Barion Pixel Mennyi az annyi? Számít a csókok száma! – Coloré

Mennyi az annyi? Számít a csókok száma!

2021. 10. 21.

A csók akár a szerelem fokmérője is lehet. Megléte és hiánya is árulkodik arról, hogy milyen a párkapcsolat.

Tudtad, hogy az emberen kívül más élőlény nem csókolózik? A főemlősök esetében megfigyelhető hasonló tevékenység, de egyáltalán nem olyan intenzitással teszik, mint mi. Közeli hozzátartozóink, szeretteink felé a szeretetünket öleléssel, kedves szavakkal és puszikkal fejezzük ki. Szerelmünk esetében ez csókká minősül. Ettől olyan intim a kapcsolat, nem véletlen, hogy a legtöbb párkapcsolat így kezdődik: egy csókkal. Nem is sejtjük, hogy ennek a nyálas szokásnak mekkora jelentősége lesz a tartósság szempontjából.

Az elején könnyű. Akkor még annyira természetes. Az igazán egymásra hangolódott párok el sem akarják engedni egymás ajkát. A csók az udvarlás, a párkapcsolat és a szex részét képezi. Nagyon úgy fest, hogy az igazi szerelmet el sem tudnánk képzelni csókolózás nélkül. Mégis, idővel alább hagyhat ez a hév, sőt a csók akár teljesen kiveszhet a magánéletünkből.

Eltávolodás
Kép forrása: Pexels

A csókolózás mást jelent a férfi és a nő számára. A nők akkor érzik igazán magukhoz közel a párjukat, ha a csók a mindennapok része és a szex csókokkal van fűszerezve. Ezzel szemben a férfiak az előjáték olyan elemeként alkalmazzák, amely elvezet az ágyig. Vagyis eszköz a szexhez. A mindennapokban azonban hajlamosak megfeledkezni erről.

Miért olyan fontos?

Mert a csók az intimitás kifejezője, a szerelem mércéje. Fenntartja az érdeklődést egymás iránt, megadja a szexuális együttlétek dinamikáját és az érzelmeket is szinten tartja. Mindebből már érhető, hogy csókok hiányában a kötődés és az érzelmek meginoghatnak, egyre nagyobbá válhat a felek közti eltávolodás és mindez a szexualitásra is hatással van.

Csókvizsgálat

Kutatók is kíváncsiak voltak arra, hogy a csókolózás milyen hatással van a kapcsolatokra. Egy tanulmányban arra mutattak rá, hogy a nők csókjainak száma összefügg azzal, hogy legutóbb milyen szexuális élményben volt részük.

A kutatásban nem a napi üdvözlő csókról, pusziról van szó, hanem az igazi, nyelves csókról. A közel 900 főt bevonó vizsgálat során olyan kérdéseket kellett megválaszolni, mint hogy az utolsó szexuális élmény során mennyit csókolóztak a párok és úgy általában, mi jellemző az életükre csókok terén? Továbbá kíváncsiak voltak a szexuális életükre, az intimitás gyakoriságára, annak minőségére, érzelmeikre, elégedettségükre.

Csok 2
Kép forrása: Pexels

Kiderült, hogy a nők nagyobb élménnyel gazdagodnak, ha az együttlétek során csókok is elcsattannak. Vagyis működik a csókhatás. Nagyobb az elégedettség és nagyobb esély van arra, hogy eljutnak az orgazmusig. Ne gondoljuk azt, hogy csak a gyengébb nemnek számít. Hasonló pozitívumokat élnek meg kapcsolatukban a férfiak is. A két nem megítélése mégis más:

  • a férfiak számára fontosabb, hogy általában mennyit csókolóznak,
  • a nőknek inkább az számít, hogy szexuális együttlét során mennyit csókolóznak, amely hozzásegíti őket az orgazmushoz és egyben az elégedettséghez.

Tanulság

Ha elmarad a csók egy kapcsolatból, az mindkét fél esetében elégedetlenséget okoz és segíti az eltávolodást. Hosszú távon megbontja a kapcsolat egyensúlyát. Ez azt is jelenti, hogy az újrahangolás érdekében érdemes beiktatni a csókolózást a hétköznapokban és az együttlétek során is.

Borítókép forrása: Pexels