Párkapcsolati problémák karácsony körül

Gyönyörű, de párkapcsolati szempontból is nehéz időszak felé közeledünk: a karácsony a kapcsolat gyenge pontjaira is rámutathat. Ha nem figyelünk oda rájuk, ugyanazokat a köröket futjuk újra és újra, miközben egyre távolodunk egymástól.

Mindig nehezebbek azok az időszakok, amikor extra teher nehezedik egy kapcsolatra. Nem véletlenül szakít ilyenkor a legtöbb pár, ahogyan korábban EBBEN a cikkünkben is megírtuk. A karácsony tipikusan ilyen, hiszen számos kérdésben kell döntenünk, és ennek kapcsán előjöhetnek a gondolkodásbeli különbségek. Nézzük, mi okozza a legtöbb problémát!

Ha nem vagyunk őszinték a költésekkel kapcsolatban

Ajándék, dekoráció, vendégség, különleges ételek és italok – néha bizony elszalad a ló, és vita alakul ki arról, mire mennyit kell költeni. Főleg akkor nehéz a helyzet, ha esetleg csak utólag derülnek ki a pontos összegek.

Mennyi karácsonyi ajándékot vegyünk?
Mennyi ajándék elég? / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Meg lehet előzni ezt a problémát, ha előre összeállítotok egy reális pénzügyi büdzsét, amihez ragaszkodtok is. Jó ötlet például egy alternatív ajándéklista készítése, amin az olcsóbb, otthon készített ajándékok szerepelnek. Ha kifutottatok a pénzből, ezekkel is lehet örömöt szerezni.  

A nagy kérdés: hol ünnepeltek?

Nagyon régi probléma, ami számos konfliktus forrása lehet: kinek a családjánál töltitek a szentestét és a két karácsonyi napot? Ide is, oda is mentek, és akkor utazgatás lesz az ünnepből? Lesz alkalmatok kettesben eltölteni legalább egy egy meghitt estét? Vagy meghívtok magatokhoz mindenkit, amivel megint egy hatalmas stresszforrást teremtetek?

Ebben az esetben a mérgező rokonok problémája is felmerül. Az anyós/após, aki mindent jobban tud, az unokaöcs, aki két óra késéssel érkezik az ünnepi vacsorára, vagy az elviselhetetlen kamaszlány…

Kell hozzá önuralom, de az idén próbálj meg másképpen részt venni a családi dinamikában. Végy egy mély lélegzetet, és éld bele magad a jó vendéglátó szerepébe, aki mindenkihez kedves tud lenni.

A karácsony ritkán sikerül úgy, ahogy várjuk
A valóság általában alulmúlja a várakozásainkat / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Amikor mások a karácsonyi hagyományok

Nálatok mindig halászlé volt szenteste, náluk meg töltött káposzta. Ti mindig szépen feldíszítettétek a lakást és becsomagoltátok a karácsonyi ajándékokat, ők meg nem fordítottak különösebben nagy figyelmet az ilyesmire.

A pároknak a hétköznapi életben is meg küzdeniük a különbözőségeikkel, de ebben az esetben az átlagosnál is nehezebb a helyzet, mert a gyerekkorunktól kezdve berögződött tradíciókat hozzuk magunkkal.

Talán segít annak tudatosítása, hogy különböző hagyományok léteznek, és egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Sőt, kitalálhattok egy harmadik, „saját” utat is.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel