Barion Pixel A szex utáni kivirulás jobb, mint maga az együttlét? Lássuk, mi az afterglow és miért is fontos a kapcsolatokban – Coloré

A szex utáni kivirulás jobb, mint maga az együttlét? Lássuk, mi az afterglow és miért is fontos a kapcsolatokban

2023. 05. 18.

Az „afterglow” , vagy utóragyogás az a kellemes, melengető érzés, amit a kielégítő szexuális élmény hagy a testünkben – van, akinél akár a szex után 48 órával is tapasztalható. De miért is jó?

„Ki vagy virulva!” – mondják a barátnők, ha a másik szerelmes, de nemcsak az érzelmek, hanem a szexuális élmény is okozhat olyan ragyogást a bőrünknek és a külsőnknek, amit mások is észrevesznek. Ez az úgynevezett afterglow, és noha nem biztos, hogy mindenkinek ez a kedvenc része a szexben (az első helyen maga az aktus áll, érhető módon), kutatások alapján kiderült az afterglow-ról, hogy igen fontos szerepet játszik a kapcsolatokban, pozitív hatással van az elégedettségre és arra, hogy a kapcsolatok szilárdak maradhassanak.

2017-ben egy kutatócsoport ifjú házasokat vizsgált meg és róluk gyűjtött adatokat. A házaspárok két héten át keresztül minden nap beszámoltak szexuális tevékenységükről, valamint szexuális és házasságukkal kapcsolatos elégedettségükről. A kutatást négy, illetve hat hónappal később megismételték, ugyanígy a párok szexnaplóit és elégedettségmérőjét vizsgálva, és a csapat a következőket írta a Psychological Science című folyóiratban publikált cikkükben: „Az eredmények azt mutatták, hogy a szexuális elégedettség a szex után körülbelül 48 óráig emelkedett szinten maradt, és az erősebb afterglow-t tapasztaló házastársak magasabb szintű házassági elégedettségről számoltak be mind a kutatás elején, mind néhány hónap elteltével.”

Lényegében tehát az afterglow erőssége (vagyis, hogy mennyire elégedettek voltak a résztvevők a szexuális tevékenységet követő 48 órában) pozitív összefüggést mutatott a házassági elégedettséggel nemcsak a szex után közvetlenül, hanem hosszútávon is. „Ezeket az eredményeket annak bizonyítékaként értelmezzük, hogy a szexuális kivirulás egy szoros kognitív mechanizmus, amelyen keresztül a szex elősegíti a pár kötődését” – összegezte a csapat. A kutatók rámutattak tanulmányuk korlátaira is, hiszen csak friss, heteroszexuális házasokat kérdeztek meg a felmérés során, így az nem volt teljesen reprezentatív, de a jövőben szeretnék ezt a hibát is kiküszöbölni.

Mi okozza az afterglow-t?

„Az afterglow a szexhez vezető olyan pozitív körülményeknek köszönhető, mint például a szerelem és a kapcsolat érzése, az együtt töltött minőségi idő, a partner iránti vágy és a vágyottság érzése. Maga a szexuális aktus, a kötődést erősítő vegyi anyagok felszabadulása a szervezetben, valamint az emlékek és a közös élmény, ami megerősíti ezeket az érzelmeket – ezek tartják fenn az afterglow-t” – mondta Shannon Kolakowski klinikai szakpszichológus.

afterglow szex
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Na de mi is okozza ezt az utóragyogást? A választ természetesen a biológia adja meg. Szexuális aktus során a vérnyomás emelkedik, a véráram extra oxigént juttat a bőrünkbe a vénákon át, és ahogy Melissa Piliang bőrgyógyász a Business Insidernek elmondta, az oxigénlöket azonnali ragyogást kölcsönöz a bőrnek. Emellett a  kortizol, az úgynevezett stresszhormon szintje is csökken, ami azért fontos, mert a magas kortizolszint károsíthatja a bőr kollagénjét, ami ráncokhoz vezethet. A szex csökkenti a kortizolszintet és ösztrogént termel (nőknél): mindkettő segít megőrizni a bőr rugalmasságát és simaságát. Ezen kívül orgazmus vagy egy kielégítő szexuális aktus után az agy erős hormonokat bocsát ki – főképp a dopamint és az oxitocint. Ezek jó érzéseket kiváltó vegyi anyagok, melyek közelebb hoznak bennünket partnerünkhöz, és hozzájárulnak a mély kielégülés érzéséhez, írja a Health Digest.

De az afterglow-nak a hálószobán túl is vannak előnyei. A Journal of Management című folyóiratban megjelent tanulmány feltárta, hogy amikor a dolgozók szexuális életet éltek a munkába indulás előtti este, másnap jobban érezték magukat a munkahelyükön, és nőtt a munkával való elégedettségük és aziránti elkötelezettségük.

Borítókép: Unsplash