalan mennyiségű kutatás taglalja, hogy milyen elképesztő mennyiségű ruhát vásárolunk, így nem csoda, ha idővel kicsúszik az irányítás a kezünk közül, és teljesen kontrollálhatatlanná válik a ruhásszekrény állapota.

A legtöbb gardróbban düledező kupacokban állnak a ruhaneműk, amiknek a felét valójában csak egyszer, rosszabb esetben még annyiszor sem viseljük, bizonyos darabok pedig annyira elvesznek a többi között, hogy gyakran csak hónapokkal később látjuk viszont.

Sikkesen robogunk a katasztrófa felé

Rengeteg sok felesleges ruhát vásárolunk. A legtöbb embernek jóval több ruhája van annál, mint amit kihasználhatna, ami nem csoda, hiszen a fast fashion láncok manapság annyira kedvező áron adják termékeiket, hogy akár egy pizza árából is vehetünk egy újabb divatos ruhát vagy kiegészítőt. Plusz erre jönnek az elmúlt években állandósult leértékelések.

Kapszulagardrob 3
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Mi fán terem a kapszulagardrób?

Aztán ott vannak a már szűk, bő, impulzusvásárlás során a kosarunkba került, de igazából nem passzoló, kinyúlt, kopott holmik, amiktől valamiért nincs szívünk megválni.

Nem véletlen, hogy egyre többeket vonz a letisztult és átlátható, minimális, ám egymással jól kombinálható ruhákból álló kapszulagardrób gondolata – akinek ilyen a ruhatára, ő valószínűleg sokkal gyorsabban és vidámabban választja ki az aktuális szettjét.

Az ötlépéses módszer

Ha számodra nem a kapszulagardrób a cél, egy kis selejtezésnek alighanem így is hasznát veszed. Az alábbi ötlépéses módszer segítségével szinte pillanatok alatt kialakíthatod az álom ruhatárat, így a következő alkalommal már boldogan állíthatod össze az outfited:

Pakold ki a szekrény teljes tartalmát, és terítsd a ruháidat az ágyra vagy a tiszta padlóra.

Rendszerezd kupacokba a ruháidat egy általad választott elv mentén, például külön a nadrágokat, felsőket, szoknyákat, alkalmi ruhákat és a többi.

Minden kupacból válaszd ki azt a 4-5 kedvenc holmid, amitől semmiképp sem szeretnél megválni. Ezeket pakold vissza a szekrényedbe. Ahelyett, hogy azon morfondíroznál, mitől kellene megszabadulnod, koncentrálj arra, hogy milyen darabokat szeretnél mindenképpen az életedbe.

Kapszulagardrob 1
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Kezdd elölről a kört: a maradék kupacokból válassz ki további néhány kedvencet, amit aztán visszahelyezel a szekrénybe. Fontos, hogy csak annyira töltsd fel a gardróbodat, hogy az átlátható legyen, és véletlenül se legyen túlzsúfolt!

Ints búcsút a megmaradt ruháknak: ide tartoznak mindazon darabok, amik már nem férnek be a szekrénybe, és valójában nem is foglalnak el különleges helyet a szívedben. Ha lehet (és ha az adott ruhadarabok jó állapotban vannak), add tovább őket rászorulóknak valamilyen megbízható szervezeten keresztül.

Ez a folyamat bizonyára sokak számára fájdalmas, de hidd el, mérföldekkel jobb érzés egy szellősebb gardróbból öltözködni, és valószínűleg ezáltal sokkal kreatívabb outfiteket is összeállíthatsz, mintha örökké a kupac tetejéről válogatnál.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

/divat/oltozkodes/5-tipp-ami-segit-atlathatobba-tenni-a-ruhasszekrenyt/