Barion Pixel Élvezetek és Pletykák – Ezek lettek a világ legszabadelvűbb városai – Coloré

Élvezetek és Pletykák – Ezek lettek a világ legszabadelvűbb városai

2023. 08. 24.

San Francisco Észak-Amerika leginkább szabadelvű városa, Ottawában pedig a swinger klubok fővárosa található.

A dallasi, Texasban pedig a legtöbb szexbolt lelhető fel fejenkénti arányban – derült ki a LustMag friss kutatásából.

Egy forradalmian új tanulmány keretében a LustMag felfete Észak-Amerika 30 legengedékenyebb és szabadelvű városát. Ez a kutatás betekintést nyújt azokba a városokba, ahol a szexuális szabadság és befogadás virágzik, hozzájárulva egy fejlettebb társadalom kialakításához.

A kutatók különböző kategóriák adatait egyesítették, hogy rangsorolják a városokat szexuális engedékenységük alapján. Kulcsfontosságú paraméterek például a meleg bárok elterjedtsége, az LGBTQI+ események, a szexboltok és swinger klubok száma, valamint az abortuszhoz és PrEP gyógyszerhez való hozzáférés, illetve az antidiszkriminációs és szexmunkások védelmét szolgáló törvények. 

A kutatás rangsorának eredményei meglepőek: San Francisco emelkedik ki Észak-Amerika legnyitottabb városaként, 73 ponttal. A város magas pontszámot ér el olyan kategóriákban, mint a meleg bárok és a szexmunkás szervezetek, a szexuális pozitivitás kiemelkedő mértéke. Kanada is fénylik a rangsorban, Edmontontól Calgaryn, Montreáltól Ottawáig, ahol a liberális törvények és progresszív hozzáállás uralkodik a szexuális szabadság terén.

Az amerikai rangsorban San Francisco után Seattle és Denver következik az Egyesült Államokban, míg New York méltó helyet szerez a sűrű népesség ellenére. Közben az Amerikai Egyesült Államok konzervatív déli államaiban található városok alacsonyabban helyezkednek el a listán. Mexikóban Guadalajara vezeti a sort, ahol Puebla, Monterrey és Mexikóváros követik. Ezek a városok átlagos eredményeket mutatnak a szexuális engedékenység terén.

San Francisco városa
Forrás: Unsplash

Természetesen felmerül a kérdés, hogy miért fontos az olyan érték, mint a szexuális engedékenység. Egyszerűen fogalmazva: a szexuális engedékenység, más néven szexpozitivitás egy mérőszáma annak, hogy a helyi lakosság mennyire fejlett és befogadó lehet egy-egy városban. Sokat elárul egy társadalomról, amikor kisebbségek, mint például a nők, az LGBTQI+ közösség vagy egy adott etnikai csoport, a mindennapi életben és lehetőségeikben korlátozottak. Az ilyen korlátozásokat mások a szokásos hagyományos vagy vallási értékekkel vagy politikai érvekkel is igazolhatják. 

Ahogyan azt a 20. századi feminista mozgalmak is mutatták, a nemek vagy kisebbségi orientációk emancipációja gyakran összefügg a szexuális engedékenység elfogadásával. A szexuális szabadság nem magától értetődő.

Ha megnézzük az azonos nemű közötti szexuális tevékenységek jogi elismerésének történetét az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben, észrevehető, hogy az LGBTQI+ jogok az idők során fejlődtek. Az azonos neműek közötti szexuális cselekedetek 2003 óta mindenütt az Egyesült Államokban törvényesek, bár az azonos nemű párok csak 2015 óta házasodhatnak az összes ötven államban. Az LGBTQI+ diszkriminációs törvények továbbra is államonként eltérnek.

Hasonló a helyzet, amikor a nők szexuális önrendelkezéséről van szó is. Az 1960-as években, az állampolgári jogok és az ellenállási mozgalmak inspirálta nők női felszabadító mozgalmat indítottak. A reproduktív jogok között voltak a legfontosabb prioritások, de egyes államokban az abortusz még mindig alapvetően törvényellenes a mai napig is.

A 2023-as friss rangsor bizonyítja: San Francisco Észak-Amerika legnyitottabb városa! 73 pontos eredményével a Golden Gate City egyértelműen kiemelkedik a versenytársak közül, az öt kategória mindegyikében kiemelkedő eredményeket érve el – különösen a helyi meleg bárok és szexmunka szervezetek számában. Következtethetünk arra, hogy „San Fran” különösen nyitott hely a szexpozitív élet megélésére.

Az igazi meglepetés a második helyen jön, nevezetesen Edmonton Kanadában (58 pontot kapva), amely különösen jól szerepel 6 swinger klubjával és 27 szexboltjával. Kanada általában nagyon liberális jogszabályai is elősegítik a város helyezését a rangsorban. Ugyanez vonatkozik Calgaryra, Montrealra, Ottawára és Torontóra is, amelyek mind a legjobb tíz közé kerülnek. Egyébként: Kanada politikai központja, Ottawa is Észak-Amerika swingers klubjainak fővárosa – véletlen lenne? Aligha!

Az Egyesült Államokban San Franciscót Seattle (55 ponttal) és Denver (54 ponttal) követi. Mindkét város jó és nagyon jó eredményeket ért el szinte minden kategóriában, így közel a lista élére helyezkedhetnek el.

város
Forrás: Unsplash

Aligha lep meg minket, hogy New York (51 ponttal) az első tíz között van. Természetesen a város, amely sosem alszik, a legerősebb eredményeket érte el abszolút értelemben – de mivel az összes eredményt az lakosság számához viszonyítjuk, New York még mindig tiszteletre méltó 8. helyet szerzett a listán.

És mi a helyzet Mexikóval? A mexikói városok közepesen teljesítettek népességük méretéhez viszonyítva. Az országos szinten Guadalajara (42 ponttal) vezet, Puebla (41 pont), Monterrey (41 pont) és a főváros, Mexikóváros (41 pont) követi egymást szorosan.

Forrás: Lustmag
Borítókép forrása: Unsplash
/csalad/szex/legszabadelvubb-varosok/