Barion Pixel Tabuk nélkül a szexuális felvilágosításról: Így segítsd a gyermekedet abban, hogy megértse a saját szexualitásának kibontakozását – Coloré

Tabuk nélkül a szexuális felvilágosításról: Így segítsd a gyermekedet abban, hogy megértse a saját szexualitásának kibontakozását

2024. 03. 24.

A szexuális felvilágosításnak fontos szerepe van a gyerekek fejlődésében, és a megfelelő megközelítéssel a szülők segíthetnek az egészséges és pozitív szexuális attitűdök kialakításában. Az őszinteség, a türelem és a támogatás rendkívül lényeges az egészséges önértékelés kialakítása szempontjából serdülő korban. A szülők viszonya a témához a gyerek egész életét meghatározhatja, ezért nem lehet szőnyeg alá söpörni a témát. Szakértőnkkel, Kacsur Adrienn szexuálpszichológiai szakpszichológussal, a Szexpert! – Légy szakértője a szexualitásodnak! című könyv szerzőjével, a Mindset Pszichológia szakemberével jártuk körül a gyermekek szexuális felvilágosításának kérdését.

Mother And Daughter Having A Talk.

Coloré: Milyen életkorban ajánlott egy gyerek/tinédzser szexuális felvilágosítása? Ki tegye meg és hogyan kerüljön rá sor? Hogyan kommunikáljanak a szülők ebben a témában?

K.A.: Életkornak megfelelően, amikor a gyermek érdeklődést mutat a téma iránt érdemes megosztani alapvető dolgokat vele. Kiskorban például a nemiszervek nevét, funkcióját nyugodtan el lehet mesélni, olyan természetesen, mint hogy az izmaink segítik a mozgásunkat. Nem ideális virágnyelven beszélni, vagy metaforákat használni, mert az csak megzavarhatja a gyermeket, de nem is szabad túl vulgárisnak lenni és nagyon részletesen magyarázni. A kisgyerekek gyakran még csak kíváncsiak, de nincs semmiféle szexuális jellegű dolog az érdeklődésükben. Például teljesen természetes, hogy óvodában kíváncsiak vagyunk mások nemiszervére, de ebben semmi szexuális jellegű dolog sincs. Ide kapcsolódik annak a tudása és felvilágosítása, hogy ami az alsónemű alatt van, az csak az övé, és nem nyúlhat senki oda, csak nagyon ritka esetben a szülő felügyelete mellett, például a doktorbácsi vagy doktornéninél. Ez az úgynevezett „bugyi szabály” vagy „bikini szabály”, tehát hogy ami ezen ruhadarabok alatt van, oda nem nyúlhat senki és ők sem nyúlhatnak másnak oda. Magyarországon is egyre elterjedtebb ez a tudás!

A tinédzserkor már teljesen más, hiszen ott a hormonális érések is elindulnak, amikről szintén érdemes a tiniket tájékoztatni. Ezt megteheti a szülő és a tanár is. Ami fontos, hogy biztonságos és elfogadó közegben tudjon a fiatal megnyílni és kérdezni. Mindig érdemes a fiatal szempontjait figyelembe venni, ha kérdez válaszoljunk, ajánljuk fel a felvilágosítás lehetőségét, de ha ettől ódzkodik, akkor adjunk neki még időt. Manapság az internet világában bármi elérhető a fiatalok számára, így felnőttként szintén nem érdemes kertelni, egyfajta biológiai leírással érdemes a témát kezelni. Nevén nevezve a dolgokat.

Unnamed
forrás: Kacsur Adrienn, Mindset Pszichológia

Coloré: Milyen szerepe van a szülőknek a gyermekük szexuális nevelésében, és miként lehet ezt megfelelően kezelni?

K.A.: Hatalmas szerepük van, mint minden más életterületen is. A szülőknek fontos, hogy ők maguk rendben legyenek a szexualitás témájával, hiszen akkor fognak tudni, szorongásmentesen és kellően semlegesen vagy épp bíztatóan nyilatkozni a témában. Sokan akkor szembesülnek ezzel a témával, amikor serdülő gyermekük elkezd érni, szerencsére sokan fordulnak ekkor szakemberhez vagy szakkönyvekhez. Például a MARCI KAMASZODIK – SERDÜLŐKORI KALAUZ FIÚKNAK és a MENSTRUPÉDIA – MENSTRUÁCIÓS KÉPREGÉNY szuper olvasmányok a gyerekeknek, az ő nyelvezetükön íródott és sok-sok fontos állomást érint a kamaszodás útján. Ami kiemelnék: sosem késő alakítani a szexualitáshoz való viszonyunkon!

Coloré: Hogyan lehet kezelni a serdülőkori szexuális éréshez kapcsolódó szorongásokat és kérdéseket?

K.A.: Empátiával és elfogadással. Fontos, hogy ne akarjunk okosabbak lenni a tinédzsernél, ne bagatellizáljuk el a problémáit, hiszen neki épp akkor ez nagy nehézséget jelent valószínűleg. Meg lehet osztani saját élményeket szülőként, amelyek segíthetnek a serdülőnek. De fontos, hogy a fókusz itt is rajta legyen, az ő megélésein, kérdésein. A serdülőkor „csak” egy állomás az életünkben, itt tapasztalhatunk olyan fizikai dolgokat, amik elsőre elviselhetetlennek, ijesztőnek tűnnek, de lehet bízni benne, hogy ez alakulni fog. Ilyen lehet a pattanásosság, súlygyarapodás, váratlan erekciók, váratlan magömlések, menstruációs fájdalmak. Első szexuális élmények. A szexuális felfedezés és egy tanulási folyamat, amelynek az elején bizonytalanok lehetünk, ügyetlenkedhetünk ez a természetes folyamat része, ezt fontos tudatosítani a serdülőknek magukban. Amennyiben viszont súlyos tünetek, például túlzott szexuális viselkedés vagy épp izoláció, elszigetelődés tapasztalható a fiatalon, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. Mivel érdemes ezeket fiatalkorban feloldani, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottabban mehessen tovább a fejlődési folyamat.

Coloré: Hogyan lehet elérni, hogy a gyermek megbízzon a szüleiben és beavassa őket a szexuális kérdésekbe, amik foglalkoztatják?

K.A.: Hát ezt elérni nem lehet. Ezt megteremteni lehet, azzal, hogy eleve biztonságosnak és elfogadónak érzi a közeget a gyermek a szüleivel kapcsolatban, vagy legalább az egyik szülővel. Ha más témákban meg tud nyílni a gyermek, akkor ezzel sem lesz nehézsége. De az is teljesen rendben van, ha épp a szexuális kérdéseit nem a szülőkkel, hanem más megbízható felnőttel beszéli át a gyermek. Néha zavarban lehetnek a gyermekek és a szülők is ettől a témától, ami egy szintén teljesen természetes reakció. Valamint ami fontos, a bizalmat lehet alakítani, tehát akár, ha a gyermek már felnőtt, akkor is tud közelíteni egymáshoz a szülő és a gyermek. Szerintem ebben a nyitottság és a figyelem, ami segíthet.

Happy Woman In Studio With Hands Offering Birth Control Options

Coloré: Hogyan tudja megvédeni a szülő a gyermekét attól, hogy az interneten, vagy egy közösségben valaki szexuálisan bántalmazza?

K.A.: Azt gondolom, hogy azzal, ha felhívja a figyelmét arra, hogy ilyen létezik és figyeljen, vigyázzon erre, vagyis magára. Ne osszon meg magáról képeket, ne osszon meg intim témákat olyannal, akit nem ismer eléggé, és ha ő kap kéretlen képeket vagy közeledést, azt azonnal jelezze a szülőnek vagy tanárnak. Szerintem óriási felelősség és nyomás van jelenleg a felnőtteken, hogy hogyan tudunk jól segíteni a fiataloknak a biztonságos szexuális fejlődésben. És valljuk be, nem csak egy gyermeket érint negatívan, ha például kéretlen nemiszerv fotókat kap az interneten, ezt felnőttként is sokszor nehéz kezelni. Éppen ezért abban érdemes megtalálni az egyensúlyt, és a serdülőket is ebben segíteni, hogy a szexuális felfedezés egy örömteli, izgalmas dolog lehessen, ám biztonságos keretek mentén tudjon ez kialakulni.

Coloré: Hogyan lehet a családban helyén kezelni a szexualitás kérdését és azt, hogy sem a szülőnek, sem a gyereknek ne legyen tabu a téma megvitatása?

K.A.: Itt a középútra hívnám fel a figyelmet: nem kell agyonbeszélni a témát, de jó, ha nem is ódzkodunk vagy kerüljük azt. Szintén a szülők szerepét hangsúlyoznám, amennyiben ők rendben vannak ezzel a témával, akkor ezt a gyermek is fogja észlelni és ő is rendben lesz vele. Ezt persze ne egy rózsaszín tündérmeseként képzeljük el, ahol nincs semmilyen nehézség vagy konfliktus. Az élet része a konfliktus, viszont, ha a gyermek azt látja, hogy a szülei a nehézségek mellett tudják egymást szeretni, oda tudnak figyelni egymásra, akkor az biztonságot fog neki adni. Az intimitáshoz kapcsolódó viszonyunkat is elsősorban a szüleink egymáshoz való kapcsolata és a hozzánk fűződő kapcsolata határozza meg. Ideális esetben a gyermek látja a szüleit ölelkezni, csókolózni, puszit adni egymásnak, hiszen ezek a szeretetkifejezésnek a természetes részei.

A Man's Hand With Chalk Draws A Male And Female Gender Symbol On A Chalkboard, The Concept Of Sexual Education

Coloré: Milyen módon lehet támogatni a fiatalokat az egészséges kapcsolatok kialakításában és fenntartásában?

K.A.: Szerintem a példamutatás itt is elengedhetetlen, jó, ha a szülőknek is vannak barátaik, ezáltal látja a gyermek, hogy ez egy mennyire fontos emberi kapcsolódás. Emellett természetesen a szülők házasságának a minősége is egy iránytű lehet, hogy mire is számíthatok az éltben felnőttként. Érdemes megadni a szabadságot a gyermekünknek arra, hogy eltérhet az ő élete, kapcsolati minősége a szüleiétől. Tehát lehet, hogy a szülők elváltak, de ez nem azt jelenti, hogy ő ne találhatná meg a teljes elköteleződést valaki mellett. A másik oldal pedig, hogy attól, hogy valakinek a szülei életük végéig együtt voltak, ő ne válhatna mondjuk el.

Általánosságban jó tudni, hogy milyen egy egészséges kapcsolat: például megbízható, számíthatunk a másikra, de mi is ott tudunk lenni a számára, tehát egyenlőségen is alapszik. Lehetnek egyet nem értések, de az alapvető szeretetteljes légkör ettől nem változik meg. Energiaigényes, vagyis figyelmet és törődést adunk a másiknak.

Coloré: Milyen szerepet játszik a kommunikáció az egészséges szexuális élet kialakításában egy kapcsolatban?

K.A.: Gyakran halljuk manapság – én magam is hirdetem – hogy mennyire fontos a kommunikáció, hiszen ez valóban az alapja szinte mindennek. Ám itt is arra hívnám fel a figyelmet, hogy sem a túlrészletezés, túlagyalás sem ideális, de az sem, ha nem merünk semmit megosztani a másikkal. A szexuális igényeinkről vagy épp azokról a dolgokról, amiket nem kedvelünk jó lenne, ha olyan természetességgel tudnánk beszélni, mint arról, hogy mit vacsoráztunk előző este. Ezt lehet gyakorolni és ebben lehet fejlődni! Nem biztos, hogy először a párunkkal fogjuk ezt átbeszélni, hanem mondjuk a megbízható barátainknak nyílunk meg.